Takaisin blogiin

Munkkiniemi: kylämäinen puistokaupunki

Munkkiniemi on merellinen kaupunginosa läntisessä Helsingissä. Se sijaitsee Pikku Huopalahden ja Laajalahden välissä, ja on suurilta osin rakennettu asuinalueeksi. Munkkiniemi jakautuu kuuteen eri osa-alueeseen: Vanha Munkkiniemi, Kuusisaari, Lehtisaari, Munkkivuori, Niemenmäki ja Talinranta. Nykyään Munkkiniemessä asuu yli 17 000 asukasta.

Munkkiniemi on vehreä ja kaunis kaupunginosa, jossa vallitsee kylämäinen mutta kaupunkimaisen vilkas tunnelma. Kauniit puistot ja meren läheisyys tekevät alueesta ainutlaatuisen asuinpaikan. Munkkiniemestä on hyvät liikenneyhteydet moneen eri suuntaan ja Helsingin keskustaan pääsee noin 20 minuutissa, autolla, bussilla tai raitiovaunulla.

- Munkkiniemen alueella myydään eniten kerrostaloasuntoja sekä rivitaloja. Meren rannan ympäristössä on paljon pienkerrostaloja sekä entisiä huviloita, joissa asuminen on omaa luokkaansa. Alueella asukkaat tuntevat naapurinsa, mikä tuo turvallisuutta asumiseen, sanoo Aktia Kiinteistönvälityksen myyntineuvottelija Riitta Sarkkama.

Vanha Munkkiniemi on viihtyisä asuinalue meren lähellä. Kuusisaaresta sen sijaan löytyy Helsingin arvokkaimmat pientalot, ja alueella sijaitsee myös kaksi taidemuseota. Lehtisaaressa on pieni kerros- ja rivitaloalue. Munkkivuoren alue on väljästi toteutettu kerrostaloalue lähellä luontoa. Helsingin uusimpiin asuinalueisiin kuuluu Talinranta, josta löytyy muun muassa golf-kenttä sekä keila-, tennis- ja jalkapallohalli.

Vanha satama ja varastopaikka

Munkkiniemen nimi on peräisin vanhasta ruotsinkielisestä paikannimestä Munknäs, joka tunnetaan jo 1500-luvulta. Ensimmäisen kerran paikka mainittiin vuonna 1540 muodossa Munxneby, ja myöhemmin se kirjoitettiin muodoissa Muncknäs ja Muncksnääs.

Nimestään huolimatta Munkkiniemessä ei ole koskaan ollut luostaria. Sen sijaan paikka liittyy Virossa 1300–1500-luvuilla toimineeseen Padisen sisterssiläisluostariin, joka omisti maa-alueita Uudenmaan rannikolta. Ruotsin kuningas Maunu Eerikinpoika antoi poliittisista syistä luostarille Porvoon pitäjän, johon sisältyi myös Pernaja, Sipoo sekä Helsingin pitäjä.

Lopulta luostari myi oikeudet Turun piispalle vuonna 1428. Tuolloin Munkkiniemi oli todennäköisesti tärkeä keräilypaikka sekä tuottoisa kalastuspaikka, jonka saaliit vietiin Tukholmaan ja Tallinnaan asti. Munkkiniemi on myös mahdollisesti ollut paikka, jota sisterssiläismunkkien kalastusrengit käyttivät satamanaan ja varastopaikkanaan.

Vuonna 1915 Julius Tallberg tilasi Eliel Saariselta Suur-Helsinki suunnitelman. Suunnitelmasta toteutui katu- ja korttelijako Vanhan Munkkiniemen alueella sekä rannan tuntumaan rakennetut Eliel Saarisen suunnittelemat rivitalot. Tunnetut bulevardit Munkkiniemen puistotie ja Huopalahdentie ovat myös osa toteutunutta suunnitelmaa.

Kaupunkimainen rakentaminen alkoi jo 1930-luvulla puistotien ympäristössä. Munkkiniemi liitettiin Helsinkiin suuren alueliitoksen yhteydessä vuonna 1946.

Useiden puistojen kaupunginosa

Munkkiniemen alueelta löytyy laaja tarjonta erilaisia palveluja: muun muassa kirjasto, päiväkoteja, peruskouluja ja lukio, terveysasema sekä kulttuurikeskus. Lisäksi Munkkiniemessä on useita kauppoja, ravintoloita ja kahviloita sekä erinomaisia liikunta- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia kauniin luonnon keskellä. Munkkiniemen puistotien varrella on useita pieniä putiikkeja, joiden ympäristössä riittää vilinää ympäri vuoden.

Munkkiniemen suosittuja paikkoja ovat puistot, jotka tarjoavat viehättävän ympäristön niin liikkujille kuin piknik-retkeilijöillekin. Ulkoiluelämyksiä tarjoavat muun muassa Munkinpuisto, Härkäpuisto, Kivitorpanpuisto, Ulvilanpuisto, Talin liikuntapuisto sekä Kasinopuisto, jossa voi ihastella merimaisemaa ja nauttia Cafe Torpanrannan antimista. Rantabulevardin lenkkimaastot tarjoavat urheilijoille upeita maisemia sekä kesällä että talvella.

Historiallisesti tunnettuja nähtävyyksiä Munkkiniemessä ovat esimerkiksi sankarihauta, Vapaaheitto-patsas, Kalastajantorppa, Villa Aalto, Munkkiniemen kartano, Didrichsenin taide- ja kulttuurimuseo sekä Alvar Aalto -museo. Merkittäviin nähtävyyksiin kuuluu myös lähes satametrinen rakennus, joka on toiminut muun muassa pensionaattina, kadettikouluna ja toimistona.

Parasta Munkkiniemessä

Asta ja Matti Kujala ovat asuneet Munkkiniemessä vuodesta 2011 lähtien. He listasivat viisi parasta asiaa kaupungista.

1. Munkkiniemen puistotie – Bulevardi, jonka vanhat puut värjää syksyllä ruskan eri väreihin.
2. Ulkoilumaastot ja isot puistot – Merenrantaa pitkin kulkevat lenkkipolut ja kesällä oma uimaranta, jossa myös talvella avantouintia.
3. Yhteisöllinen tunnelma – Munkassa ei tunne olevansa kasvottomassa Helsingissä. Alueelle on muodostunut oma kyläyhteisö, joka toivottaa kaikki tervetulleiksi.
4. Upeat 1930-luvulla rakennetut funkkistalot ja Jugendtyylinen Munkkiniemen pensionaatti joka toimi kadettikouluna 1924 lähtien.
5. Hyvät liikenneyhteydet sekä julkisilla että myös omalla autolla. 15 minuutissa pääset keskustaan spåralla.

Lähteet:
Wikipedia, Munkkiniemi
Helsingin kaupungin nettisivut
Kaupunginosat.net, Munkinseutu