Takaisin blogiin

DIAS – Digitaalinen asuntokauppa

DIAS on Suomessa kehitetty digitaalisen asuntokaupan alusta, joka perustuu suljettuun lohkoketjuteknologiaan. Tämä mahdollistaa täysin turvallisen kaupankäynnin pankin ja viranomaisten välisessä verkossa, jossa ovat mukana vain kauppaan osallistuvat toimijat.

Vuoden 2019 alusta kaikki uudet asunto-osakeyhtiöt on perustettu suoraan digitaalisiksi ja vanhojen asunto-osakeyhtiöiden siirtymäaika alkaa 1.5.2019 ja päättyy 31.12.2022. Tällä ajanjaksolla kaikkien asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään, jonka jälkeen osakkaat voivat digitalisoida oman osakekirjansa. Kun asunto-osakekirjat digitalisoituvat, voidaan asuntokauppaa käydä digitaalisesti. Suomi nousee asuntokaupan edelläkävijäksi digitaalisen asuntokaupan alettua.

DIAS-alusta toimii ostajien, myyjien, kiinteistönvälittäjien, rakennuttajien ja pankkien välisenä järjestelmänä ja mahdollistaa kauppaan liittyvien tietojen, maksujen sekä panttien siirtymisen turvallisesti oikeille tahoille. DIAS huolehtii muun muassa pankkien hyväksynnät, ostajan ja myyjän allekirjoitukset, varainsiirtoveron ja muut maksut sekä omistajamuutoksen tekemisen osakehuoneistorekisteriin. Kaupankäynti on näin entistä joustavampaa, turvallisempaa ja nopeampaa ja osakekirjat ovat helpommin seurattavia. Tiedot saadaan jatkossa kattavasti, nopeasti ja tehokkaasti. Jatkossa paperista osakekirjaa ei säilytetä pankkiholvissa, eikä panttikirjoja lähetellä pankista toiseen asuntokauppojen yhteydessä. Manuaalisen työn vähentyessä säästyy myös aikaa. Vahvaan tunnistautumiseen pohjautuvat digitaaliset allekirjoitukset mahdollistavat asuntokaupan myyjälle ja ostajalle luotettavasti ajasta ja paikasta riippumatta.

– DIAS-järjestelmä vaikuttaa hyvältä. Tulevaisuudessa sitten näemme, miten se käytännössä toimii. Järjestelmä auttaa pankkeja ja nopeuttaa kaupantekoa, mutta välittäjän työtä se ei juurikaan muuta. Koen henkilökohtaisen kaupanteon kuitenkin edelleen tärkeäksi, sillä asuntokauppa on monen ihmisen elämän suurimpia kauppoja. Kasvokkain käytävässä kaupantekotilaisuudessa voi vielä esittää mieleen tulevia kysymyksiä ja myös varmistaa kaikkien ymmärtävän, mistä on kysymys. Järjestelmän kanssa tällainen ei onnistu. Iäkkäimmät myyjät ja ostajat voivat jopa kokea kaupankäynnin järjestelmän kautta kohtuuttoman hankalaksi, miettii Aktia Kiinteistönvälityksen aluejohtaja Petri Abrahamsson.

Digitaalisen asuntokaupan vaiheet lyhyesti

  1. Kauppakirja kaupankäyntijärjestelmään
  2. Pankit hyväksyvät
  3. Myyjä ja ostaja allekirjoittavat sähköisesti
  4. Kauppa toteutetaan. Rahat maksetaan ja vakuudet siirretään.
  5. Viranomaisilmoitukset

 

Lähteet Dias.fi