Kannattaako remonttikohteen osto?

Asumista Aktian kanssa

20170221 aktia blogikuva remontti brush 1034901 1920 2

Putkiremontit ja muut isommat koko taloyhtiössä tehtävät remontit mietityttävät asunnon ostajaa: kannattaako ostaa tuleva remonttikohde vai maksaa enemmän jo remontoidusta asunnosta. Aktia Kiinteistönvälityksen Christoffer von Schantzin mielestä tulevaa remonttikohdetta kannattaa pitää hyvänä ostokohteena, jos sen saa oikealla hinnalla. Tärkeintä asunnon ostamisessa on aina sijainti. Remonttikohteen ostajan kannattaa tutustua kunnolla remonttisuunnitelmaan ja kustannuksiin.

– Mielestäni asunto, johon on tulossa esimerkiksi linjasaneeraus, eli niin sanottu putkiremontti, on hyvä ostokohde sillä tuleva remontti karkottaa aina osan ostajakunnasta. Tällöin on ostajan markkinat ja kaupan ehdoista voi neuvotella. On myös hyvä muistaa, että asunnon arvoa mietittäessä sijainti on aina se tärkein asia. Siksi putkiremonttikohde hyvällä sijainnilla voi olla loistava ostos, von Schantz sanoo.

Mahdollisuus vaikuttaa remontin lopputulokseen

Christoffer von Schantzin mielestä tärkeää on muistaa myös se, että ennen remontin alkua pääsee parhaiten vaikuttamaan lopputulokseen.

– Remontin ollessa vasta suunnitelmavaiheessa saa itse päättää kylpyhuoneen kaakelit ja kaapit, pistorasioiden paikat ja millainen tilaa jää pesukoneelle – siis aivan kaiken. Linjasaneerauksen yhteydessä voi olla myös hyvä aika toteuttaa asunnon muita remontteja.

Kysy lisätietoja

Paras aika ostaa remonttikohde on, kun linjasaneerauksen aikataulut ja kustannukset ovat tiedossa. Suunnitelmat tarkentuvat, kun remontin urakoitsija on valittu.

– Tärkeää on selvittää suunnitelmat ja kustannukset sekä suhteuttaa asunnosta annettava ostotarjous niihin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla linjasaneeraus nostaa asunnon käypää arvoa noin 800 – 1 000 euroa per neliö. Jos saneeraus on tätä kalliimpi, ei sitä saa todennäköisesti myyntiarvossa täysmääräisesti takaisin.

Lisätietoja remonteista kannattaa kysyä isännöitsijältä. Lisäksi hallituksen puheenjohtaja voi myös osata vastata laajemmin remontin taustoihin ja suunnitteluun. Kiinteistönvälittäjä on myös tärkeänä apuna.

– Kannattaa kysyä miten remontti on suunniteltu maksettavan ja millaisia kuluja siitä aiheutuu. Voi olla, että velkaosuus kannattaa maksaa pois yhtiölle oman pankkilainan turvin heti kun se on mahdollista, sillä lainan marginaali kuluttajan ottamassa lainassa on usein pienempi kuin taloyhtiön vastaavassa.

Christoffer von Schantz

Christoffer von Schantz
Kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM
Aktia LKV, Helsinki

17.10.2017

Jaa sivu