Takaisin blogiin

Koti viihtyisämmäksi pienin keinoin

Kodin viihtyisyys syntyy yksinkertaisista asioista. Kodikkuuteen ei aina vaadita sisustusalan ammattilaista, vaan itse tekemällä ja oivaltamalla saa jo paljon aikaiseksi.
Tässä kahdeksan keikahdusta kohti kodikkaampaa tunnelmaa.

1. Karsi tavaraa.

Järjestäminen ja tavaroiden järjestyksessä pitäminen on vaikeaa, jos tavaraa on liikaa. Tila näyttää myös ahtaammalta tavarapaljouden keskellä. Käy läpi tavaralaji kerrallaan, mitä asioita oikeasti koet tarvitsevasi ja mistä pidät erityisesti. Kaiken sinulle tarpeettomaksi käyneen tavaran voi viedä kierrätykseen tai lahjoittaa tarvitseville.


2. Panosta valaistukseen.

Hyvin toteutettu ja oikean sävyinen valaistus luo lämmintä tunnelmaa ja tuo kodin paremmin esiin. Näillä leveysasteilla asuvien on järkevää tehdä hyviä lamppuhankintoja ja huolehtia oleskelutilojen valoista.


3. Luo tilan tuntua.

Pienikin tila avartuu helposti isomman tuntuiseksi, kun käytät sisustuksessa peilejä ja hankit huoneeseen reilun kokoisen maton tai pitkät verhot. Taulujen kiinnityskorkeus kannattaa tarkistaa, sillä liian ylös tai alas ripustetut taulut vaikuttavat huonekorkeuden kokemukseen. Vähentämällä näkyvillä olevien tavaroiden ja kalusteiden määrää syntyy vapaata tilaa, jossa katse voi kiertää vapaasti.


4. Ehosta ja tee pientä pintaremonttia.

Omistusasunnossa pienellä ehostuksella saa kohennettua huoneiden ilmettä kummasti. Uusi maalipinta seinään tai ikkunanpuitteisiin, uudet vetimet kaappeihin tai repsottavien saranoiden kiristys saavat kotiisi kaivattua ryhtiä. Vuokra-asunnossa voit tuunata omia huonekalujasi uudella värillä tai tapetoimalla esimerkiksi kirjahyllyn taustan tilanjakajaksi.


5. Paikka kaikelle, kaikki paikalleen.

Käytä aikaa toimivien säilytysratkaisujen miettimiseen. Aktiivisessa käytössä olevat tavarat tulee sijoittaa niin, että niiden ottaminen ja paikalleen paneminen eivät vaadi monimutkaisia raivaustoimenpiteitä. Tavaran hankala sijainti kaapissa on käytön este. Läpinäkyvät säilytyslaatikot ja etiketit laatikkojen kyljessä auttavat hahmottamaan, mitä tavaroita on missäkin säilössä.


6. Valitse pieni määrä esineitä persoonasi mukaan.

Sisustuksen piristykseksi ja kodikkuutta luomaan kannattaa valita pieni määrä asioita ja esineitä, jotka asetat näkyviin. Persoonallisilla, sinua kuvaavilla esineillä teet kodistasi juuri sinun näköisesi. Esineet voivat olla vanhoja tai uusia, mutta tärkeää on se, mitä ne sinulle merkitsevät. Arvosta omaa historiaasi ja omaa persoonaasi.


7. Piristä ja rauhoita tekstiileillä.

Mieti, mitä tunnelmaa huoneiltasi odotat. Kodintekstiileillä pystyt helposti muuttamaan kodin tyyliä ja värimaailmaa. Sohvatyynyillä synnytät iloisen ja kutsuvan väriläiskän sohvalle. Ikkunoihin voit luoda verhojen avulla harmonisen utuisen tunnelman tai vaikkapa sähäkän toiminnallisen tilan riippuen kangasvalinnasta. Suuri ja pehmeä matto muodostaa lämpimän oleilupaikan ja houkuttelee tassuttelemaan kotoisana.


8. Mieti, mitä näet.

Pysähdy tarkastelemaan kotisi näkymää niissä pisteissä, joissa tavallisimmin vietetään aikaa. Istu sohvalle ja katsele, mitä näet. Mitkä asiat miellyttävät, ja mitkä tuntuvat rasittavilta katsella. Korosta kodin hyviä puolia valaistuksella, häivytä huonot puolet esimerkiksi säilytysratkaisuilla tai karsimalla tavaraa.