Takaisin blogiin

Remonttibuumi pitää asuntojen hintatason nousussa

Turussa myytyjen vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinta nousi tammi-maaliskuussa lähes kuusi prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Hintojen nousu johtuu suurelta osin talojen remonttibuumista. Turussa on paljon 1950–1960-luvuilla rakennettuja kerrostaloja, joiden putki-, hissi- ja julkisivuremontit ovat valmistuneet viime vuonna.

Ilman taloyhtiöissä tehtyjä isoja remontteja keskineliöhinnat olisivat Turussa pudonneet kerrostalojen osalta viimeisen parin vuoden aikana.

Itse asiassa remontin tuoma lisäarvo voi usein olla korkeampi kuin remonttiin kulutettu rahasumma. Kohteet, joissa remontit ovat vasta tulossa, eivät välttämättä ole niin mielenkiintoisia ostajan näkökulmasta. Remontista aiheutuu aina vaivaa asukkaalle, sillä hänen pitää esimerkiksi etsiä väliaikainen asunto putkiremontin ajaksi.

Erilaiset odotukset hidastavat kaupantekoa

Myyntiajat sekä toteutuneiden kauppojen määrät ovat pysyneet tammi-maaliskuussa lähes samoina vuoden takaiseen. Asuntokauppa on kuitenkin pikku hiljaa piristymässä. Ostajat ovat silti varovaisia ja tutustuvat kohteisiin huolella. Kun löytyy oikeanlainen asunto oikealla hinnalla, kauppa käy. Hinta ja sijainti ratkaisevat kaupan!

Asuntokaupan suurimpana esteenä on tällä hetkellä ostajien ja myyjien erilaiset odotukset: ostajat ajattelevat laskusuhdanteen tiputtaneen asuntojen hintoja ja myyjät taas olettavat, että asunnon arvo kasvaa koko ajan merkittävästi, vaikka markkinoilla on edelleen epävarmuutta.

Kun ostajan ja myyjän näkemykset saadaan kohtaamaan, syntyy onnistunut kauppa!

Terveisin,
Aktia Kiinteistönvälitys, Turku

Luvut perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, KVKL:n hintaseurantapalvelun toteutuneisiin kauppahintoihin Turussa tammi-maaliskuussa 2014 ja 2015.

PS. Asiasta uutisoitiin eilen mm. Aamusetissa ja ÅU:ssa.