Takaisin blogiin

Ullanlinna: Helsingin upea puistokaupunginosa

Ullanlinna on Helsingin kantakaupungin puistomainen ja vehreä kaupunginosa. Ullanlinna ja sen viereiset kaupunginosat Eira ja Kaivopuisto ovat Helsingin varakkaimpia alueita, mutta etenkin puistot ja rannat toimivat koko kaupungin yhteisinä ulkoilualueina.

– Eteläinen Helsinki on kaupungin arvostetuinta ja kalleinta aluetta. Alueen hintataso on noussut tasaiseen tahtiin viime vuosina. Yli 90 neliön asunnot ovat erittäin haluttuja ja se nostaa myös niiden neliöhintaa. Alue houkuttelee hyvätuloisia pariskuntia, mutta myös useat perheet valitsevat asuinalueekseen Ullanlinnan, sillä alueella ja sen lähellä on kouluja ja päiväkoteja, sanoo Aktia Kiinteistönvälitys Suur-Helsingin kiinteistönvälittäjä Christoffer von Schantz.

Kuninkaallinen nimi

Ullanlinna on saanut nimensä kahdesta eri lähteestä. Linna viittaa 1700-luvun suunnitelmiin, jolloin alueelle aiottiin rakentaa linnoitus. Ulla puolestaan tulee kuningatar Ulriika Eleonooralta, joka oli Ruotsin kuningatar vuosina 1718 – 1720 ja Kaarle XII:n sisar.

Ullanlinna oli vielä 1800-luvulla helsinkiläisten kesähuvila-aluetta ja rakennukset puuhuviloita. Ullanlinna rajoittuu meren puolella Kaivopuistoon, jossa oli 1800-luvulla kuuluisa kylpylä. Ullanlinnaan ja Kaivopuistoon tulivat niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset säätyläiset huvittelemaan.

Ullanlinnan nykyinen rakennuskanta on suurelta osin jugendia ja 1900-luvun alkupuolelta. Yksi alueen ensimmäisistä taloista oli Gustaf Estlanderin suunnittelema Villa Ulrika, joka valmistui vuonna 1902. Alue houkutteli varakkaita helsinkiläisiä, koska se oli meren ja Kaivopuiston vieressä. Kaivopuistosta tulikin helsinkiläisten oma ulkoilu- ja virkistysalue 1900-luvun alussa.

Ullanlinnan suurin puisto on Tähtitornin vuori, jossa on Carl Ludvig Engelin suunnittelema observatorio. Observatorio valmistui vuonna 1834.

Keskellä kaikkea

Vaikka Ullanlinna on säilyttänyt puistomaisuutensa, on se osa Helsingin keskustaa. Ullanlinnassa kaikki on lähellä: kaupat, ravintolat, kahvilat ja toimiva joukkoliikenne. Ydinkeskustaan kävelee muutamassa minuutissa.

Ullanlinnan lähellä sijaitsevat Fredrikinkadun tunnelmalliset putiikit, alueen tunnetut kahvilat ja ravintolat sekä keskustan tavaratalot. Ullanlinnan lähistöllä on useita kouluja ja päiväkoteja sekä teattereita ja gallerioita. Ullanlinnan viereinen Kaivopuisto toimii asukkaiden olohuoneena. Kaivopuistossa on hyvät lenkkeilymaastot, siellä voi syödä piknikkiä ja nauttia rannan kahviloiden tarjonnasta.

Asukasyhdistys Eteläiset Kaupunginosat ry. toimii myös Ullanlinnassa. Yhdistyksen tarkoituksena on osallistua ja vaikuttaa yhdyskuntasuunnitteluun alueella.

Tähtitorninvuorella sijaitsevaan Observatorioon pääsee vierailemaan. Rakennuksessa on Helsingin yliopistomuseoon kuuluva yleisökeskus, jossa kerrotaan avaruudesta sekä tähtitieteestä ja sen historiasta.

Tiesitkö, että osa Salatut elämät -sarjan ulkokuvauksista kuvataan Ullanlinnan Huvilakadulla?

Lähteet:
Wikipedia, Ullanlinna
www.helsinki.fi
Eteläiset Kaupunginosat ry
Helsingin Observatorio