Ammattimainen isännöitsijä on sijoitus tulevaisuuteen

110782 kaartinkaupunki 01 kr

Asuntokaupoissa läpinäkyvyys on tärkeää. Tarkat tiedot asunnoista ja esimerkiksi tehdyistä remonteista nostavat taloyhtiön arvoa.

Aktian kiinteistönvälittäjä ja aluejohtaja Jockum Andersin kertoo, että ammattitaitoisella isännöitsijällä on tarkat tiedot taloyhtiöstä ja sen historiasta.

‒ Tänä päivänä ostaja on tiedonjanoinen ja tarkka. Jos isännöitsijä ei osaa vastata asuntoa koskeviin kysymyksiin, asunnon hinta putoaa.

Ammattimaisen isännöinnin tärkein merkki on isännöitsijäntodistus, jossa kerrotaan esimerkiksi tulossa olevista ja jo suoritetuista korjauksista, ikkunanvaihdoista, putkiremonteista ja taloyhtiön lainoista. Asunnon ostajan näkökulmasta on tärkeää, että kaikki asuntoa koskeva informaatio on järjestelmällisesti saatavilla.

‒ Isännöitsijäntodistus on arvokas paperi, se on kooste taloyhtiöstä, Andersin tiivistää.

Hyvä isännöitsijä tietää taloyhtiöstä ja sen historiasta sekä kerää ja ylläpitää dataa tulevaisuutta varten. Aktian kiinteistönvälittäjä Taina Friman korostaa, että isännöitsijän tiedossa pitäisi olla, mitä erilaisia dokumentteja tarvitaan. Taloyhtiön taas pitäisi tietää, mitä isännöitsijältä voi vaatia.

On tärkeää, että yhtiöllä on lain edellyttämät ja vaatimat paperit, kuten energiatodistus. Osakkaalla on myös asbestikartoitusvelvollisuus ja velvollisuus ilmoittaa taloyhtiölle huonekohtaisista remonteista.

‒ Nämä ovat asioita, jotka saattavat unohtua erityisesti pienissä taloyhtiöissä, Friman kertoo.

Ammattimaisuus on etu asuntokaupoissa

Asuntokaupoissa asunnon ostajista tulee taloyhtiönkin omistajia. Tällöin perusteellinen isännöintityö on merkittävä kriteeri taloyhtiön ja asunnon valinnassa.

‒ Taloyhtiön omistajille on tärkeää, että homma pelittää. On sekä isännöitsijän että asunnon ostajan etu, että perustiedot ovat järjestelmällisesti hallussa. Kun isännöitsijä osaa kertoa esimerkiksi tehdyistä putkiremonteista, asunnon ostaja tietää, mitä on tarjolla.

Jos taloyhtiössä tehtyjä remontteja ei ole kirjattu ylös tai valvottu, asunnon arvo laskee. Puutteelliset tiedot vahingoista tai remonteista voivat pudottaa asunnon hintaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.

‒ Talokauppa on iso kauppa ostajalle. Jos kalliista remonteista ei ole tietoa, oletetaan, että ne ovat tekemättä, Andersin toteaa.

Pieni taloyhtiö hyötyy

Pienemmissä taloyhtiöissä ei aina ole varsinaista isännöitsijää, vaan joku taloyhtiön jäsen saattaa hoitaa isännöintiä. Tällöin kaikkia tietoja ei välttämättä kirjata järjestelmiin.
Andersinin mukaan pienellekin taloyhtiölle olisi taloudellisesti kannattavampaa palkata ammattimainen isännöitsijä.

‒ Ammattimainen isännöitsijä on sijoitus tulevaisuuteen, Andersin toteaa.

Andersin korostaa luotettavan tiedon tärkeyttä asuntokaupoissa. Suurin ongelma pienten taloyhtiöiden amatööritason isännöinnissä onkin, että tieto ei kulje. Tieto saattaa olla pelkästään sen varassa, mitä edellinen omistaja on asunnosta kertonut.

Jockum Andersin
Kiinteistönvälittäjä, aluejohtaja
Helsinki Kolme Seppää
puh. 040 500 1056

Taina Friman
Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM
Espoo Tapiola
puh. 050 544 7445

Löydä unelmiesi koti

8.5.2018

Jaa sivu