Takaisin blogiin

Pääskyvuori: Kaupunginosa palvelujen läheisyydessä

Pääskyvuori on kaupunginosa itäisessä Turussa. Siellä asuu noin 5 600 asukasta. Alue rajautuu lännessä Jaaninojaan, joka virtaa pitkin alueen läntistä kylkeä. Alueella rivi- ja omakotitalot sekä matalat kerrostalot sijaitsevat lähellä toisiaan. Pääskyvuoren länsiosiin ja vuorelle on puolestaan rakennettu korkeita kerrostaloja. Pääskyvuorella on helpot liikenneyhteydet sekä hyvät ulkoilumaastot.

Pääskyvuori on ennen kaikkea asuinalue, jota on rakennettu lähes jokaisella vuosikymmenellä sotien jälkeen. Alueelle rakennettiin ensin rintamamiestaloja ja 1960-1970-luvulta lähtien kerrostaloja. Alueella on myös uusia omakotitaloja ja rivitaloja.

Alue kiinnostaa hyvin monenlaisia ostajia, koska asuntokanta on niin monipuolista. Alueen sisällä muutetaan myös erilaisiin asuntotyyppeihin perheiden kasvaessa. Eniten alueella myydään kuitenkin kerrostalokaksioita. Osa asunnoista on sijoitusasuntoja, koska Pääskyvuori sijaitsee kohtuullisen lähellä mm. yliopistoa ja muita korkeakoulukampuksia.

Sotien jälkeen alkoi rakennuskausi

Pääskyvuori liitettiin Turkuun vuonna 1939 samaan aikaan Nummenmäen kanssa. Tuolloin maasto oli lähinnä kalliota ja soita, välissä pieniä viljeltyjä alueita. Suurelta osin Pääskyvuoren alueen omistus jakaantui viidelle maatilalle. Vakinaista asutusta alueelle tuli 1937, kun kymmenkunta Turun Posliinitehtaan työntekijää rakensi alueelle talonsa.

Sotien jälkeen alkoi vilkas rakennuskausi, kun Turussa oli valtava asuntopula. Pääskyvuorelle tehtiin kaavoitus, jossa alue merkittiin omakotitaloalueeksi. Rakennustarvikkeista oli pulaa ja osa oli tiukasti säädeltyjä kuten betoniraudat ja tiilet. Puutavaraa sen sijaan oli saatavissa ja alueelle perustettiin useita pieniä puutavaraliikkeitä. Alueen talot nousivat talkoohengellä. Omakotiyhdistys alueelle perustettiin 1945 ja Pääskyvuoren koulu aloitti toimintansa syksyllä 1961 yhdistyksen pitkän vaikuttamistyön jälkeen.

Palvelut lähellä

Tänä päivänä Pääskyvuori tunnetaan alueena, jossa yhdistyvät läheiset palvelut sekä viihtyisät ulkoilumaastot. Pääskyvuoresta on hyvät liikenneyhteydet kaikkialle, joten alueelle pääsee nopeasti julkisilla kulkuvälineillä tai polkupyörällä. Rauhallisen asuinalueen vehreät metsät tarjoavat paljon erilaisia liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia.

Pääskyvuoren alueelta löytyy muun muassa päiväkoteja, peruskoulu sekä kirjasto. Lähistöllä on myös pikkuputiikkeja, ruokakauppoja, kahviloita, ravintoloita, apteekki, kampaamo ja pankki. Lisäksi Pääskyvuori sijaitsee lähellä Itäharjun Prismaa ja Varissuon liikekeskusta. Turun keskusta-alueen lukuisat kaupat, ravintolat sekä kulttuurimahdollisuudet ovat vain noin neljän kilometrin päässä.

Kaupunginosaseura edistää asukkaiden viihtyvyyttä

Pääskyvuoriseura on aktiivinen kaupunginosaseura, joka edistää asukkaiden viihtyvyyttä. Seura ottaa muun muassa kantaa aluetta koskeviin suunnitelmiin sekä tekee erilaisia parannus- ja uudistusehdotuksia. Lisäksi seura järjestää erilaisia talkoita, retkiä ja tapahtumia. Seuran ylläpitämä, vuodesta 1995 lähtien ilmestynyt, Pääskyläinen-lehti jaetaan alueen asukkaille kerran vuodessa.

Linkkitorni toimii maamerkkinä

Pääskyvuori tunnetaan vuonna 1964 rakennetusta 133-metrisestä linkkitornista, joka toimii maamerkkinä Turku-Helsinki moottoritielle. Tornin rakenteiden valu alkoi syksyllä 1963 ja se valmistui seuraavan vuoden toukokuussa. Se on Turun korkein rakennus.

Pääskyvuoressa sijaitsee myös Puolustusvoimien vanha kasarmi, johon kuuluu rakennusten lisäksi vuoren sisään louhittu luola. Kasarmi ei ole enää Puolustusvoimien aktiivikäytössä, vaan se toimii nykyään taiteilijoiden työtilana.

Lähteet:
Wikipedia Pääskyvuori
Visit Turku
Pääskyvuoriseura
Pääskyvuoren omakotiyhdistys, 70-vuotishistoriikki