Asumista pienessä kodissa

Aika moni ihminen kaipaa lisää tilaa kotiin. Lisää tilaa kodin askareille, lisää tilaa pyykeille, kirjoille tai leluille, lisää tilaa keittiöön. Usein huoneluku loppuu kesken, kun jokaisella tulisi olla oma huone. Vanhemmille työhuone ja tietysti makuuhuone, lapsille omat huoneet ja harrastetilat. Kodinhoitohuone, vierashuone ja vielä yksi varahuone, vaikka mahdolliselle vauvalle.

Mutta entäs jos ei ole mahdollisuutta tai edes halua muuttaa isompaan? Jos asunto on muuten rakas ja sijainti hyvä? Pienessäkin asunnossa pärjää, kunhan muistaa muutaman asian.

Pois turha roina.

Usein tilat täyttyvät, kun nurkat täyttyvät tavarasta. Säilytetään mitä turhimpia tavaroita ja jopa kalusteita, vaikkei niitä käytetä mihinkään. Lipastot ja kaapit vievät paljon arvokasta tilaa, vaikka usein niissä lojuu aivan toisarvoista tavaraa. Varastot täyttyvät vieläkin turhemmasta tavarasta, vaikka varastotilaa voisi käyttää fiksumminkin.

Kotiin sisälle vain toistuvassa käytössä olevat tavarat.

Sisällä kotona on turha säilyttää tavaraa, jota ei tarvitse säännöllisesti. Talvivaatteet ja -kengät kannattaa pakata keväällä varastoon, josta taas tuodaan kesällä käytettävät vaatteet ja kengät sisälle. Kaikki laatikot ja kaapit kannattaa muutenkin käydä läpi ja katsoa, mitä käytetään ja loput voi viedä varastoon. Mikäli tavara on sellaista, mitä ei koskaan käytetä, sen voi laittaa myyntiin tai kierrätykseen.

Järjestelmällisyys ja siisteys.

Kun kaikille tavaroille on omat paikkansa, niiden hallitseminen ja käyttö on paljon helpompaa ja mukavampaa. Aina tietää, mistä mikäkin asia löytyy ja mihin se kuuluu korjata pois. Esimerkiksi paras keittiö toimii siten, että jokaisen asian voisi löytää vaikka silmät kiinni. Sama pätee muihinkin kodin tiloihin.

Tärkeintä koko hommassa on tietysti järjestelmällisyyden ja siisteyden toteuttaminen. Se, että jokaisen käyttökerran jälkeen asiat pannaan paikoilleen, olivatpa ne sitten keittiövälineitä, vaatteita tai leluja. Siistissä kodissa ei myöskään tilan ahtaus tunnu heti, kun lattia- ja pöytäpintaa on vapaana. Jokainen tietää, että suurikin koti näyttää nopeasti pieneltä, jos tavaraa on liikaa ja kodin ilme on epäsiisti. 

Kaikki tila kannattaa siis käyttää hyödyksi, mutta siistillä, tyylikkäällä tavalla.

Kekseliäs säilöntä.

Vaikka koti olisi pieni, voi kaiken tavaran säilöä kauniisti ja sisustukseen sopivasti. Kekseliäs säilöjä ei käytä vain lattiapinta-alaa, vaan käyttää hyödykseen myös kaiken katon ja lattian väliltä, jopa sen katonrajan. Kivakuosisilla säilytyselementeillä kaikki sulautuvat sisustukseen ja saavat olla esillä, eivätkä näin täytä arvokasta kaappitilaa. Kauniit säilytyslaatikot ja -pussit kätkevät sisäänsä niin lelut, kirjat kuin lehdetkin. Kivoissa säilytysratkaisuissa tavaroiden säilöntä ei näytä varastomaiselta, vaan hauskalta sisustuslisältä. 


Pienikin koti voi siis olla hyvinkin toimiva ja kiva! Ja hei: pienessä kodissa asuminen on ekologisuuden lisäksi kotoisaa ja suurta kotia edullisempaa!

Kurkkaa Aktian myynnissä olevia pieniä asuntoja täältä!

– Laura

28.11.2014

Jaa sivu