Takaisin blogiin

Tauluja ja ripustuksia

Monessa kodissa taulut ovat tärkeässä osassa sisustusta; ne tuovat kotiin persoonallisuutta ja usein sen viimeisen silauksen sisustukseen. Taulujen sommittelu ja ripustus saattaa tuottaa kuitenkin välillä päänvaivaa, niinpä kokosin kuviin muutamia esimerkkejä taulujen eri sommittelutavoista.

Tauluja ripustettaessa, kuten monesti muidenkin asioiden esillepanossa, tärkeintä on ryhmittely. Useamman taulun tiivis ryhmä näyttää usein jäsennellymmältä ja yhtenäisemmältä kuin muutama irtonainen taulu siellä täällä. Taulut voi rytmittää symmetrisesti keskenään, mutta yhtä hyvin ne voi asetella rennoiksi epäsymmetrisiksi rykelmiksi: vain mielikuvitus on rajana. Itse sommittelen usein taulukokoelman valmiiksi lattialla ennen niiden kiinnitystä seinään, näin lopputuloksesta tulee harkittu ja seinät säästyvät turhilta rei´iltä.

Ryhmittelyn lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota ripustuskorkeuteen. Monesti huomaa tauluja, jotka on kiinnitetty silmien korkeudelle: esteettisin ja luontevin paikka taululle on usein kuitenkin huomattavasti tätä alempana. Taulua kannattaa mallailla eri korkeuksille ja katsoa, miltä se näyttää kauempaa. Mieluummin se kannattaa asentaa hieman liian alas kuin ylös.

Tauluhyllyt ovat oiva vaihtoehto, mikäli haluaa seinilleen vaihtuvan taulunäyttelyn. Hyllylle on helppo vaihtaa sisältöä aina fiiliksen mukaan, ja ne toimivat yhtä hyvin olohuoneen seinällä kuin sängyn päälläkin. Aina tauluja ei tarvitse edes asetella seinälle, yhtä hyvin niitä voi asetella myös nojaamaan rennosti erilaisten tasojen päälle. Erilaisia kehyksiä voi sekoitella reippaasti keskenään, kuin myös erityyppisiä aiheita: esimerkiksi grafiikka, öljyvärityöt, valokuvat ja lasten piirustukset passaavat hyvin yhteen, kun aiheita yhdistää jokin punainen lanka. Myös sisustukseen ei-niin-hyvin sopivan taulun voi saada sulautumaan joukkoon ryhmittelyllä ja kehyksiä vaihtamalla.

Sekoittelu ja rentous ovat tämän päivän sanoja tauluissa, kannattaa siis rohkeasti kokeilla erilaisia ryhmityksiä ja yhdistelmiä. Lisää inspiraatiota taulujen sommitteluun löytyy vaikkapa Sköna Hemin sivuilta täältä.

kuvat Sköna Hem