Takaisin blogiin

Punavuori: Vilkasta kaupunkielämää tehdasmiljöössä

Punavuori on noin 9 000 asukkaan kaupunginosa Helsingin lounaisosassa. Sen lähialueita ovat Kaartinkaupunki, Kamppi, Eira, Ullanlinna ja Hernesaari. Punavuori on Helsingin tiheimmin asuttu kaupunginosa ja se lasketaan osaksi keskusta-aluetta. Keskeinen sijainti, hyvät liikenneyhteydet sekä monipuoliset palvelut tekevät Punavuoresta erinomaisen asuinpaikan.

– Punavuoresta löytyy uusrenessanssikauden taloja, jugendlinnoja, funkista ja 60-luvun mielipiteiden jakajia. Alueen monipuoliset palvelut ja useat päiväkodit ylläpitävät Punavuoren suosiota nuorten aikuisten ja lapsiperheiden keskuudessa. Eniten alueella on 1–3-huoneisia asuntoja, sanoo Aktia Kiinteistönvälityksen myyntineuvottelija Anna Lahti.

Pääosin Punavuori on vanhaa kerrostaloaluetta, mutta alueelta löytyy myös puutalokortteleita. Punavuorelle, eli ”Rööperille” tunnusomaista ovat monet tehdasrakennukset. Lisäksi Sinebrychoffin eli Koffin puistosta on muodostunut vuosien varrella yksi Helsingin suosituimmista kesäpäivän viettopaikoista.

Työläisten kaupungista halutuksi asuinalueeksi

Kaupunginosan nimi on peräisin 1600-luvulta, kun alueella olevia punertavia rantakallioita kutsuttiin nimellä Rödberget eli Punavuoret. Kaupungionosan virallinen nimi vahvistettiin kuitenkin vasta vuonna 1959.

Punavuoren länsiosa Rööperi oli 1800-luvun lopulla työväen asuttamaa puutaloaluetta. Kampin, Punavuoren ja Kaartinkaupungin vanhimmat korttelit kaavoitettiin vuonna 1812 Uudenmaan esikaupungiksi, eli uuden pääkaupungin ensimmäiseksi asumislähiöksi. Suurin osa Punavuoresta liitettiin asemakaavaan vasta vuonna 1875, vaikka asutus oli jo levinnyt alueella ilman vahvistettua kaavaa. Uudenmaan esikaupungin alueella toimi alusta asti omat torit ja lähipalvelut sekä vuonna 1821 nykyisen telakan paikalle avattu kylpylä.

1960-luvulla työläisvaltaisen kaupunginosan asukasluku oli lähes 15 000, mutta asumisväljyyden kasvun myötä luku on laskenut vähitellen. Aiemmin huonomaineisena pidetty alue on vuosien varrella keskiluokkaistunut. Telakkatoiminnan siirtyminen uudempiin tiloihin Hernesaareen on mahdollistanut asemakaavan laatimisen Telakkarantaan, jonne on suunnitteilla 400 uutta asuntoa.

Aluksi Punavuori oli vaatimattomampaa asuinseutua kuin Helsingin suurkeskusta. Vuokratonttien puurakennuksiin asettui enimmäkseen työväestöä, merimiehiä ja kalastajia. Punavuoren alueelta yösijaa etsivät myös monet köyhät opiskelijat, joista myöhemmin kasvoi maan suuria sankareita: Aleksis Kivi, J.L. Runeberg ja J.W. Snellman.

Punavuori kaupungistui vasta noin sata vuotta sitten, joten alueella voi aistia yhtä Suomen vanhinta kaupunkikulttuuria.

Palveluiden ympäröimä tehdasmiljöö

Punavuori on yhteisöllinen ja tapahtumarikas kaupunginosa, jossa voi elää vilkasta kaupunkielämää. Aluetta voisi kuvailla Ullanlinnan railakkaammaksi ja trendikkäämmäksi pikkusiskoksi. Alueelta on erinomaiset liikenneyhteydet kaikkialle ja julkiset kulkuvälineet liikkuvat ympäri vuorokauden.

Alueen suosittuja nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Tehtaankadulla sijaitseva Lars Sonckin suunnittelema Mikael Agricolan kirkko sekä Metodistikirkko. Merkittäviin rakennuksiin kuuluu Sinebrychoffin eli Koffin tehtaat Hietalahden torin laidalla. Alueella sijaitsee myös Koffin taidemuseo ja puisto. Tunnettuja rakennuksia ovat lisäksi Punavuoren länsilaidalla toimineet Suomen Kaapelitehdas sekä Fazerin tehdas.

Punavuori tarjoaa asukkailleen lukuisan määrän erilaisia palveluja: muun muassa kirjastoja, päiväkoteja, kouluja, terveyskeskus sekä erilaisia merkkiliikkeitä, kauppoja, suosittuja ravintoloita, kahviloita ja baareja. Lisäksi ympäristöstä löytyy paljon liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia sekä erilaisia aktiviteetteja muun muassa kulttuurin ystäville.

Parasta Punavuoressa

  • Rennot kortteliravintolat: Tori, Lungberg ja Primula.
  • Kahvilat, Brooklyn Café ja Kuuma, joissa vakioasiakkaat ja henkilökunta moikkailevat tuttavallisesti.
  • Ikisuosikit baarit: Punavuoren Ahven ja We Got Beef.
  • Fredan tori ja Koffin puisto kesäisin.
  • Herkkusuun suosikki: Roobertin Herkkukauppa

Lähteet:
Wikipedia, Punavuori
Kaupunginosat, Punavuori

'