Takaisin blogiin

Sisustustrendejä 2014

Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Näin vuoden alkuun moni siivoaa kotinsa joulusta ja vaihtaa tilalle jotain vähän yksinkertaisempaa ja erilaista - mikäpä sopisikaan näin vuoden alkuun paremmin kuin pieni katsaus alkaneen vuoden sisustustrendeistä.

Ennusteet tulevista trendeistä ovat perinteisesti aika hajanaisia, sillä kukin poimii joukosta ne omat näkemyksensä. Persoonalliset sisustukset, rouheus, luonnonmateriaalit ja kevyet muodot ovat jo useamman vuoden jyllänneet sisustusrintamalla, ja tänäkään vuonna tähän linjaan ei ole näkyvissä mitään radikaalia muutosta. Kuitenkin pieniä nyansseja ja suunnanmuutoksia on aina havaittavissa. Tässä muutamia omia näkemyksiäni vuoden 2014 sisustustrendeistä:

Luonnonläheisyys ja aidot materiaalit jatkavat yhä voittokulkuaan myös suuren yleisön suosiossa. Tulevana vuonna uskon sisustuksen kuitenkin päivittyvän yhä enemmän klassiseen suuntaan, ja selkeiden trendituotteiden kysynnän hieman vähenevän. Villakankaat ja konjakinvärinen nahka, marmori, klassiset safari- ja wieniläistuolit sekä messinki ovat vuosikymmenestä toiseen olleet kestäviä ja ajattomia valintoja, näille povaan nyt entistä suurempaa suosiota. Suuren yleisön suosioon nousseet paimentolaismatot lukeutuvat samaan ajattomaan kategoriaan - kuuluivathan matot Alvar Aallon suosikeihin jo 30-luvulla. Myös klassiset itämaiset matot nostavat suosiotaan, ne toimivatkin mainioina kontrastin tuojina skandinaavisen vaaleassa sisustuksessa.

Sisustukseen hiipii myös vaikutteita 90-luvulta. Esimerkkeinä tästä kromi, peili ja lasipöydät sekä erilaisten luonnonkivien käyttö. Onpahan väläytelty myös 80- ja 90-luvulla kovassa suosiossa olleiden venetsialaistuolien paluusta. Aika näyttää, saako tämä trendi nostetta alleen.

Sävymaailmassa mennään edelleen luonnonsävyjen ehdoilla, myös erilaiset nudet ja hennot pastelllit ovat edelleen suosittuja. Värit ovat pehmeitä ja puuterisia, mutta toisaalta myös syvät ja runsaat sävyt nostavat päätään. Metallisävyt toimivat edelleen yhdisteltynä ja erikseen, mutta suurin kuparivillitys taitaa olla takana. Mielenkiintoa tuodaan yhdistelemällä erilaisia materiaaleja, kuten puuta, kiveä, lasia ja betonia.

Tärkein "trendi" on kuitenkin edelleen yksilöllisyys. Koti sisustetaan itseä varten ja omaa makua noudattaen, sellaiseksi paikaksi jossa itse viihtyy. Trendien perässä ei kannata liiaksi juosta, vaan niistä voi poimia ne omat suosikit, joilla piristää kotia. Toimiva, ajaton ja omannäköinen pohja on kaiken perusta, jota voi pienillä muutoksilla maustaa kulloisenkin ajan mukaiseksi.

kollaasin tuotekuvat valmistajien: 1. CarpetU2: Lori, 2. Muuto: Elevated, 3.Massproduction: Mega, 4. Flos: 2097, 5. Georg Jensen: Precious, 6. Knoll: Tulppaani, 7. Nikari: December
valokuvat Maija Rasila/Habitare 2013