Takaisin blogiin

Hervanta: yksi Suomen kuuluisimmista lähiöistä

Tampereen Hervannasta ovat kuulleet lähes kaikki suomalaiset. Kaupunginosa sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Tampereen keskustasta, ja on kuuluisa muun muassa Tampereen teknillisen yliopiston sijaintipaikkana. Hervanta on kasvava kaupunginosa, jossa on myös asuntojen uudistuotantoa. Asukkaita alueella on yli 22 000. Alun perin Hervanta suunniteltiin jopa 50 000 asukkaalle, joten alue on kohtuullisen harvaan rakennettu. Metsät ja järvet ovat osa Hervantaa.

Ennen 1970-lukua Hervannan alueella sijaitsi lähinnä maatiloja, metsää ja peltoa. Kaupunginosan suunnittelu aloitettiin 1960-luvun lopussa, koska muuttoliike Tampereelle oli suurta. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle vuonna 1973. Samana vuonna Hervantaan valmistui myös Tampereen teknillisen yliopiston rakennus.

Voimakkaimmin Hervanta kasvoi 1970- ja 1980-luvuilla, jolloin alueelle rakennettiin merkittävä määrä kerrostaloja. Nopea muuttoliike toi mukanaan myös sosiaalisia ongelmia ja Hervanta sai hieman epämääräisen lähiön maineen.

1990-luvulla Hervannan reuna-alueille rakennettiin paljon rivitalo- ja omakotialueita. 2000-luvulla uudisrakentaminen on taas kiihtynyt ja Hervanta on saanut uudeksi maamerkikseen tornitalot, joista tunnetuin on Hervannan Matrix.

Hervanta on nykyään suosittu erityisesti nuorten aikuisten ja perheiden asuinalueena. Alue on tunnettu myös monikansallisuudesta, sillä Hervannassa sijaitsee paljon teknologiateollisuutta, jossa työskentelee eri kansallisuuksia. Alueen hintataso on tasaisessa nousussa. Uudet tornitalot ja muu uudistuotanto on lähes Tampereen keskustan hinnoissa, sillä asunnot ovat hyvin kysyttyjä.

Insinöörien kaupunginosa

Hervanta on koulujen, oppilaitosten ja opiskelijoiden kaupunginosa. Siellä sijaitsee kolme peruskoulua, lukio, ammattiopisto ja Teknillinen yliopisto. Hervannassa on lisäksi Suomen ainoa poliisikorkeakoulu. Teknillisen yliopiston kampuksen vieressä sijaitsee VTT:n tutkimusyksiköitä ja teknologiakeskus Hermia, jossa toimii lukuisia teknologiayrityksiä.

Hervanta on tunnettu opiskelijakulttuuristaan, siellä järjestetään vuosittain mm. Akateemisen Kyykän MM-kilpailut. Wikipedian mukaan alueella asuu myös poikkeuksellisen paljon insinöörejä verrattuna muuhun Suomeen. Lähes tuhannella hervantalaisilla on diplomi-insinöörin tutkinto.

Kaupunki Tampereen sisällä

Hervanta on vähän kuin oma kaupunkinsa, sillä alueella on paljon asuntoja, työpaikkoja ja palveluita. Alueelle rakennettiin 1970-luvulla seurakunta- ja vapaa-ajankeskus, ostoskeskus ja toimintakeskus. Keskukset suunnitteli tunnettu arkkitehtipariskunta Reima ja Raili Pietilä. Rakennukset ovat pariskunnan tyylille leimallisesti rakennettu punatiilestä. Nykyisin ostoskeskus tunnetaan nimellä Kauppakeskus Duo. Ostoskeskuksen laajennusosa valmistui vuonna 2007.

Lisäksi Hervannassa on mm. kirjasto, hotelli, posti, KELA, paloasema, poliisi, työ- ja elinkeinotoimisto, terveysasema sekä yksityisiä lääkäriasemia, apteekki, elokuvateatteri, päiväkoteja, ruokakauppoja, ravintoloita, uimahalli, jäähalli ja lukuisia urheilukenttiä. Voisi sanoa, että Hervannasta ei tarvitse poistua koskaan.

Millaisia muistoja sinulla on Hervannasta?

Terveisin,
Aktia Kiinteistönvälitys, Tampere

Lähteet:
Wikipedia, Hervanta
www.hervanta.fi
www.hervannansanomat.fi
www.kauppakeskusduo.fi

Kuvat: PopUp Media