Kesämökki ostetaan myös omille lapsille

Img 0148_AktiaLKV

Kesämökin tärkein ominaisuus kaupan teon kannalta on sijainti. Halutuimpia ovat hyvin varustellut mökit, jotka sijaitsevat rannalla ja joihin vie tie perille asti. Sijainnin lisäksi näkymät ja ympäristö ovat tärkeitä – se, että tuntuuko mökki omalta, korostaa kiinteistönvälittäjä Terhi Nordqvist.

Mökki säilyttää arvonsa, kun siitä pidetään huolta. Tärkeää on tontin viihtyisyys, siisti ranta ja hyvässä kunnossa oleva mökkirakennus. Mökki on kuitenkin usein paljon enemmän kuin vain omaisuutta.

– Kesämökkiä ei kannata ajatella vain sijoituksena. Mökillä vietetään vapaa-aikaa sekä tavataan ystäviä ja sukulaisia. Paikkaan kohdistuu  tunnesiteitä ja muistoja. Suomessa on paljon mökkejä, joissa vapaa-aikaansa viettää jo kolmas sukupolvi. Omaa lomaparatiisia ei voi rahassa mitata, eikä kuulukaan.

Hyväkuntoiset rantakiinteistöt menevät aina kaupaksi

– Sijainnin kannalta on tietysti tärkeää pääseekö mökille helposti perille, mutta sijainnilla on merkitystä myös mahdollisen remontoinnin ja lisärakentamisen kannalta. Tärkeää on myös katsoa alueen kaavamääräykset: onko tontilla rakennusoikeutta ja miten sitä voi käyttää.

Suomalaiset haluavat mökin vesistön rannalta.

– Tällä hetkellä mökkien kysyntä ei ole yhtä suurta, kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Asiaan on vaikuttanut taantuma: mökki ei ole välttämättömyys ja siksi se ei ole hankintalistalla ensimmäisenä. Mutta hyväkuntoiset, hyvin varustellut rantakiinteistöt, joihin vie tie perille, menevät aina kaupaksi – kunhan hinta on kohdillaan.

Mökkikauppa on kiinteistökauppaa

Kesämökin kauppahinnasta maksetaan kiinteistön varainsiirtoveroa neljä prosenttia. Lisäksi jos kyseessä on oma tontti, tulee kaupanvahvistajan vahvistaa kauppa. Vapaa-ajanasunnosta myyjä maksaa myös luovutusvoittoveroa.

– Kiinteistönvälittäjältä saa lisätietoa kiinteistöverosta, mahdollisista yksityistien maksuista, rakennusoikeudesta ja muista kauppaan liittyvistä tärkeistä asioista, Nordqvist muistuttaa.

Terhin muistilista mökin ostoon

  • Sijainti: kuinka nopeasti pääsee perille, onko lautta- tai venematkoja, viekö perille joukkoliikennettä, miten remontointi- tai lisärakentaminen onnistuu?
  • Kaava: onko tontilla käyttämättä rakennusoikeutta ja miten sitä voi käyttää?
  • Ympäristö: missä sijaitsevat lähimmät naapurit, millainen on näkymä, onko tontilla metsää, kalliota vai nurmikenttää, onko tarpeeksi yksityisyyttä?
  • Ranta: millainen on ranta, pääseekö siihen veneellä, onko se syvä, kaipaako ruoppausta tai muuta hoitoa, onko rannassa vesijättömaata ja mitä sen lunastaminen maksaa?
  • Asiakirjat: tutki kaavamääräysten lisäksi kiinteistörekisteriote ja rasitustodistus, onko kiinteistöllä kiinnityksiä?
  • Mökin kunto: riittääkö nykyinen varustelu ja kunto, mitä remontointi maksaa?
  • Paikka: onko mökki juuri itselle sopiva, täyttääkö se hankinnalle asetut tarpeet ja tuntuuko paikka ennen kaikkea omalta?
  • Maksut: ota huomioon ostohinta, kiinteistön varainsiirtovero, mahdollinen tiemaksu, jätehuolto- ja ylläpitokustannukset sekä mahdolliset remontit ja vesijättömaan lunastaminen.

Terhi Nordqvist
Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT
p. 040 300 2312
terhi.nordqvist@aktialkv.fi
Parainen

1.6.2017

Jaa sivu