Takaisin blogiin

Kaartinkaupunki: menneisyyden havinaa keskeisellä paikalla

Helsingin eteläisen kantakaupungin sydämessä, Esplanadin puiston ja Tähtitornin vuoren välisellä alueella, sijaitsee Kaartinkaupunki. Kaupunginosaan kuuluvat myös Esplanadin puisto ja Kauppatori sekä niiden pohjoisreunaa kulkevan Pohjoisesplanadin katualue.

Kaartinkaupunki on yksi Helsingin vanhimpia ja vauraimpia alueita, jolla seisoo lukuisia 1800-luvulla rakennettuja kauniita jugendtyylisiä rakennuksia. Kaartinkaupungin pienellä, 0,33 neliökilometrin suuruisella alueella asuu noin tuhat asukasta, ja alueen asunnoilla on Suomen kallein neliöhinta. Kaupunginosan yritykset työllistävät noin 11 000 henkilöä.

– Kaartinkaupunki on erittäin arvostettu asuinalue, jonka hintataso on noussut tasaisesti viime vuosina. Se houkuttelee erityisesti hyvätuloisia pariskuntia ja perheitä. Kalleimmat neliöhinnat ovat niissä asunnoissa, joissa on hyvin suunniteltu pohjaratkaisu ja joiden taloyhtiössä on tehty isot remontit, Aktian Kiinteistönvälityksen kiinteistönvälittäjä Charlotta Ahlström kertoo.

Alueen asunnot myydään nopeasti

Kaartinkaupunkia ympäröivät Kruununhaka, Kluuvi, Kamppi, Punavuori, Ullanlinna sekä Katajannokka. Keskeisen sijaintinsa vuoksi alueelta on erinomaiset raitiovaunu- ja linja-autoyhteydet muihin Helsingin osiin.

– Alue on aina ollut suosittu sijaintinsa ja kauniiden jugend-rakennustensa takia. Alueella myydään eniten isoja asuntoja, mutta myös pienemmät menevät hyvin kaupaksi. Asuntojen myyntiaika on varsin lyhyt: isommat myydään keskimäärin viidessä viikossa ja pienemmät jopa alle kahdessa viikossa. Hyvien liikenneyhteyksien lisäksi asukkaita houkuttelevat aivan kulman takana olevat kahvilat, ravintolat ja monipuoliset ulkoilureitit, Ahlström sanoo.

Nimi vanhalta kasarmi-alueelta

Kaartinkaupunki sai virallisesti nimensä vuonna 1959. Kaupunginosa on nimetty Kasarmitorin vierellä seisovan Kaartin kasarmin mukaan. Kasarmi toimi alkuaikoinaan 1800-luvun alkupuolella Helsingin opetuspataljoonan, eli varhaisen Suomen kaartin, asuntorakennuksena. Kasarmintori sai virallisesti nimensä vuonna 1936.

Kaupunginosan reunalla komeileva Kauppatori on toiminut torikaupan keskuksena jo vuodesta 1818 lähtien. Tuolloin elintarvikkeiden torikauppa siirrettiin Senaatintorilta nykyisen Havis Amanda -patsaan kohdalle Kauppatorille.

Tuulahduksia 1800-luvulta

Alueen komeaa 1800-luvun arkkitehtuuria edustavat muun muassa Carl Ludvig Engelin piirtämä valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolna, arkkitehti Axel Hampus Dahlströmin suunnittelema ja edelleen ravintolana toimiva Kappeli, Erottajan korkeatorninen pelastusasema ja samassa rakennuksessa toimiva palomuseo, vilkkaan elintarvikekaupan keskus Kauppahalli sekä uusrenessanssin tyyliin rakennettu Suomen arkkitehtuurimuseo.

Kaartinkaupungissa sijaitsee myös historiallinen Svenska Teatern, joka valmistui nykyiselle paikalleen vuonna 1866. Rakennusta modernisoitiin ja laajennettiin tämänhetkiseen ulkomuotoonsa puoli vuosisataa myöhemmin Eero Saarisen ja Jarl Eklundin johdolla.

Vehreä Esplanadin puisto sijaitsee Kaartikaupungin reunalla. Se toimii sekä turistien että paikallisten hengähdyspaikkana kaupungin vilinän keskellä, ja siellä on usein katusoittoesityksiä. Puiston keskellä sijaitsee vuonna 1885 valmistunut Johan Ludvig Runebergin muistomerkki. Siinä Runeberg seisoo korkealla jalustalla, ja hänen edessään on Maamme-laulun sanoja kannatteleva Suomi-neito. Tiesitkö, että Runebergin hahmon pään päällä sojottaa yksinäinen naula, jonka tarkoituksena on estää lokkien laskeutuminen sen päälaelle?

Merellisen paikallisliikenteen ytimessä

Kaartinkaupungin reunalla sijaitseva Kauppatori on aivan Helsingin merellisen paikallisliikenteen ytimessä. Torilta lähtee erilaisia risteilyjä, joilta käsin voi kätevästi tutustua Helsingin saaristoon sekä ihastella kaupungin rantaviivaa.

Kolera-altaana tunnettu Kauppatorin viereinen satama-allas on nimetty vuoden 1893 koleratartuntatapauksen mukaan. Eri aikakausien havinasta muistuttavat myös vanhasta rautatiestä jäljellä oleva pätkä ratakiskotusta sekä jalankulkijoiden talvikäytössä oleva kääntösilta.

Lähteet
Wikipedia, Kaartinkaupunki
Wikipedia, Esplanadin puisto
Svenska Teatern
www.visithelsinki.fi