Katsaus asuntomarkkinoihin

Talo8

Missä päin Suomea on ostajan markkina? Entä missä kaupungissa arvostetaan omaa tonttia? Millainen on asuntomarkkina Turussa, Uudellamaalla, Vaasassa, Pietarsaaressa ja Tampereella?


Asuntomarkkina vilkastuu itäisellä Uudellamaalla

Itä-Uudellamaalla asuntokauppa vilkastui viime vuoden aikana, ja samaa kasvua on nähtävissä alkuvuonna. Kuntakeskukset vetävät puoleensa perheitä sekä asuntosijoittajia. Aktia Kiinteistönvälityksen aluejohtaja Jockum Andersin kehottaakin olemaan ajoissa liikkeellä asuntokaupoissa.

– Alueen asuntomarkkina on näyttänyt maltillista kasvua sekä viime vuonna että alkuvuonna. Markkinat ovat hyvin tasapainossa, ja liikkeellä on ostajia sekä myyjiä.

Porvoon ja Sipoon keskusta-alueet kiinnostavat ostajia.

– Tällä hetkellä selkeästi myös asuntosijoittajat ovat liikkeellä, ja pienemmät kerrostaloasunnot menevät hyvin kaupaksi.

Andersin kannustaa asunnonvaihtajia tutustumaan kunnolla myös taloyhtiöön.

– Kannattaa muistaa asunto-osaketta ostaessa, että tutustuu taloyhtiöön huolella, ei siis vain siihen, missä kunnossa asunto on. Välittäjä auttaa kaikissa tilanteissa.

Asuntokauppa piristynyt läntisellä Uudellamaalla

Viime vuoden loppupuoli piristi asuntomarkkinaa läntisellä Uudellamaalla. Hyvät, uniikit kohteet menevät kaupaksi paremmalla hinnalla kuin ennen, kertoo kiinteistönvälittäjä Magnus Nyström Aktia Kiinteistönvälityksestä.

– Viime vuosi oli asuntokaupassa paria edellistä vuotta parempi, erityisesti kesä ja syksy olivat aktiivista kauppa-aikaa. Toki vaihtelua on paikkakunnittain alueella. Tammisaari ja Hanko kiinnostavat vapaa-ajan asukkaita ja kakkosasuntoa etsiviä, ja Karjaa on osa pääkaupunkiseudun työssäkäyntialuetta, joten siellä kaupaksi menevät perheasunnot, Nyström sanoo.

Hangossa ja Tammisaaressa hyväkuntoisista, uniikeista kohteista merenrannalla ollaan valmiita maksamaan keskimääräistä enemmän. Sen sijaan osa alueen omakotitaloista ja kerrostaloista vaatii pidemmän myyntiajan ja myös hinnoissa on näkynyt laskua.

– Taloudessa menee selkeästi paremmin, mutta alueella on vielä ostajan markkinat. Siksi nyt kannattaa olla liikkeellä. Myös uudisrakentaminen on elpymässä, joten tarjolla on paljon erilaisia kohteita, Nyström korostaa.

”Ole liikkeellä ajoissa pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla”

Vuosi 2017 oli poikkeuksellisen hyvä vuosi asuntokaupassa. Pääkaupunkiseutu toimii asuntokaupan kasvun veturina, korostaa Aktia Kiinteistönvälityksen aluejohtaja Jockum Andersin. Hän vinkkaa olemaan ajoissa liikkeellä, jos haluaa saada unelmiensa asunnon.

– Kuluttajien luottamus omaan talouteen on noussut ja se näkyy pääkaupunkiseudun asuntokaupassa. Erityisesti Helsingissä vanhojen kerrostaloasuntojen yksiöiden ja kaksioiden hinnat ovat nousseet jatkuvasti. Viime vuoteen verrattuna hintojen nousua on hieman alle 6 prosenttia. Noususta huolimatta myyntiajat ovat lyhentyneet. Tällä hetkellä on selkeästi enemmän kysyntää kuin tarjontaa, Andersin korostaa.

Sama trendi näkyy myös Espoossa ja Vantaalla, jossa erityisesti kaksioiden hinnat ovat nousseet.

– Tällä hetkellä kaiken kokoiset asunnot menevät hyvin kaupaksi. Sijoittajat ostavat yksiöitä ja kaksioita ja perheet etsivät keskusta-alueelta isompia asuntoja.

Andersin vinkkaa ostajia ja myyjiä aloittamaan suunnittelun ajoissa.

– Jos vähänkään on asunnonvaihto ajankohtainen, niin on tärkeää hoitaa taustatyöt, kuten lainaneuvottelut ja asunnon hinta-arvio ajoissa kuntoon, jotta voi tehdä ratkaisevat päätökset, kun oikea asunto osuu kohdalle.

”Viime vuosi oli erittäin hyvä asuntokaupassa Turussa”

Turussa uusien yksiöiden myyntimäärä nousi yli 70 prosenttia viime vuonna. Samalla neliöhinnat jatkoivat kasvuaan alueen uusissa ja vanhoissa kerrostaloasunnoissa. Turun alueella asuntokauppoja tehtiin enemmän kuin aiempina vuosina ja myyntiajat lyhenivät, korostaa Aktia Kiinteistönvälityksen myyntijohtaja Petri Abrahamsson.

– Turun alueella hinnat ovat nousseet maltillisesti, mutta varsinkin yksiöiden ja kaksioiden hinnoissa on ollut huomattavaa nousua. Hinnat tulevat todennäköisesti jatkamaan kasvuaan erityisesti keskusta-alueen kerrostaloissa sekä uudehkoissa rivitaloissa, Abrahamsson sanoo.

Kerrostaloasuminen kiinnostaa opiskelijoiden ja vanhemman väestön lisäksi myös lapsiperheitä. Abrahamssonin mukaan nopeasti kaupaksi menevät asunnot, jotka ovat hyväkuntoisia ja hyvällä sijainnilla.

– Keskustassa hyväkuntoisesta, remontoidusta kerrostaloasunnosta tehdään kaupat nopeasti. Jos taas isommat remontit ovat vasta tulossa, on ostajaa vaikeampi löytää, Abrahamsson sanoo.

”Vastaremontoitu asunto omalla tontilla kiinnostaa Tampereella”

Asuntokauppa kasvaa Tampereella ja koko Pirkanmaalla kovaa vauhtia. Tampereella erityisesti ratikkalinjojen varret kiinnostavat, sekä vastaremontoidut asunnot omalla tontilla, korostaa myyntipäällikkö Sari Vuorilahti Aktia Kiinteistönvälityksestä.

– Tampereen alueen asuntomarkkinoiden kasvuvauhti taitaa olla tällä hetkellä kovinta koko maassa. Tänne rakennetaan paljon uudistuotantoa, erityisesti keskusta-alueelle, mutta myös vanhemmat kohteet kiinnostavat ostajia. Ratikkalinjojen varsialueista on tullut erittäin haluttuja kohteita, Vuorilahti sanoo.

Erityisesti lapsiperheitä kiinnostavat vanhemmat asunto-osakeyhtiöt.

– Nuoria perheitä ja pariskuntia kiinnostavat keskusta-alueen vanhemmat taloyhtiöt, joissa on isot remontit tehty. Oma tontti on ostajille erittäin tärkeä kriteeri, kun maa-alueen arvo kasvaa keskusta-alueella. Vuokratonteissa on pelkoa kustannusten noususta tulevaisuudessa.

Myös asunnon kunto on noussut tärkeäksi kriteeriksi.

– Myyjän mielestä asunto voi olla ihan hyväkuntoinen, mutta ostaja haluaa, että käytetyssä asunnossa on kaikki pinnat uusittu, mielellään parin vuoden sisällä. Ihmisillä ei ole juuri aikaa remontteihin ja niihin on ehkä vaikeampaa saada myös lainaa. Siksi vastaremontoidut kohteet menevät nopeammin kaupaksi.

Vaasan asuntokauppa vilkastumassa

Asuntokauppa vilkastui loppuvuonna selkeästi Vaasan alueella. Vaasan keskusta-alue kiinnostaa entistä enemmän myös asuntosijoittajia. Erityisesti uudehkot, remontoidut ja siistit asunnot menevät nopeasti kaupaksi, korostaa Aktia Kiinteistönvälityksen myyntijohtaja Paula Hirvonen.

– Pitempäänkin myynnissä olevat kohteet ovat löytäneet ostajan loppuvuonna. Asuntokauppa näyttää siis alueella selkeästi vilkastuneen. Uusia kohteita tulee myyntiin ja ostotarjouksia tehdään tasaiseen tahtiin. Yleensä tammikuu on asuntokaupassa hiljainen, mutta nyt sellaista ei ole ollut näköpiirissä.

Keskusta-alueet ja uudet asuinalueet kiinnostavat ostajia.

– Ostajat ovat hyvin tietoisia, mitä haluavat uudelta asunnoltaan. Hyvät palvelut ja lyhyet välimatkat kiinnostavat niin nuoria aikuisia kuin seniori-ikäisiä. Myös sijoittajia on selkeästi enemmän liikkeellä Vaasan seudulla. Uudehkot asunnot menevät hyvin kaupaksi, vaikka hinta niissä on vanhempiin nähden selkeästi korkeampi.

Asuntokauppa kiihtyy kevään myötä. Paula Hirvonen kehottaa olemaan ajoissa liikkeellä, jos asunnon vaihto on ajankohtaista.

Asuntokauppa kasvoi Pietarsaaressa

Vuonna 2017 Pietarsaaren alueella tehtiin noin kahdeksan prosenttia enemmän asuntokauppoja kuin edellisvuonna. Sama kasvu on näkyvissä tänä vuonna, korostaa myyntijohtaja Benny Herrmans Aktia Kiinteistönvälityksestä. Erityisesti hyvässä kunnossa olevat 1990-luvun jälkeen rakennetut asunnot ja talot kiinnostavat ostajia.

– Vaikka vuosi 2016 oli erittäin hyvä vuosi asuntokaupassa, niin viime vuonna kauppojen määrä kasvoi noin kahdeksan prosenttia. Sijainnilla on merkitystä, sillä keskusta-alueet ovat aina suosittuja. Keskustaan haluavat erityisesti yli 50-vuotiaat sekä nuoret, Herrmans korostaa.

Pietarsaaressa hyväkuntoiset, 1990-luvulla tai myöhemmin rakennetut asunnot ja talot käyvät kaupaksi.

– Suosituissa kohteissa on nähtävissä hinnannousua. Ne menevät kaupaksi nopeasti ja voisi sanoa, että tällä hetkellä uudehkoissa, hyväkuntoisissa asunnoissa alkaa olla myyjän markkinat. Jos asunto kiinnostaa, kannattaa toimia nopeasti. Siksi on tärkeää varautua: neuvotella laina valmiiksi, miettiä oman asunnon myynti ja pyytää tarjous välittäjältä, Herrmans sanoo.

Ota yhteyttä Aktia Kiinteistönvälitykseen

31.1.2018

Jaa sivu