Takaisin blogiin

Uusi vai vanha talo?

Uusi vai vanha talo? Kumpi viehättää enemmän? Onko vanhan talon tunnelma parempi, kun taas uuden talon hyvä kunto taatumpi? Kannattaako rakentaa uutta, jos iäkäs talo seisoo vielä ryhdikkäästi paikallaan? 

Minulla ei ole fiilistä parempaa tietoa, saati mitään faktoja lyödä tiskiin. Olen aina haaveillut vanhasta puutalosta, vanhoista omenapuista sen pihalla ja historian havinasta niiden oksilla. Toisaalta taas kaipaan uutta. Sitä, että kaikki on raikasta, koskematonta ja ehkä itse valittua. Katsoin taas myytäviä kohteita ja löysin kaksi hyvin erilaista, mutta mielekästä omakotitaloa. Toinen on vanha, 50-luvulla rakennettu puutalo ja toinen uusi, tänä vuonna valmistuva talo.

Puutalo Vasaramäki, Turku, 126 m² (278 000 €)

Tämä piha. Täydellinen. Tässä on ne vanhat omenapuut, joita kaipaan. Ihana vehreä piha, missä on tilaa leikkiä, mutta myös varjoa ja suojaa. Sisällä kodissa on upea kaakeliuuni. Vanhat omenapuut ja vanha uuni - asioita joita ei voi jäljitellä uudistuotannossa. Pohja vaikuttaa tilavalta ja mukavan avaralta. Keittiössä mahtuisi kivasti kokkailemaan useampikin kokki, ja ruokailuhuoneeseen katettaisiin suurelle porukalle juhla-ateriat. Kylpyhuone on moderni ja sen mustat lattiakaakelit tyylikkäät! Voin nähdä itseni avaamassa yläkerran parvekkeen oven aamulla, samalla haistellen puutarhan omenoiden tuoksua. Varsin viehättävä koti!

Omakotitalo Oinila, Paimio, 170 m² (295 000 €)

Tässä olisi sitä uutta. Koskematonta, käyttämätöntä, puhdasta ja tuoretta. Kukaan ei ole ennen saunonut talon saunassa, ei ole keitellyt perunoita talon liedellä, eikä sytyttänyt tulta olohuoneen takkaan. Vaikka vanhoissakin taloissa asioita voi uusia, ei talo kuitenkaan koskaan ole täysin uusi. Pinnat kuluvat aina, ja vaikka kuinka maalilla ja uusilla pinnoilla remontoisikin, edellisten asukkaiden elämä näkyy aina vähän. Se on kuin uuden auton tuoksu - täydellisen käyttämätön. Ihanan raikas ja puhdas.

Kumpaa sinä tahdot? Uutta vai vanhaa? Talon täynnä tarinoita vai täysin uutta, vain sinulle tehtyä?