Takaisin blogiin

Asunnon hinta muodostuu monien tekijöiden summasta

Asunnon hinnan muodostuminen on moniulotteinen polku, jossa tarvitaan välittäjän vankkaa ammattitaitoa. Myyjä voi teoillaan vaikuttaa pieneltä osin hinnan muodostumiseen, mutta toisaalta hintoihin vaikuttavat myös monet ulkoiset myyjästä riippumattomat tekijät.


Asunnon hinnan muodostumiseen vaikuttavat käytännössä kolme eri seikkaa: markkinatilanne, rahoitusalan tilanne sekä myytävän kohteen kunto ja sijainti. Kaikkiin asioihin ei ole mahdollisuuksia puuttua, mutta asunnon kuntoon myyjällä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa.

Hyväkuntoiseen asuntoon on helppo ihastua. Ostajan on miellyttävämpää tutustua kohteeseen, kun koti on siisti ja trendikkään näköinen. Siksi on tärkeää raikastaa tyyliä, siivota ja tehdä tarvittaessa pientä pintaremonttia.

Markkinatilanne muokkaa hintoja

Asunnon kunnon lisäksi myös taloyhtiön tilanne vaikuttaa hinnan muodostumiseen. Taloyhtiössä saattaa olla tulossa suuria korjaustöitä. Esimerkiksi tiedossa oleva putkiremontti vaikuttaa väistämättä hintaan ja myös siihen, milloin asuntoa kannattaa laittaa myyntiin.

Ylipäätään markkinatilanne vaikuttaa asuntojen hintoihin. Ostajien kulutuskäyttäytymisessä ja luottamuksessa talouden kehitykseen on vaihteluja. Kun talous notkahtaa, kuluttajat tulevat varovaisemmiksi. Toisaalta pienet kohteet käyvät hyvin kaupaksi, kun taas isojen talojen kanssa myynti on hitaampaa. Asuntojen hintoihin vaikuttavat toki myös pankkien tilanne, koska se vaikuttaa suoraan lainoihin ja lainojen saatavuuteen.

Välittäjä hallitsee hinnanmäärityksen taidon

Sopivan hinnan määrittäminen on ammattilaisen tehtävä. Hinnan tietää olevan kohdillaan, kun katsojia käy yleisillä näytöillä, ostajaehdokkaat pyytävät yksityisnäyttöjä ja tarjouksia tehdään.

Välittäjillä on hyvä käsitys sopivasta hintatasosta, ja heidän ammattitaitoonsa kannattaakin luottaa. Myyjän on kuitenkin itse hyvä seurata kriittisesti alueen tarjontaa ja ennen kaikkea sitä, mitkä kohteet poistuvat myynnistä.

Myyntiaika antaa tietoja hinnan sopivuudesta

Jos asunto menee heti kaupaksi, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hinta olisi ollut liian alhainen, vaikka näin helposti tulee ajateltua.

Ostajat ovat hintatietoisia, ja maltillinen hintapyyntö houkuttaa ostajaa tekemään nopeasti ratkaisun ennen muita ostajia. Maltillinen hintapyyntö ei tarkoita sitä, että kyse olisi liian alhaisesta hinnasta.

Jos taas myyntiaika pitenee, on syytä pohtia hinnan muuttamista. Liian korkeasta hinnasta kertoo tilanne, jossa kävijöitä tai kyselijöitä ei ole ilmaantunut viikkoihin, tai jos tarjouksia ei saada yhtään moniin kuukausiin.


Seitsemän vinkkiä myytävän asunnon tyylin raikastamiseen:

  1. Huolehdi, että kotisi on puhdas ja hyväntuoksuinen.
  2. Karsi tavaraa. Ylimääräisiä esineitä ja huonekaluja kannattaa viedä pois.
  3. Tee pikkuremontit siististi kuntoon: kiristä roikkuvat saranat, maalaa ikkunanpuitteet ja paikkaa kolhut. Maalaa nuhruiset seinät valkoisella.
  4. Älä jätä henkilökohtaisia esineitä hyllyille. Valokuvat, koriste-esineet ja muut kodin pikkutarvikkeet on hyvä poistaa näkyviltä.
  5. Raivaa pyykkivuori ja huolehdi, ettei pyykkiä ole pesukoneessa, kuivumassa tai pyykkikorissa.
  6. Kätke eteisen kenkä- ja takkikertymät näkymättömiin.
  7. Osta kukkia maljakkoon, lainaa viherkasvi tai somista tuoreilla hedelmillä.