Koti on elämän suurin sijoitus

Akt2

Koti hankitaan usein tunnepohjalta, vaikka se on monelle elämän suurin sijoitus. Aktia pankin pääekonomisti Heidi Schauman kehottaa aina miettimään kotia myös sen mahdollisen arvonnousun tai -laskun kannalta.

– Kannustan etsimään kodin, jossa toteutuvat omat haaveet. Mutta suhtautumaan siihen myös sijoituksena, jonka riskit on tiedostanut. Tärkeää on, miten sijainti vaikuttaa arvon säilymiseen, millaisia kaavoitussuunnitelmia alueella on tehty ja millaisessa kunnossa rakennus on.

Parhaiten asuntojen arvo on säilynyt tai noussut kasvukeskusten ydinkeskustoissa. Muualla maassa hinnat ovat vähän jopa laskeneet.

– Meillä on jo tietyillä alueilla Suomessa tilanne, jossa oman asunnon myynti saattaa olla lähes mahdotonta. Asunnon arvo on laskenut esimerkiksi siksi, että seutukunnan suurin yksittäinen työnantaja on lopettanut toimintansa ja alueella ei ole työpaikkoja. Silloin asuntovarallisuus ei ole realisoitavissa.

Suomessa asuntolaina maksetaan takaisin

Vuonna 2016 lainoja otettiin noin 8 prosenttia viime vuotta enemmän. Samalla asuntolainojen takaisinmaksuaika piteni Suomen Pankin tilastojen mukaan 19 vuoteen uusien asuntolainojen osalta.

– Suomessa ei kuitenkaan ole nähtävissä niin sanottua asuntokuplaa. Täällä ei oteta niin suuria lainoja ja pitkiä laina-aikoja kuin muualla Pohjoismaissa, sillä ostajat edelleen haluavat maksaa lainansa pois kohtuullisessa ajassa. Ruotsissa on ollut trendi, jossa asuntolainaa ei lyhennetä, vaan korkoja maksetaan kuin se olisi vuokraa, Schauman kertoo.

– Nähtävissä on kuitenkin myös Suomessa, että lainan takaisinmaksu halutaan tehdä siten, että muuhun elämiseen jää rahaa. Se on hieman pidentänyt laina-aikoja.

Heidin vinkit asunnon ostajalle:

  • Mieti kotiasi myös sijoituksena: miten se säilyttää arvonsa, jos jossain vaiheessa se tulee tarpeelliseksi myydä. Mitä alueelle on suunnitteilla jopa 20 vuoden aikajänteellä? Nostaako alue arvoaan?
  • Kauanko haluat asua seudulla: mahdollistaako asuntosi esimerkiksi perheen koon kasvun?
  • Mieti riskinottovalmiuksiasi. Jos ostat kasvukeskusten ulkopuolelta ison talon, haittaako, jos sen myyntiaika on pitkä?
  • Asuntojen hinnat ovat säilyneet korkeana kasvukeskusten ydinkeskustoissa ja niiden reunoilla. Niissä myös tontilla on merkittävää arvoa.
  • Älä sijoita kaikkea omaisuuttasi vain yhteen asuntoon, vaan mieti myös muita säästö- ja sijoituskohteita.
  • Varaudu asuntolainassasi siihen, että korot nousevat. Laske lainalyhennyksesi määrä, jos korot nousevat kuuteen prosenttiin
Heidi Schauman Aktia

Heidi Schauman, Aktia

Tutustu Aktia Kiinteistönvälityksen asuntotarjontaan

Aktia-pankki

4.4.2017

Jaa sivu