Takaisin blogiin

Raunistula: Pimeän viinan myyntipaikasta suosituksi asuinalueeksi

Raunistulan asuinalue herättää lähes kaikissa turkulaisissa jonkun mielikuvan. Vanhemmat muistavat alueen osittain hurjankin menneisyyden, ja nuoremmat taas tuntevat sen tunnelmallisena puutaloalueena. Raunistulan rakennuskanta on monipuolista. Alueelta löytyy vanhoja puu- ja omakotitaloja sekä uusia omakoti- ja kerrostaloja.

Raunistula on asuinalueena kokenut ison muutoksen. Vuosituhannen alusta asuntojen hinnat ovat yli tuplaantuneet. Uudiskohteita alueella on ollut tähän asti vähän, mutta nyt Barkerin tehdasalueelle nousee uusia asuintaloja. Uusien kerrostalojen keskineliöhinnat ovat olleet jopa noin 3 700 euroa neliöltä.

Asutusta jo 1000-luvulla

Raunistulan kaupunginosa on saanut alun perin nimensä Raunistulan kylästä. Alue on ollut asuttu jo varhain, sillä Virusmäen kylästä on löydetty noin 1100-luvulta peräisin oleva kalmisto.

Turun palon jälkeen alue sai paljon uusia asukkaita, kun käsityöläiset rakensivat uudet kotinsa Raunistulaan. Alueella ei ollut asemakaavaa eikä järjestyssääntöjä, joten alueen rakennuskanta oli värikästä ja vaihtelevaa. Sääntöjen puuttuessa myös rakentaminen oli kaupunkialueita halvempaa, ja siksi Raunistula houkutteli työväkeä eri puolilta Varsinais-Suomea. Alueella oli myös paljon työttömyyttä, jonka myötä alue tuli tunnetuksi turkulaisten keskuudessa muun muassa pimeän viinan myyntipaikkana.

Muuttoliike toi 1800-luvun lopussa paljon uusia asukkaita Turkuun, jolloin myös Raunistulan väkiluku kasvoi nopeasti. Teollisuutta alueelle muodostui, kun Turku–Toijala-rata valmistui vuonna 1876. Raunistulan maine alkoi parantua 1920-luvulta lähtien. Toisen maailmansodan jälkeen alueella oli kaikki modernit mukavuudet ja pääkadut saivat asfalttipäällysteen. Raunistula siirrettiin Maarian kunnasta osaksi Turun kaupunkia vuonna 1944.

Laitakaupungista lähes keskustaan

Raunistulan alueen puutalot olivat uhattuina 1960- ja 1970-luvuilla, kun alueelle suunniteltiin uutta moottoritien linjausta. Monet alueen taloista pääsivät tuolloin huonoon kuntoon. Lopulta puutalot kuitenkin säästyivät, ja moottoritie rakennettiin toisen linjauksen mukaisesti.

Raunistulan alue on muuttunut kaupungin laita-alueesta lähes osaksi Turun keskustaa. Alueella sijaitsee Suomen vanhin asukasyhdistys, vuonna 1902 perustettu Raunistulan asuinkiinteistöyhdistys. Raunistula tunnetaan myös monien taiteilijoiden asuinpaikkana. Alueella sijaitsevat maineikkaat teatterit Tarmo sekä Barker-Teatteri.

Käsityöläisten rakentamien torppien ja talojen monipuolisuus näkyy edelleen Raunistulassa. Tontit ovat erimallisia ja -kokoisia ja kahta samanlaista taloa on vaikeaa löytää. Tiet mutkittelevat tonttien välissä noudattamatta kovin selkeää kaavaa. Se luo alueelle omaa idyllistä leimaansa.

Millaisia kokemuksia tai muistoja sinulla on Raunistulan alueesta?

- Anna

Lähteet: turku.fi, Wikipedia, Lahtinen Rauno ja Ottonen Merja: Kävely puutalojen Turussa


Raunistulan tiet ovat tunnelmallisen kiemuraisia.


Junaradan läheisyyteen rakennetaan uusia taloja.


Alue tunnetaan myös taitelijoiden kotina.


Alueen rakennuskanta on vaihtelevaa ja omakotitaloja on monilta eri vuosikymmeniltä.


Raunistula sijaitsee lähellä Turku-Tampere-junarataa.


Alueella on myös hyvät ulkoilumahdollisuudet.

Kuvat Pirita Aho 2015.