Takaisin blogiin

Palosaari: satamasta viihtyisäksi asuinalueeksi

Palosaari on merellinen asuinalue lähellä Vaasan keskustaa. Alue on muuttunut vanhasta satamakaupunginosasta suosituksi asuin- ja työssäkäyntialueeksi. Alueella asuu nykyään lähes 6 000 asukasta ja se on merkittävä osa Vaasan historiaa.

Palosaarella on pääasiassa kerros- ja omakotitaloja eri vuosikymmeniltä. Omakotitaloista suuri osa on 1900-luvun alkupuolelta, mutta alueella on myös jonkin verran uudisrakentamista. Palosaaren Viikingana tunnettu alue on pääosin omakotitalovaltaista.

Palosaaren alue on keskustan jälkeen suosituimpia asuinalueita. Kaupunginosaan muuttavat erityisesti opiskelijat, sillä Palosaarella sijaitsevat yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampukset. Palosaarella on kaikki tarvittavat palvelut ja siksi se kiinnostaa myös nuoria perheitä ja eläkeläisiä.
Palosaarella on useita päivittäistavarakauppoja, kioski, pieniä erikoisliikkeitä ja ravintoloita. Alueella sijaitsevat myös koulu, päiväkoti, kirjasto ja terveysasema.

Yli 200 vuotta satamahistoriaa

Palosaaren salmeen perustettiin satama 1700-luvun lopulla. Alueella oli mittavaa laivanrakennustoimintaa 1800-luvun puoliväliin, jonka jälkeen Palosaarelle alkoi tulla myös muuta teollisuutta. Ensimmäisenä toimintansa aloitti Vaasan Puuvillatehdas. Teollisuuden mukana seurasivat työntekijät, jotka asettuivat asumaan tehtaiden läheisyyteen. Palosaaren kaunis, jugend-tyylinen koulu otettiin käyttöön vuonna 1906.

1930-luvulla alkoi Palosaareen muodostua kaupunkimainen rakenne. Pienet puumökit ja kapeat kujat vaihtuivat kaksikerroksisiin hirsitaloihin ja kunnon katuihin. Kerrostalorakentaminen alkoi alueella 1950-luvulla. 1980-luvulla Palosaareen alkoi siirtyä kaupungin toimintoja, kuten yliopisto Puuvillan tiloihin sekä valtion virastotalo Wolffin puistoon.

Huvilakaupunginosa Vikinga

Palosaarella sijaitsee alun perin ruotsinkielinen huvilakaupunginosa Vikinga. Kaupunginosan perusti osakeyhtiö Wiking A. B. vuonna 1913. Alueella sijaitsevat omakotitalot ovat haluttuja ja talojen arvo on säilynyt, jos niistä on pidetty hyvää huolta. Suurin osa alueen taloista on rakennettu jo 1900-luvun alussa. Myös uudisrakentamista on tehty alueelle sopivaan vanhaan tyyliin. Vikingassa on ruotsinkielinen peruskoulu ja päiväkoti. Lisäksi alueella on uimaranta ja pienvenesatama.

Lähteet:
Palosaaren historia
www.vaasa.fi


Palosaaren upea kirjasto.


Palosaaren torialuetta.


Onkilahdenkadun taloista on osassa merinäköala. Kerrostalot ovat 1980-luvulta.


Salmikadun arvostetut kerrostalot näkyvät taustalla. Etualalla silta Mansikkasaareen, jossa on muun muassa uimaranta. Punaiset puurakennukset ovat meriasema ja merimuseo.


Entinen puuvillatehdas, jossa sijaitsee nykyään yrityksiä ja Vaasan yliopiston kampus.


Vikingan uimaranta.


Palosaaren kirkko.