Takaisin blogiin

Tyynyistä ja niiden asettelusta

 Tekstiilit ovat yksi tärkeä osa sisustusta; ne viimeistelevät sisustuksen ja luovat kotoisuutta ja viihtyisyyttä. Ehkä helpoin päivitys kodin ilmeeseen syntyykin niitä vaihtelemalla, muutamakin uusi koristetyyny saattaa freesata koko olkkarin ilmeen. Kokosin kuviin muutamia esimerkkejä, miten tyynyjä ja  muita sisustustekstiilejä voi yhdistellä keskenään olohuoneympäristössä.

Itse suosin erikokoisten tyynyjen sekoittelua keskenään. Ryhmästä tulee usein mielenkiintoisempi, kun tyynyt eroavat hieman toisistaan kooltaan tai muodoltaan. Myös erilaisia struktuureita kannattaa yhdistellä reippaasti, esimerkiksi pelkistä silkkityynyistä koostuva tyynyryhmä saattaa usein jäädä vähän valjun näköiseksi. Kiiltävää ja mattaa, paksua ja ohutta sekä erilaisia tekstuuripintoja voi huoleti yhdistellä keskenään, kunhan tuotteiden väriskaala pelaa yhteen. Kuviolliset tyynyt toimivat hyvin yksiväristen tyynyjen piristeenä, mutta kuvioita voi sekoitella myös keskenään. Esimerkiksi värikkäät kukkaprintit toimivat yllättävänkin hyvin myös keskenään yhdisteltynä.

Tyynyjen sijoittelussakin on oma taikansa. Perinteisesti tyynyt on asetettu nojaamaan symmetrisesti sohvan käsinojia vasten, mutta tässäkin pienessä asiassa on muoti muuttunut. Nykyään tyynyt asetetaan modernisti  omaksi ryhmäkseen hieman käsinojasta irti. Turhaa symmetriaa vältetään, usein kaikki tyynyt saavat olla erilaisia ja ryhmä epäsymmetrinen ja rento. Suoralle kolmenistuttavalle sohvalle ei tarvitse laittaa tyynyjä molempiin päihin, vaan muutaman tyynyn rypäs toisessa laidassa on usein rutkasti mielenkiintoisempi - ja vähemmän tilaa vievä - vaihtoehto. Tyynyjen asettelu on pieni asia, mutta sitä kannattaa kokeilla, tällaiset pienetkin jutut voivat muuttaa ilmettä huomattavasti.

Myös tyynyjen sisuksiin kannattaa kiinnittää aika-ajoin huomiota. Kauneinkaan tyyny ei näytä miltään väsähtäneessä ja lyttääntyneessa sisuksessa. Höyhensisus pysyy vanua pidempään kauniina, ja se on pöyhittävissä aina uudelleen muotoonsa. Useimmat kankaat ovat myös edukseen höyhenen tuomassa ilmeessa, joka on muhkeampi ja raskaampi, paljon vanua ylellisempi.

Tyynyjen kaveriksi sopii tietysti erilaiset torkkupeitot, jolla saadaan tuotua lisää muhkeutta ja kotoisuutta, mukavuutta unohtamatta; pehmoisen torkkupeiton alle on ihana kääriytyä syksyisinä iltoina. Huovissa kannattaa kiinnittää huomiota luonnonmateriaaleihin, tekokuidut ovat usein sähköisiä ja epämiellyttävän liukkaita. Materiaalien lisäksi kannattaa myös varmistaa pesuohjeet ja valita tuotteet aina käyttötarkoituksen mukaisesti, niin säästyy ikäviltä yllätyksiltä.

 

kuvat Maija Rasila