Asuntoflippauksen ABC

Lifestyle blogi, Asumista Aktian kanssa

1654523120076 70520

Asuntoflippaus on ollut vahvasti trendaava ilmiö jo pidemmän aikaa. Mikäli et vielä koskaan ole kuullut termiä “flippaus”, on nyt hyvä aika tutustua asuntosijoittamisen maailmaan sekä siihen liittyvän ajankohtaisen termin merkitykseen.

Tiiviisti ilmaistuna flippaamisella tarkoitetaan asuntosijoittamisesta puhuttaessa sitä, että asunto/asuntoja ostetaan edullisesti ja myydään sitten voitolla. Flippauskohteet voivat usein olla vanhoja asuntoja, mutta myös uudiskohteita voidaan flipata suhteellisen tuottoisasti.

Flippaamisen perusteet

Flippauksesta kiinnostuneen on ensimmäisenä toimenaan tärkeää suunnitella budjettinsa tarkasti. Flipattavan asunnon remontin hintataso vaihtelee nimittäin todella laajasti asuinalueen yleisen hintatason sekä kohteen käyttötarkoituksen mukaan. Mikäli siis esimerkiksi ostaa arvoalueelta asunnon, on materiaaleihin hyvä panostaa astetta enemmän – muun muassa tällaiset asiat on syytä huomioida budjetissa tarkasti.

Asunnon ostamisen jälkeen on kohteessa hyvä oleskella alkuun mahdollisimman paljon, ennen laajempien suunnitelmien laatimista. Näin voi itse käytännön tasolla tutustua asuntoon sekä huomata tarkemmin sen erilaiset kehitystarpeet. Esimerkiksi huonejärjestyksen muuttaminen voi olla asia joka nousee mieleen, mikäli asunnon nykyinen järjestys ei ole se kaikista toimivin. Asunnossa aikaa viettämällä on myös helpompi hahmottaa asunnon toimivuutta esimerkiksi säilytystilan ja arjen askareihin tarpeen suhteen. Miten toimii eteisen vaatesäilytys? Onko keittiössä tarpeeksi työskentely- ja laskutilaa? Onko tilassa turhia väliseiniä tai muita mittavia elementtejä, jotka voisi olla kokonaisuuden kannalta parempi poistaa taikka muokata uudenlaisiksi?

Tämänkaltainen kattava kartoitus asunnon toimivuuteen ja kehityskohteisiin liittyen on kullanarvoista työtä flippaamisen seuraavia vaiheita ajatellen.

Flippaamisen taika piilee laadukkaassa remontissa

Yksi flippaamisen perusperiaatteista on tämä: se, mitä tehdään remontin saralla, on tärkeää tehdä hyvin ja huolella. Mikäli haluaa säästää kokonaiskustannuksissa, on näin ollen kannattavampaa esimerkiksi uudistaa keittiö ja raikastaa wc-tilaa uusilla kiintokalusteilla, mutta jättää eteisen kaapit ennalleen. Tehdään siis hyvin ja laadukkaasti se, mihin budjetti riittää. Panostamalla työn laatuun vähennetään riskiä siitä, että remonttia tarvitsisi tehdä uudestaan lyhyen ajan sisällä.

Erilaisten asuntojen remonttikokonaisuudet vaihtelevat luonteeltaan laajasti, mutta yksi on varmaa: säilytystilaa ei voi olla koskaan liikaa. Erityisesti pienemmissä asunnoissa ovat hyvät ja riittävät säilytystilat kullanarvoisia. Toimivat säilytystilat vaikuttavat asunnon viihtyisyyteen sekä siihen, kuinka helppoa mahdollisen ostajan on pitää asuntonsa siistinä.


Mikäli on ostanut asunnon joka on yleisilmeeltään siisti, saattaa esimerkiksi kylpyhuoneen ja keittiön kevyt remontointi riittää. Aina ei tosiaankaan tarvitse uusia kaikkea: esimerkiksi lattian hionnalla/maalauksella, kaappien ovien vaihtamisella tai vanhojen kaapinovien maalaamisella saadaan jo valmiiksi hyväkuntoisen kohteen yleisilmettä raikastettua, helposti ja kustannustehokkaasti.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että on lukuisia tekijöitä jotka vaikuttavat siihen kuinka paljon mitäkin asuntoa kannattaa remontoida. Niinpä onkin aina syytä tutustua tarkkaan mm. asunnon ominaispiirteisiin, mahdolliseen ostajakuntaan sekä asuinalueeseen – muun muassa näiden asioiden kautta on remontin laajuutta ja luonnetta helpompaa suunnitella.

Asunnon stailausvinkkejä alan ammattilaisilta

Onnistuneessa flippausprosessissa on yksi vaihe kuin kirsikka kakun päällä: asunnon stailaaminen. Aktia LKV:n oma stylisti Annika Huurrekorpi alleviivaa tämän vaiheen merkitystä: hänen mukaansa asunnon stailaus kannattaa aina. “Asunnon stailaamisella saadaan esimerkiksi tyhjään ja vastikään remontoituun asuntoon kodikkuutta ja pehmeyttä.”, Annika perustelee.

Entä millaisia värejä ihmiset suosivat tällä hetkellä remontoitavien asuntojen tyyleissä? “Luonnolliset sävyt ovat suosittuja. Tämän vuoden myydyimmät sävyt ovat olleet meidän lämmin vihreä sävy Olive Green ja vaaleahko lämmin harmaa/beige sävy Oatmeal Greige, mutta myös muut beiget, vihreät ja harmaat sävyt ovat suosittuja.”, Köksfolkin edustaja Cecilia Bottenstock kertoo.

Cecilia painottaa kauniiden sävyvalintojen lisäksi myös viimeistelyn merkitystä remontissa. “Vaikka olisi kuinka hyvät suunnitelmat sekä laadukkaat materiaalit käytössä, mutta itse toteutuksesta sekä viimeistelystä löytyy parantamisen varaa, voi lopputulos näyttää epäonnistuneelta.” Stailauksen ja yhteen sopivien sävyjen lisäksi on siis kannattavaa panostaa pieniin yksityiskohtiin ja viimeistelyyn kuten peitelevyihin ja listoituksiin.

Vielä vinkki asuntostailaukseen ja sisustustrendien seuraamiseen liittyen: Annika painottaa, että on tärkeää pitää mielessä trendien jatkuvasti muuttuva luonne. Kohteeseen kannattaakin lukuisten trendikalusteiden sijaan luoda persoonallisuutta ja ainutlaatuisuutta – näin asunto erottuu helpommin muista kiinteistömarkkinoilla. Pelkkien trendien perässä ei siis kannata juosta, vaan valita trendeistä mahdollisesti ne muutamat asuntoon sopivimmat. Tärkeintä on kuitenkin panostaa kauniiseen, pitkäikäiseen kokonaisuuteen.

Flippaajan unelmakohde

Tässä pääsemme kurkistamaan todelliseen asuntoflippaajan unelmaan, vuonna 1904 valmistuneessa talossa sijaitsevaan kaksioon Helsingin Katajanokalla. Tämä Luotsikadulla sijaitseva 94 neliön asunto on täysin remontoitava ja muokattavissa/ oleva neljännen kerroksen kohde. Upea asuinalue Helsingin arvostetulla Katajanokalla luo kaupunkielämälle ainutlaatuiset puitteet.

Tämä kohde on monella tapaa ainutlaatuisen upea: sillä on mainio sijainti ja itse asunnossa on isot huoneet sekä kakluuni. Kohde on myös helposti muunnteltavissa kolmioksi. Lisäksi asunnon taloyhtiö on varakas ja hyvin hoidettu sekä vailla suuria remonttitarpeita.

Mikäli pohdit miltä tämä asunto voisi näyttää remontoituna, voit vilkaista alla olevaa kuvaa. Kuvassa kohteeseen on digistailauksen avulla luotu upea remontti- ja stailauskokonaisuus.


Digistailattu Köksfolkin edustajalta, Cecilia Bottenstock

Flippaamisen maailmasta riittäisi juttua lukuisiin eri postauksiin, mutta tämänkertainen blogijuttumme on nyt tullut päätöksensä. Se on kuitenkin varmaa, että flippaaminen on vahvasti ajan ja asuntomarkkinoiden mukana muovautuva ala – eli uutta opittavaa löytyy aina!


Teksti Viola Nygrén

Kuvat André Bottenstock

1.9.2022

Jaa sivu