Takaisin blogiin

Vasaramäki: Turun puistokaupunginosa

Turun Vasaramäki on suosittu, puistomainen asuinalue lähellä Turun keskustaa. Kaupunginosa sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä keskustasta, kaakon suunnassa. Alueella on lähinnä rivi- ja omakotitaloja, mutta alueen reunoille on rakennettu myös muutama kerrostalo. Vasaramäki rajoittuu Kupittaan, Itäharjun, Kurjenmäen, Luolavuoren, Peltolan, Skanssin ja Huhkolan kaupunginosiin.

Vasaramäen alue kiinnostaa erityisesti lapsiperheitä ja eläkeläisiä. Alueen hintataso on säilynyt vakaana pitkään ja neliöhinnoissa on tapahtunut normaalia arvonnousua nopeampaa kehitystä.

Vasaramäki tunnetaan erityisesti viihtyisänä puu- ja kivitaloalueena, jossa on paljon funkkis-tyylin rakennuksia ja arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema entinen seurakuntatalo. Kerrostaloalueen suunnittelusta ovat vastanneet muun muassa arkkitehti Pekka Pitkänen sekä Turun asemakaava-arkkitehtina toiminut Olavi Laisaari.

Ensimmäinen kaavoitettu omakotitaloalue

Vasaramäen kaupunginosan nimi juontaa juurensa kauppias C. G. Hammariin, joka vuokrasi alueelta maata 1820-luvulla. Hänen mukaansa alue sai ruotsinkielisen nimen Hammarbacka, joka kääntyi suomeksi Vasaramäeksi. Alun perin alueen nimi kirjoitettiin muodossa Wasaramäki.

Vasaramäki on Turun ensimmäinen kaavoitettu omakotitaloalue. Vuonna 1921 Turun sosiaalilautakunta päätti, että keskustan läheiselle eteläiselle takamaalle tulisi rakentaa omakotitaloja, sillä kaupunkia vaivasi sodan jälkeen merkittävä asuntopula. Vasaramäen alue oli tarpeeksi lähellä, jotta sinne oli kustannustehokasta ja järkevää tuoda kunnallistekniset palvelut kuten valaistus sekä vesi- ja viemäriverkosto. Alueesta tuli heti hyvin suosittu. Muun muassa Presidentti Mauno Koiviston kerrotaan asuneen alueella opiskeluaikana.

Koulua aamu- ja iltavuoroissa

Alueelle muutti alkuun paljon nuoria lapsiperheitä ja Vasaramäessä oli 1940-luvulla yli 800 lasta. Vuonna 1953 valmistui arkkitehti V. K. Kahran suunnittelema Vasaramäen koulu. Parhaimmillaan koulussa on ollut jopa 1 100 oppilasta, jolloin koulua on jouduttu käymään aamu- ja iltavuoroissa. Nykyään Vasaramäen koulu sijaitsee kahdessa eri yksikössä: Lehmustien yksikkö toimii alakouluna ja Syreenikujan yksikkö yläkouluna. Vasaramäen kirjasto sijaitsee alakoulun kiinteistössä.

Alueella toimii aktiivinen Vasaramäen Omakotiyhdistys, joka on perustettu jo vuonna 1946. Vasaramäessä on neuvola, päiväkoti, koulu ja kirjasto. Alueella on myös kauppa ja muita yrityksiä. Keskustan palvelut ovat lähellä ja alueelta on hyvät liikenne-, joukkoliikenne- ja pyörätieyhteydet keskustaan.

Lähteet:
Wikipedia, Vasaramäki
Vasaramäen Omakotiyhdistys
Vasaramäki – eteläisestä takamaasta omakotitaloalueeksi