Takaisin blogiin

Uittamo: asuinpaikka meren rannalla

Uittamo sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Turun keskustasta, naapureinaan Pihlajaniemi, Puistomäki ja Ispoinen. Uittamo rajoittuu lännessä Pitkäsalmeen, jonka vastarannalla sijaitsee Hirvensalo. Uittamolla asuu noin 4 000 asukasta.

Uittamo-nimen tausta ei ole täysin selvillä, sillä nimi on ollut käytössä jo 1200-luvulla, jolloin Uittamon tilan tiedetään sijainneen alueella. Nimen ajatellaan juontaneen hevosten uittopaikasta. 1400-luvun alussa Uittamon tilasta tuli rälssisäteri, ratsupalvelusta vapautettu verovapaa tila, jonka omisti rälssimies Lauri Nuutinpoika. Vuonna 1788 Uittamon tila liitettiin Ispoisten kartanoon, jonka osana se säilyi vuoteen 1893, jolloin Turun Työväenyhdistys vuokrasi alueen kesäpaikakseen.

Asuinrakentamista lähes 100 vuoden ajan

Vuosien 1919 ja 1937 välillä Uittamon tilasta lohkottiin 190 palstaa, joihin perustettiin Uittamon ja Puistomäen omakotialueet. Ensimmäiset Uittamon tontit myytiin vuonna 1924, jolloin hinta oli 4 - 6 markkaa per neliö maan laadusta riippuen. 1920-luvun loppuun mennessä taloja oli rakennettu 50 ja asukkaita oli yli 200. Tuolloin alue kuului vielä Kaarinan kuntaan. Uittamo liitettiin Turun kaupunkiin vuonna 1939. Suuri osa vanhoista puutaloista on edelleen asuinkäytössä. Alueella toimii Uittamon Huvilanomistajain Yhdistys, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1935.

1960-luvun loppupuolella alueelle rakennettiin useita kerrostaloja, ja 1970-luvun alussa rivitaloja. Uittamon ja Naularannan rakentaminen kesti vuoteen 1987 asti. Yhteen laskettuna alueelle valmistui lähes 2 000 asuntoa.

Ensimmäinen kauppa alueelle tuli vuonna 1927, kun Osuusliike Tarmolan myymälä avasi ovensa. Uittamon ostoskeskus valmistui vuonna 1970 ja siihen tuli tilat kahdelle päivittäistavarakaupalle, seurakuntakodille ja postille. Nykyään alueella on kaksi ruokakauppaa, joista toinen toimii liikekeskuksessa. Lisäksi alueella on päiväkoti, alakoulu sekä uimahalli.

Kerrostaloasuntojen hinnat ovat olleet alueella pitkään maltilliset, mutta viime aikoina tehdyt remontit ovat jonkin verran nostaneet hintoja. Mahdollinen merinäkymä nostaa myös hieman neliöhintoja. Uittamon alueen rivitaloista ja omakotitaloista on kova kysyntä, ja niihin löytyy yleensä nopeasti ostaja.

Kaksi rantaa

Uittamon ranta oli tunnettu uimaranta jo 1920-luvulla. Turun kaupunki rakensi vuonna 1930 rantaan ulkouimalaitoksen. Tuhannet turkulaislapset kävivät siellä uimakoulua ensimmäisinä vuosikymmeninä. Uimalaitoksessa oli muun muassa 25 ja 50 metrin radat sekä 450 hengen katsomo. Uimalaitos meni kuitenkin huonoon kuntoon sodan aikana, ja 1970 se lopulta purettiin. Tällä hetkellä Uittamon ranta toimii lähinnä venesatamana.

Nykyään Uittamon rantaa suositumpi ja tunnetumpi uimaranta on lähellä sijaitseva Ispoisten uimaranta, jossa toimii Turun Avantouimarit ry. Myös Saaristomeren Melojat toimivat Turun Soutu- ja Melontakeskuksessa Ispoisissa. Ispoisten uimarannasta moni paikallinen puhuu nykyään Uittamon rantana.

Uittamon Paviljongissa on tanssittu 1930-luvulta asti

Uittamon Paviljonki valmistui alueelle 1931. Alun perin toiminnassa oli mukana kolme yhdistystä, mutta nykyään toimintaa pyörittää Turun Toverit ry. Alun perin paviljonki toimi tanssilavana, mutta historian saatossa siellä on järjestetty satoja erilaisia tapahtumia.

Kesälle 2015 Paviljongin toimintaa uudistetaan ja tanssien oheen ohjelmaan tulee muun muassa musiikkiteatteria. Lisäksi paviljongin ravintola uudistuu.

Parasta Uittamolla

Uittamolla vuodesta 2005 lähtien asuneet Mari ja Matti Vilska listasivat viisi parasta asiaa Uittamolla.

1. Uittamon henki. Uittamolla on hyvin tyypillistä asua sukupolvesta toiseen. Uittamo on yhteisöllinen ja avoin: naapurit tervehtivät toisiaan ja apua tarjotaan mielellään. Alueella asuu paljon lapsiperheitä.
2. Oma koulu ja päiväkoti. Uittamon päiväkoti henkilökuntineen ovat hyvin pidettyjä alueen lapsiperheiden keskuudessa. Lähistölle on myös tulossa kaksi isoa yksityistä päiväkotia. Uittamolla on oma alakoulu, joka on osa Vähä-Heikkilän koulua sekä lyhyt matka vastavalmistuneeseen Braheskolaniin.
3. Luonto ja merellisyys. Uittamo on hyvin kaunis kaupunginosa, jossa on paljon korkeuseroja, vanhaa metsää polkuineen, merenrantaa käveltäväksi ja kallioita kiipeiltäväksi. Uimaranta ja venesatama.
4. Liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet. Alueella on upeat lenkkimaastot sekä pururata, jossa talvella myös latureitit. Paljon mahdollisuuksia ns. ”lähiharrastamiseen”: jalkapalloa, jumppaa, sählyä, melontaa, avantouintia, alueen oma tanssilava, kuntosali.
5. Sijainti. Uittamo sijaitsee vain muutaman kilometrin ja noin reilun puolen tunnin kävelymatkan päässä keskustasta. Polkupyörällä jokirannan jäätelökioskit ovat vain 15 minuutin matkan päässä. Vaikka ollaan hyvin lähellä keskustaa, on alue rauhallinen.

Millainen on sinun Uittamosi?

Terveisin,
Aktia Kiinteistönvälitys, Turku

Lähteet:
Wikipedia, Uittamo
Uittamon Paviljonki, www.uittamo.fi
Kotiseutuni, Turun Uittamon Marttayhdistys ry. 1994

Uittamon liikekeskus

Uittamolta löytyy myös paljon metsää ja erilaisia ulkoilualueita.

Ispoisten uimaranta on myös suosittu avantouintipaikka.

Uittamon puutaloalue on suosittu erityisesti lapsiperheiden keskuudessa.

Osassa kerrostaloista on hieno näkymä merelle.

Kuvat: Pirita Aho, huhtikuu 2015