Takaisin blogiin

Kaarina: merellinen ja luova asuinkaupunki

Aivan Turun naapurissa sijaitseva Kaarina on viihtyisä, monipuolinen ja suosittu asuinkaupunki veden äärellä. Kaarinassa asuu tällä hetkellä yli 32 000 asukasta ja sen pinta-ala on noin 180 neliökilometriä. Valtakunnallisessa tutkimuksessa Kaarina on valittu palvelultaan Suomen parhaaksi kunnaksi ja halutuimmaksi asuinpaikaksi.

Kaarinassa on paljon omakotitaloja, ja alue kiinnostaa erityisesti lapsiperheitä. Kaarinasta löytyy sekä vanhoja 1950-luvun rintamamiestaloja että uusia moderneja omakotitaloja. Hinnat vaihtelevat noin 170–320 tuhanteen euroon, joten vaihtoehtoja löytyy jokaiselle.

Kaarinassa suosittuja asuinalueita ovat Littoinen ja Kesämäki sekä uudet asuinalueet, kuten Empo. Rivitalokaupat käyvät vilkkaana ja varsinkin 1-tasoiset asunnot ovat haluttuja. Kerrostaloasuminen kiinnostaa pääosin vanhempaa väkeä. Varsinkin keskusta-alueella on paljon uusia kerrostaloja ja hyvät palvelut sijaitsevat lähellä.

Kerrostalojen sekä omakoti- ja rivitaloalueiden välissä on pieniä puistoja ja metsiä, mikä tekee kaupungista erityisen viihtyisän asuinpaikan. Palvelujen laaja tarjonta ja viehättävä ympäristö houkuttelevat jatkuvasti uusia asukkaita Kaarinaan.

Pienestä pitäjästä itsenäiseksi kaupungiksi

Kaarinan kaupungin nimi juontaa juurensa Pyhälle Katariina Aleksandrialaiselle nimetystä kivikirkosta, joka valmistui 1300-luvulla. Ensimmäiset asiakirjamaininnat kaupungista ovat vuodelta 1309, jolloin Kaarina-niminen alue oli vielä pitäjä Turun kupeessa.

Vuonna 1869 Kaarina julistettiin itsenäiseksi kunnaksi ja kaupunki siitä tuli vuonna 1993.
Kaarina on kokenut historiansa aikana useita kuntaliitoksia. Vuonna 1939 Pyhän Katariinan kirkkoa ympäröinyt Nummi liitettiin Turkuun. Kuusisto liitettiin Kaarinaan vuonna 1946 ja tammikuussa 2009 Piikkiön kunta liittyi Kaarinaan. Kaupungin nimi säilyi, mutta laajenevan kaupungin vaakunaksi otettiin Piikkiön vaakuna.

Kuusiston saarella sijaitsee 1300-luvulta peräisin olevan Piispanlinnan rauniot ja vuonna 1738 rakennettu Kuusiston kartano. Suomen sodan Lemun taistelu käytiin Kaarinassa vuonna 1808, jolloin ruotsalaisten päämääränä oli vallata Turku takaisin venäläisiltä. Taistelun aikana maihinnousulaivasto nousi Kaarinan Lemunniemeen.

Kaarinan kaupungin läpi kulkee historiallinen kauppareitti Hämeen härkätie sekä vanha postireitti Kuninkaantie. Historia on läsnä teiden varrella sijaitsevissa majataloissa ja kartanoissa. Osa taloista toimii edelleen upeina juhlatiloina.

Asumista luonnon ja tapahtumien keskellä

Kaarinan luontopolut ja historialliset kohteet houkuttelevat matkailijoita. Retket vihreän luonnon keskellä ovat erityisesti lintuvalokuvaajien suosiossa. Kulttuurin ystäville elämyksiä tarjoavat muun muassa Kaarinan teatterit ja tapahtumat, kuten Saaristo Open -festivaali, Piispanpäivät, Meripäivät, Piikkiö Päivä, Kaarinan markkinat sekä Muinaistulien yö.

Kaarina on monelle matkailijalle tuttu Saariston rengastien ensimmäisenä etappina. Vanhat kartanot ja idylliset majatalot ovat tunnettuja turistikohteita. Rengastien nähtävyyksiin kuuluvat Piispanlinnan rauniot sekä kaunis puukirkko. Koko perheen nähtävyys on Tuorlan planetaario.

Merenrantaa on Kaarinassa jo yli 140 kilometriä. Rantojen viehättävät kartanot ja huvilat tarjoavat veneilijöille kauniita maisemia. Suojaiset lahdelmat ovat puolestaan oivallisia melontapaikkoja. Perinteinen Kuusiston saaren ympärisoutu kisataankin vuosittain Kaarinan Meripäivillä kesäkuussa.

Hovirinnan ja Harvaluodon rannat ovat suosittuja ajanviettopaikkoja sekä kesällä että talvella: hiekkarannoilla nautitaan kesän auringosta ja talvella virkistäydytään avannossa.

Arki sujuu ja luovuus kukoistaa

Kuntaliitosten myötä Kaarinasta on muovautunut luova ja monipuolinen asuinkaupunki. Kaarinassa kaikki palvelut ovat lähellä ja nopeiden liikenneyhteyksien päässä. Kaupungissa on laaja valikoima erilaisia vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia.

Kaarinasta löytyy useita päiväkoteja ja perhepäivähoitajia, peruskouluja sekä lukio ja ammattiopisto Livia. Lisäksi kaupungissa on muun muassa terveyskeskus, kirjasto sekä kahviloita ja ravintoloita.

Yritysilmapiiriltään maakunnan parhaaksi valittu Kaarina on hyvä asuinpaikka myös yrittäjille. Kaupungissa toimii jo useita maailmallakin tunnettuja muotoilu- ja teknologiayrityksiä.

Lähteet:
Kaarinan kaupunki
Wikipedia: Kaarina
Kaarinan yleisesite
Visit Kaarina