Takaisin blogiin

Naantali: Idyllinen tapahtumakaupunki

Noin 16 km päässä Turusta sijaitseva Naantali on viehättävä, monipuolinen ja ainutlaatuisen luonnon ympäröimä saaristokaupunki. Nykyään kaupungissa asuu noin 19 000 asukasta.

– Naantalissa asuntojen neliöhinnat ovat pysyneet melko tasaisina viime vuosina. Kaupungissa on hyvä tarjonta kaikenlaisia asuntoja ja Turku on lähellä. Merellisyys, vanhakaupunki ja alueen rauhallisuus ovat merkittäviä tekijöitä asunnon ostajien kannalta, Aktia Kiinteistönvälityksen aluejohtaja, kiinteistönvälittäjä Petri Abrahamsson sanoo.

Naantalissa suosituimpia asuntoja ovat rivitalot sekä omakotitalot, jotka kiinnostavat erityisesti lapsiperheitä. Vaurasta asuinaluetta löytyy meren rannalta. Vanhempaa väestöä kiinnostaa erityisesti Naantalin vanhan kaupungin viehättävä asuinalue.

Kylpylätoiminta sai kaupungin kukoistamaan

Naantali on yksi Suomen vanhimmista kaupungeista. Sen historia alkoi jo 1400-luvulla, jolloin Ailostenniemeen perustettiin luostari ja sen yhteyteen kaupunki. Keskiajalla luostarille myönnettiin kaupankäyntioikeudet ja siitä tuli suosittu pyhiinvaelluskohde. Luostarin toiminta lakkasi 1500-luvulla Mikael Agricolan uskonpuhdistuksen seurauksena. Uskonpuhdistuksen myötä koko Naantali kaupungin olemassaolo oli uhattuna.

Lama-aikojen jälkeen Naantali onnistuttiin vähitellen herättämään henkiin, kun kaupunkiin rakennettiin tullihuone 1750-luvun lopulla. Tullihuoneen porttia koristi upea puinen aurinko, josta nimitys Naantalin Aurinko juontaa juurensa. Naantali alkoi kukoistaa viimeistään 1800-luvun alussa, kun Luolajärven rannalle Viluluodon lähteen äärelle perustettiin kylpylä. Erilaiset parantavat kylvyt sekä vilkas huvi- ja seuraelämä toivat Naantaliin tuhansittain väkeä ulkomailta asti.

Arvokkaan tunnustuksen vieraanvaraisuudestaan ja kauneudestaan Naantali sai vuonna 1922, kun Kultarannan huvitilasta tehtiin tasavallan presidentin kesäasunto. Luonnonmaalla sijaitsevan Kultarannan uusi käyttötarkoitus auttoi Naantalia saamaan mantereen ja Luonnonmaan saaren yhdistävän sillan.

Jatkosodan aikana Naantalin sijainti sekä hyvät väylät osoittautuivat otolliseksi paikaksi valtion polttoainevarastolle. Naantalin taloudellinen kukoistus jatkui, kun muun muassa Valtion viljavarasto, Mobil Oy ja Naantalin Saha Oy kotiutuivat Naantalin kaupunkiin. Suomen ja Ruotsin välinen autolauttaliikenne vilkastui tuolloin entisestään ja Naantalista tuli nopeasti merkittävä satamakaupunki.

Naantalin Aurinko loistaa edelleen

Nykyään Naantali tunnetaan vauraana ja tapahtumarikkaana teollisuuskaupunkina. Vuoden 2009 kuntaliitoksen myötä Naantalista on kasvanut ”tuhannen saaren kaupunki”. Merellinen ympäristö yhdistettynä moderneihin kaupunkitoimintoihin tekevät kaupungista erinomaisen asuinpaikan.

Naantalista on hyvät liikenneyhteydet kaikkialle ja kaupunkiin pääsee helposti myös julkisilla kulkuvälineillä. Alueelta löytyy monipuolinen kattaus erilaisia palveluja: muun muassa kirjastoja, päiväkoteja, kouluja ja terveyskeskus. Lisäksi Naantalista löytyy useita ruokakauppoja, suosittuja ravintoloita, lukuisia liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia sekä erilaisia aktiviteetteja aina saaristomatkailusta kylpylärentoutumiseen.

Naantalista löytyy monia erilaisia elämyksiä muun muassa musiikin, teatterin ja taiteen ystäville. Tapahtumarikas kaupunki tarjoaa myös maittavaa ruokaa, saariston herkkuja sekä viehättäviä pikkuputiikkeja ja idyllisiä kahviloita. Naantali Camping, Naantalin musiikkijuhlat, Muumimaailma sekä Naantali SPA tuovat kaupunkiin vuosittain lukuisia matkailijoita.

Parasta Naantalissa

Päivi Luoti on asunut Naantalissa yli 25 vuotta. Päivi listasi viisi parasta asiaa kaupungista.

1. Meri
2. Vanhan kaupungin ranta, erityisesti kesäisin
3. Sopiva koko
4. Hyvät palvelut
5. Liikuntamahdollisuudet

Lähteet:
Wikipedia, Naantali
Naantalin kaupungin nettisivut
Naantalin virallinen matkailusivusto