Takaisin blogiin

Mattoja olohuoneeseen

Kodin syysilmettä miettiessä monella saattaa tulla ajankohtaiseksi uuden maton hankinta. Kuten muussakin sisustuksessa, myös matoissa suositaan nyt erityisesti luonnonmateriaaleista tehtyjä mattoja; villaa, puuvillaa, sisalia tai vaikkapa juuttia. Luonnonmateriaalit ovat kestävä ja ajaton valinta, ja usein ne ne ovat myös mukavan helppohoitoisia. Esimerkiksi villa on luonnostaan rasvainen kuitu, joka jo itsessään hylkii likaa ja kosteutta, puuvilla on taas helposti itsekin pestävissä. Maton materiaali kannattaa kuitenkin aina valita käytön ja huoneen toimintojen mukaisesti; lapsiperheen arkiolohuoneessa on toki aivan eri vaatimukset kuin aikuisten seurustelutilassa.

Moderni ja ajanmukainen matto on nyt matala, pitkänukkaisten tuftattujen mattojen suosio on hiipumaan päin. Sen sijaan erilaisia struktuuripintoja näkyy paljon: esimerkiksi lettineulosta tai huopapalloista solmittua mattoa. Kudotuissa matoissa vahvoilla ovat myös geometriset kuviot, klassisen raidan lisäksi vaikkapa erilaiset kolmiot tai salmiakkikuviot. Väriskaala on luonnonläheinen, mutta varsinkin kuviollisissa matoissa voi näkyä myös ovelia tehostevärejä.

Mattoa valitessa myös koko- ja väriasiat osoittautuvat välillä hieman pulmalliseksi. Mattoa ja lattiaa ei kannata soinnuttaa liian sävysävyyn; usein näyttää kauniimmalta, että näiden väliin tulee pientä kontrastia. Myös huonekalujen verhoiluun pätee tämä sama sääntö, pieni kontrasti tekstiilien välillä toimii usein parhaiten. Värivaihtelut voivat olla hennosti liukuvia tai selkeämpiä kontrasteja, sopivan sävyn varmistamiseksi mattomallia kannattaakin aina verrata sen lähelle tuleviin tekstiileihin.

Myös liian pienen maton hankkimista tulisi välttää, ja valita vaikka mieluummin aavistuksen reilu koko. Matto sijoitetaan yleensä pitkä sivu sohvan myötäisesti ja mielellään sen tulisi olla sohvaa hieman leveämpi niin, että mattoa riittää sohvan molemmille puolille. Matto sijoitetaan joko lähelle sohvaa niin, että väliin jää aavistuksen tilaa, tai sohvan etureunan voi nostaa maton päälle.  Nojatuolit voi asetella maton päälle joko osittain tai kokonaan, näin matto kokoaa kalusteryhmän kauniisti yhteen. Liian pieni matto näyttää helposti irralliselta objektilta ja saa myös muut kalusteet näyttämään irtonaisilta.

Kuvissa ja kollaasissa inspiraatiota klassisen moderneista matoista:

 

1. Beni Ouarain

2. Anno "Lankku"

3. Anno "Pandora"

4. Linie Design "Comfort"

5. Mum´s "Suomu"

6. Linie Design "Asko"

7. Hay "Dot carpet"

 

kuvat Svenska mäklarhuset, Lotta Agaton, kollaasin kuvat valmistajien