Takaisin blogiin

Sipoon Jokipuisto: Asuinalue, joka huokuu historiaa

Itäinen Jokipuisto sijaitsee kaksikielisessä Sipoon kunnassa, aivan Nikkilän keskustan tuntumassa. Sen länsipuolella virtaa 37 kilometrin pituinen monihaarainen Sipoonjoki. 2000-luvun alussa Jokipuiston alueella asui noin 500 asukasta, mutta asukasmäärä kasvaa jatkuvasti.

Jokipuisto sijaitsee noin 35 km päässä Helsingin keskustasta. Autolla Helsinkiin hurauttaa noin puolessa tunnissa. Jokipuiston läpi liikennöi linja-autoliikennettä, jonka kyytiin pääsee kätevästi entisen Nikkilän sairaalan pääportilta.

Vanhan sairaala-alueen muistoa vaalien

Itäisessä Jokipuistossa sijaitseva Nikkilän sairaala-alue rakennettiin 1910-luvulla Helsingin kaupungin toimesta. Sairaala-alue ulottui tuolloin 63 hehtaarin laajuiselle metsäiselle ja vehreälle alueelle. Alueen tiilestä rakennetut ja pintarapatut sairaalarakennukset edustavat tyylisuunnaltaan kaunista myöhäisjugendia.

Sairaala-alueen reunamille on vähitellen rakennettu uusia rakennuksia, jotka noudattivat ensin klassistista arkkitehtuuria ja myöhemmin funktionalistista tyylisuuntausta. Alueen päättäjille ja asukkaille on aina ollut tärkeää pitää Jokipuisto ilmeeltään yhtenäisenä. Kaavasommittelu, puistosuunnittelu sekä yhtenäisten materiaalien ja värien käyttö tähtäävät edelleen alueelle ominaisen tunnelman säilyttämiseen.

Aluetta ei suotta kutsuta Sipoon Eiraksi – se on esikuvansa kaltainen sekä puistomaisen, hyvin hoidetun ympäristönsä että muita Nikkilän kerrostaloalueita korkeamman hintatasonsa puolesta.

– Korkeat, klassisen näyttävät huonetilat ja uusi talotekniikka viehättävät erityisesti ulkopaikkakuntalaisia muuttajia. Paikallisilla on vielä tuoreessa muistissa Jokipuiston mielisairaalahistoria, ja monelle sipoolaiselle rakennukset edustavat edelleen entistä työpaikkaa. Uusi asukaskunta on kuitenkin ottanut alueen omakseen ja arvostaa sen harmonista ilmapiiriä, sanoo Aktia Kiinteistönvälityksen aluejohtaja, kiinteistönvälittäjä Saara Murtovaara.

Jokipuiston koulu sijaitsee aivan Nikkilän tuntumassa kauniilla puistomaisella alueella. Se on saneerattu vanhasta sairaalarakennuksesta vuonna 2003, ja vuonna 2008 kouluun valmistui uusi liikuntasalirakennus.

Uudistuva Jokipuiston alue

Viimeisimpinä vuosina Sipoon kunta on valmistellut Itäisen Jokipuiston alueelle uutta asemakaavaa. Alueelle tulee sekä uutta asutusta että julkisia palveluja. Periaatteena on edelleen yhtenäisen ilmeen säilyttäminen ja vanhojen rakennusten suojeleminen. Aluetta ympäröivät ulkoilu- ja urheilualueet säilytetään virkistyskäytössä, ja Sipoonjoen rantavyöhyke pidetään arvokkaana maisema-alueena.

Vuonna 2010 tiedotettiin arkkitehtuurikilpailusta, jossa tehtävänä oli suunnitella Itäinen Jokipuisto II:n nimeä kantavalle rakentamattomalle peltoalueelle uusia koteja noin tuhannelle uudelle asukkaalle. Voittajaehdotus Aarrekartta visioi joen rantaan toiminnallisen viheralueen, jonka suuntaan uudet korttelialueet tulevat avautumaan. Alueen nimitys muutettiin suunnitteluprosessin aikana Jokilaaksoksi.

Aktiivista kulttuurielämää Jokipuiston alueella

Alueen säilymistä tyylilleen uskollisena vahtivat sekä Nikkilän sairaalan perinne ja kulttuuri ry (NSPKY ry) että Jokipuistoseura.

NSPKY ry on entisen sairaalan alueella toimiva yhdistys, jonka tärkeimpänä tarkoituksena on vaalia alueen historiaa ja arkkitehtuuria. Tämän lisäksi yhdistys järjestää kulttuuri- ja tiedotustilaisuuksia sekä erilaisia retkiä ja juhlia.

Myös Jokipuistoseura toimii aktiivisesti ja järjestää erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Näihin tapahtumiin lukeutuvat muun muassa erilaisten kerhojen kokoontumiset, elokuun perinteiset Terapiapäivät sekä joulunvieton käynnistävä Jokipuiston Joulu.

Sairaalatoiminnan loputtua sairaalan rakennuksissa toimi vilkas taiteilijayhteisö, ja monilla sipoolaistaiteilijoilla oli tiloissa työhuoneita. Rakennuksissa järjestetään edelleen taidetapahtumia ja näyttelyitä niissä tiloissa, joita ei ole kunnostettu asuntokäyttöön. Itäisessä Jokipuistossa toimii myös muun muassa Sipoon taiteilijat ry, joka on vuonna 1993 perustettu Sipoossa toimivien kuvataiteilijoiden yhdistys.

Lähteet
Sipoo
Sipoon Jokipuistoseura
Sipoon taiteilijat
Sipoon Sanomat