Takaisin blogiin

Ensiasunnon ostaminen on suuri askel

Ensiasunnon ostaminen on monelle ajankohtainen asia, sillä syksy on opiskelujen aloittamisen ja muutenkin uusien asioiden aikaa. Ensiasunnon ostamiseen liittyy paljon suuria tunteita, ja tunnemyllerrysten keskellä pitäisi pystyä tekemään tärkeitä päätöksiä.

On hyvä käydä katsomassa monenlaisia asuntoja, jotta muodostuisi selkeä mielikuva siitä, mitä tulevalta kodilta todella haetaan. Oman unelmakodin ominaisuuksien listaaminen on hyvä keino aloittaa etsintä. Asuntokauppoja tehdessään joutuu aina luopumaan jostain toiveistaan, ja siksi niiden järjestäminen helpottaa päätöksentekoa.

Asunnon sijainnilla on merkitystä

Kiinnitä huomiota siihen, minkälaisella alueella asunto sijaitsee. Sijantiin et voi tehdä muutoksia, vaikka asuntoon voisitkin. Kaipaatko luonnonrauhaa, viihdytkö kaupungin vilinässä tai kaupunkilähiön verkkaisuudessa?

Suurin osa elämästämme on normaaleja arkipäiviä, ja siksi kannattaa selvittää asuinalueesi kulkuyhteydet ja palvelut. Jos haluat päästä liikkumaan helposti julkisilla kulkuvälineillä tai polkupyörällä, on liikkumismahdollisuuksien tarkistaminen ehdottoman tärkeää. Toisaalta, jos liikut omalla autolla, sinun on hyvä selvittää pysäköintitilat.

Asunnon rahoitus kuntoon

Asunnon ostaminen on iso sijoitus. On kuitenkin muistettava, että omaisuutta kertyy vähitellen itselle, kun asuntolainaa maksetaan takaisin. Tätä ei tapahdu vuokra-asumisessa.

Hankintaa suunnitellessa on tehtävä tarkat laskelmat siitä, mihin on varaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että arvioit yhteensä lainakulut, yhtiövastikkeen, veden, sähkön, vakuutukset sekä mahdolliset tulevat remontit ja niiden kustannukset. Lisäksi alkuvaiheessa on hyvä lisätä menoihin esimerkiksi sisustuskuluja ja asunnon kunnostuskuluja. Tärkeää on myös muistaa, että rahaa jäisi säästöön pahan päivän varalle tai jo seuraavaa asuntoa ajatellen.

Asunnon hankintaa varten kannattaa hakea lainalupaus pankista. Lainalupaus ei sido mihinkään, mutta sen ansiosta raha-asiasi on neuvoteltu valmiiksi pankin kanssa niin, että sopivan vaihtoehdon löytyessä voit tehdä tarjouksen nopeasti.

Tarkista talous

Asuntoja kannattaa käydä katsomassa yleisissä asuntoesittelyissä tai pyytää omaa esittelykäyntiä. Kun sopiva ehdokas on löytynyt, tarkista myytävästä asunnosta ainakin seuraavat asiat:

 • Asunnon hinta sekä asumisen kulut: vastikkeet, vesimaksu, autopaikka, lämmitys jne.
 • Tulevat remontit ja tehdyt korjaustyöt
 • Asunnon vapautuminen
 • Tontin omistus
 • Asunto-osakeyhtiön talous
 • Alue: kaupat, koulut, päiväkodit, harrastusmahdollisuudet, kulkuyhteydet


Ensiasunnon ostajan muistilista

 1. Poista ajatuksissasi asunnon nykyiset huonekalut, mitä jää oikeasti jäljelle?
 2. Kiinnitä asunnon keittiöön ja kylpyhuoneeseen huomiota, miellyttävätkö ne sinua? Keittiön ja kylpyhuoneen remontit ovat kalleimpia toteuttaa.
 3. Mieti asunnon tarve pidemmälle, jotta se ei käy heti pieneksi. Tai voisiko ensiasunnon jättää itselle sijoitusasunnoksi, kun muuttaa suurempaan? Onko asunto helppo vuokrata?
 4. Tee tarkat laskelmat, mihin sinulla on varaa. Hanki lainalupaus ennakkoon.
 5. Älä hätiköi, vaan etsi rauhassa. Pidä pää kylmänä.

Ehkä sinunkin unelma-asuntosi odottaa juuri nyt sinua. Kysy asiantuntijoiltamme apua kodin etsinnässä. Autamme mielellämme!

Katso sivuiltamme miten asuntokauppa etenee.

Terveisin,
Minna Lehto
Kiinteistönvälittäjä, LKV, LVV