Takaisin blogiin

”Isännöitsijäntodistus on asuntokaupan tärkein asiakirja”

Asuntokauppaa tehdessä on hyvä lukea huolella isännöitsijäntodistus, ettei osta sikaa säkissä. Todistus sisältää keskeiset tiedot taloyhtiön historiasta, taloudesta, kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Se sisältää myös tärkeimmät tiedot siitä huoneistosta, jonka hallintaan oikeuttavia osakkeita ollaan ostamassa.

Isännöintiliiton johtaja Kaisa Leiwo pitää isännöitsijäntodistusta asuntokaupan tärkeimpänä asiakirjana. Todistus antaa hyvän kokonaiskuvan taloyhtiön kunnosta sekä kertoo ostajalle suunnitelluista korjauksista. Isännöitsijäntodistus on voimassa vain kolme kuukautta, koska se sisältää jatkuvasti päivittyviä tietoja.

– Vaikka huoneisto näyttäisi silmämääräisesti hyväkuntoiselta ja mukavalta, ei se välttämättä kerro koko totuutta yhtiön kunnosta ja taloudesta. Kaupantekotilaisuudessa tulisi käyttää tuoretta isännöitsijäntodistusta, jotta tiedot ovat varmasti ajan tasalla, Leiwo muistuttaa.

Todistus kertoo yhtiön tilanteesta

– Isännöitsijäntodistukseen ja sen liitteisiin tulee tutustua huolella ennen kaupantekoa. Ostajana katsoisin todistuksesta ainakin lainatietojen, maksamattomien vastikkeiden sekä taloyhtiöön ja asuntoon tehtyjen korjausten yksityiskohtaiset tiedot, Leiwo painottaa.

Yhtiön lainatiedot kertovat sen, kohdistuuko huoneistoon yhtiön lainaa. Tätä lainaa lyhennetään tavallisesti kuukausittain pääomavastikkeena. Maksamattomat vastikkeet kannattaa tarkistaa, koska uusi osakas vastaa vanhan osakkaan vastikerästeistä jopa puolen vuoden ajalta.

– Todistuksesta kannattaa katsoa myös minkä tilojen hallintaan osakkeet oikeuttavat. Asunnon lisäksi hallintaoikeuteen voi kuulua esimerkiksi piha-alue, kellarivarasto tai autopaikka. On myös hyvä katsoa, kuka on asunnon osakasluetteloon merkitty omistaja. Vain hän voi myydä kyseisen asunnon osakkeet. Suosittelen myös tarkistamaan, onko taloyhtiön tontti vuokratontti ja kuinka pitkä sen vuokrasopimus on.

Mukana tärkeät liitteet

Isännöitsijäntodistuksen liitteitä ovat huoneiston pohjakuva, taloyhtiön kuntotodistus, yhteenveto kuntoarvioista ja -tutkimuksista, kunnossapitotarvesuunnitelma, yhtiöjärjestys, mahdollinen vielä rekisteröimätön yhtiöjärjestys sekä viimeksi vahvistetut tilinpäätös, toimintakertomus ja hyväksytty talousarvio. Todistuksessa on myös tiedot huoneistossa uuden asunto-osakeyhtiölain voimaantulon (1.7.2010) jälkeisenä aikana tehdyistä remonteista.

Leiwo muistuttaa lisäksi, että isännöitsijäntodistuksen mukana ostajalle tulee kaupantekotilaisuudessa toimittaa energiatodistus.