DIAS – Digitaalinen asuntokauppa

Asumista Aktian kanssa

Ballpen blur close up computer 461077

Digitaalinen asuntokauppa (DIAS) on joustava, turvallinen ja nopea tapa tehdä asuntokauppoja. Nykyaikaisellä menetelmällä voi allekirjoittaa kauppakirjan vaikka omalta kotisohvaltaan eikä fyysistä tapaamista tarvita.

DIAS on Suomessa kehitetty digitaalisen asuntokaupan alusta, joka toimii ostajien, myyjien, kiinteistönvälittäjien, rakennuttajien ja pankkien välisenä järjestelmänä ja mahdollistaa kauppaan liittyvien tietojen ja maksujen siirtymisen oikeille tahoille. Vahvaan tunnistautumiseen pohjautuvat digitaaliset allekirjoitukset mahdollistavat turvallisen asuntokaupan ajasta ja paikasta riippumatta.

Vuoden 2019 alusta kaikki uudet asunto-osakeyhtiöt on perustettu suoraan digitaalisiksi ja vanhojen asunto-osakeyhtiöiden siirtymäaika on 1.5.2019–31.12.2022. Tämän jälkeen osakkaat voivat digitalisoida oman osakekirjansa. Tiedot saadaan jatkossa kattavasti, nopeasti ja tehokkaasti eikä panttikirjoja lähetellä pankista toiseen asuntokauppojen yhteydessä. Manuaalisen työn vähentyessä säästyy myös aikaa.

Digitaalisen asuntokaupan vaiheet lyhyesti

  1. Kauppakirja kaupankäyntijärjestelmään
  2. Pankit hyväksyvät
  3. Myyjä ja ostaja allekirjoittavat sähköisesti
  4. Kauppa toteutetaan. Rahat maksetaan ja vakuudet siirretään.
  5. Viranomaisilmoitukset

 

Lähteet Dias.fi

23.4.2019

Jaa sivu