Aika upottaa kädet multaan!

Lifestyle blogi

Matruusintie 4 Aktia LKV 6

Näin rakennat oman ruukkupuutarhasi

Kaipaatko väriä parvekkeellesi tai uutta ilmettä pihallesi? Ruukkupuutarha tarjoaa helppohoitoisen tavan luoda vehreää kauneutta asunnon ulkotiloihin, riippumatta siitä sijoittaako ruukut pienelle kerrostaloasunnon parvekkeelle taikka esimerkiksi kivetetylle piha-alueelle. 

“Potted garden” -trendi on tunnettu maailmanlaajuisesti eikä turhaan – ruukkupuutarha tarjoaa kasvien ja kukkien tuomaa iloa sekä viihtyisyyttä, suhteellisen pienellä vaivalla. 

Mikä ihmeen “potted garden”? - Ruukkupuutarhan ABC

Etenkin kaupunkioloissa voivat mahdollisuudet oman kukka- tai kasvikeitaan luomiseen olla vähäiset. Hätä ei onneksi ole tämän näköinen, sillä ruukkupuutarha on viherpeukalon monipuolinen kaveri: se sopii niin kerrostalon parvekkeelle, terassille, nurmialueelle kuin myöskin osaksi isompaa puutarhaa. Eri kokoisissa ruukuissa on mahdollista kasvattaa kukkien lisäksi myös esimerkiksi vihanneksia ja yrttejä.

Ruukkupuutarhan aloittamiseen tarvittavat tarvikkeet

Ruukkupuutarhan aloittaminen on yksinkertaista: tarvitset vain eri kokoisia ruukkuja, multaa ja ruukkusoraa. Näiden perustarvikkeiden lisäksi tarvitset ne kasvit, kukat tai vihannekset, joita haluat ruukkuihin istuttaa. 

Ruukkuihin voi istuttaa kesäkukkien lisäksi esimerkiksi pieniä koriste- ja hedelmäpuita, heiniä, saniaisia, perennoja, sipulikasveja, yrttejä tai vihanneksia. Yhdistele erilaisia kasveja ja istuta ne tarpeeksi suuriin ruukkuihin, jotta ne mahtuvat kasvamaan reheviksi kesäkauden aikana.

Ruukkupuutarhassa hienoa on myös sen muunneltavuus: ruukuissa olevia kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä läpi kasvukauden. Lisäksi itse ruukkuja on helppo siirtää tarvittaessa paikasta toiseen.

Valitse kasvit kasvupaikan valoisuuden & olosuhteiden mukaan

On hyvä muistaa suunnitella ruukkupuutarhan ruukkujen paikat miettien sitä, missä kasvuolosuhteissa mikäkin lajike parhaiten pärjää. 

Mikäli parvekkeesi tai pihasi on suunnaltaan kohti etelää ja paahteinen, on ruukkuihin valittava kuumaa ja aurinkoista säätä kestäviä kukkia sekä kasveja. Pohjoisen puolen tai muuten varjoisan istutuspaikan ruukkuihin taas noukitaan sellaisia taimia ja kasveja, jotka viihtyvät vähäisessä valossa. 

Auringosta nauttivia kasveja ja kukkia ovat mm. hopealanka, kukonharja, laventeli, marketta, neilikka,petunia, narsissitupakka, samettikukka, siniviuhka, tähtisilmä, verbena ja pelargoni.

Varjossa taas sen sijaan viihtyvät muun muassa ahkeraliisa, lumihiutale, hopeakäpälä, begonia, kesäsypressi, koristekaali, verenpisara, lankaköynnöys, muratti, karjalanneito, orvokki ja verbena. 

Ruukkuistuttajan muistilista

Ruukkupuutarhurin kannattaa yhdistellä erilaisia ja eri korkuisia kasveja, sillä kasvien monipuolinen käyttö luo ruukkuistutuksista visuaalisesti näyttäviä.

Valittuasi haluamasi kasvi- tai kukkalajikkeet, on aika kaivaa kädet multaan ja istuttaa vehreät kaunokaiset ruukkuihin!

Alle listasimme ne asiat, jotka on hyvä muistaa ruukkupuutarhan istutuksia tehtäessä:

 1. Valitse ruukku, jossa on reikä pohjassa – tämä on tärkeää, jotta liika vesi pääsee valumaan ruukusta pois.

 2. Mieti ruukkuun sopivat kukat sekä niiden määrä.

 3. Laita ruukun pohjalle ruukkusoraa & kaada päälle runsaasti multaa.

 4. Istuta.

 5. Kastele istutus reippaalla määrällä vettä. 

 6. Muista säännöllinen kastelu myös myöhemmin! Ruukun multa saa hieman kuivahtaa, mutta ei päästä täysin kuivaksi.  

 7. Pidä huolta ravinteista; muista lannoittaa ruukkupuutarhasi istutukset niille sopivilla lannoitteilla. 

 8. Poimi kuihtuneet kukat säännöllisesti

  Istutusten ollessa valmiita, on aika asetella ruukut paikoilleen. Tässä kohdassa on hyvä muistaa, että ruukkuja kannattaa sommitella mieluummin ryhmiin kuin yksitellen sinne tänne. Parvekkeen ruukkupuutarhan asetelmaan voit luoda korkeutta ripustamalla amppeleita ylös ja nostamalla ruukkuja hyllyille tai korokkeille.

  Tämän jutun myötä haluamme toivottaa sinulle mukavaa heinäkuuta sekä iloa ja valoa parvekkeella tai pihalla vietettyihin hetkiin!


  Teksti: Viola Nygren

  Kuvat: André Bottenstock

  Partner: Kirkkonummen Kukka

  26.6.2023

  Jaa sivu