Takaisin blogiin

Porvoon Länsiranta: moderni puukaupunki

Porvoon suosittu Länsirannan alue sijaitsee lähellä keskustan palveluja, kauniissa jokimaisemassa. Kävelysiltaa pitkin on vain puolen kilometrin matka Porvoon torille. Aluetta rajaavat Kokonniemen ja Näsinmäen metsät sekä joki. Länsiranta on tunnettu muun muassa erikoisista puutaloistaan, jotka on suunnitellut arkkitehti Mari Matomäki.

Alueen hintataso on pysytellyt viime vuosina tasaisena: nelihinnat ovat hieman vanhemmissa taloissa 3 000–4 000 euroa neliöltä, uusissa kohteissa jopa yli 5 000 euroa neliöltä. Tällä hetkellä alue kiehtoo pääkaupunkiseudun asukkaita, jotka muun muassa veneilevät. Myös lapsiperheet, kaupunkielämään hakeutuvat sekä eläkeläiset ovat kiinnostuneita alueesta.

Alue on tiiviisti rakennettu ja se kuului pilottikohteena valtakunnalliseen Moderni puukaupunki -hankkeeseen. Hankkeessa pyritään luomaan viihtyisiä ja tiiviitä puutaloasuinmiljöitä eri puolelle Suomea. Länsirannan aluetta rakennetaan edelleen, suunnitelmassa on myös hotelli ja ravintola.

Viljelysmaasta vilkkaaksi kaupunginosaksi

Länsirannan alue oli pitkään kaupungin reunamaata, lähinnä rakentamatonta vanhaa viljelymaisemaa. Alueelle nousi 1900-luvun alussa telakka- ja teollisuustoimintaa. Yhä edelleen alueella on Wileniuksen telakka, joka valmistaa puuveneitä. Porvoonportin kerrostaloalue rakennettiin Länsirannalle 1960- ja 1970-luvuilla.

Jo 1950-luvulla ajateltiin, että Länsirannasta tulisi myöhemmin osa Porvoon keskustaa. Alueelle onkin laadittu useita asemakaavoja eri vuosikymmeninä. Nykyinen puutaloalueen rakentaminen käynnistyi vuosituhannen vaihteessa, samalla alueelle tuli muun muassa päivittäistavarakauppa. Porvoonjoen ranta asetti puutalokortteleille omat vaatimuksensa, sillä vinottain Porvoonjoen toisella puolella sijaitsevat Porvoon vanhat ranta-aitat ja Vanha kaupunki.

Länsiranta on myös opiskelijoiden kaupunginosa, sillä vuonna 2011 alueella aloitti Porvoon Campuksena tunnettu ammattikorkeakoulujen keskittymä. Campuksella toimivat yhdessä Haaga-Helian ja Laurea-ammattikorkeakoulun Porvoon yksiköt. Yksikössä opiskelee noin 1 500 opiskelijaa.

Uudet siltayhteydet Porvoon keskustaan ovat muuttaneet Länsirannan aseman kokonaisuudessaan. Aleksanterinkadun sillan avaaminen vuonna 2004 kytki Länsirannan osaksi keskustaa. Nykyään Länsirannan suunnittelussa ja kaavoituksessa haetaan keskustamaista kaupunkirakennetta, johon kuuluvat selkeät katualueet, tiiviit korttelit, kävelyalueet, torit ja aukiot sekä jokirannan puistoalueet. Tavoitteena on asuinalue, joka sopii Porvoon historialliseen ympäristöön.

Taide osaksi kaupunkirakentamista

Porvoon kaupunki käynnisti Porvoon Länsirannan alueen taideohjelman laadinnan vuoden 2014 alussa. Taideohjelman tavoitteena on tuoda taide osaksi kaupunkirakentamista. Ohjelman laadinta etenee vuorovaikutuksessa kuntalaisten ja paikallisten taiteilijajärjestöjen kanssa.

Lähteet:
www.porvoo.fi
Projektiuutiset

Kuvat: Studio Pekka Ailio