Kotien keittiöt

Keittiö on yksi kodin keskeisimmistä osista. Siellä vietetään usein aikaa niin kokkaillen kuin vieraita kestitsien. Suosiossa on ollut pitkään korkeakiiltoiset, modernit, valkoiset keittiöt, mutta myös maalaisromanttisuus ja talonpoikaistyyli on ollut pinnalla pitkään. Sittemmin keittiötrendeihin on tullut mukaan 50-lukulaisuus, industrial-tyylinen rosoisuus sekä luonnonpuuta ja vaaleita värejä yhdistelevä skandinaavinen tyyli.

Kun on aika uudistaa keittiötä, suomalaiset valitsevat edelleen mielellään vaaleita pintoja. Kodin vaaleat pinnat eivät sinällään ole yllätys pimeässä pohjolassa, sillä ihmiset haluavat usein kodin olevan raikas ja mahdollisimman valoisa. Täysin valkoinen koti keittiöineen, lattioineen, katoineen ja seininineen saattaa muuttua yksiuloitteiseksi, joten kotia kannattaa maustaa muillakin sävyillä. Koti voi silti olla vaalea ja valoisa.
Keittiön valaistus on yksi tärkeimpiä keittiön toimintoja. Aikoinaan keittiöissä oli yläkaappien alla loisteputkilamput, katossa kattolamppu ja liesituulettimessa pieni keltainen valo. Nykyään keittiöitä suunnitellessa myös valaistukseen panostetaan. Koska keittiössä vietetään aikaa paljon, myös valoissa kannattaa huomioida eri toiminnot. Toisia valaisimia voi käyttää antamaan reilusti valoa työskentelyyn, kun taas toisilla voi luoda tunnelmaa. Valoja voi käyttää tilanteen vaatimalla tavalla, ja kun keittiössä ei työskennellä, sinne riittää valoiksi vain epäsuorat valaistukset. Varsinkin jos ruokailutila on keittiön kanssa samassa, keittiöön olisi saatava kirkkaiden valojen lisäksi myös tunnelmalliset valot.

Avohyllyt tuovat keittöön kodikasta tunnelmaa. Kun kaikki tavarat ovat käden ulottuvilla, myös kokkailu on kätevää. Toiset taas haluavat keittiön olevan siisti ja jopa vähän kliininen, jolloin kaikki keittiövälineet piilotetaan kaappien taakse. Saarekkeet ovat oivia lisäpöytiä, joiden äärellä voi vaikka hörpätä aamukahvit tai ruokailla nopeasti. Niihin saa usein mahtumaan myös arvokasta säilytystilaa, mitä keittiössä ei kai koskaan voi olla liikaa. Keittiötä suunnitellessa kannattaa kiinnittää huomiota laatikostojen toimintoihin, jotta säilytys olisi mahdollisimman tehokasta. Keittiöfirmojen keittiösuunnitelijat osaavat usein auttaa valitsemaan kätevimmät laatikostot juuri sinun keittiöösi ja tarpeisiisi.Kaikki kuvien keittiöt ovat löytyneet tällä hetkellä myynnissä olevista kohteista. Arvaatko millaiseen kotiin mikäkin keittiö kuuluu? – Käy kurkkaamassa alla olevista linkeistä!

Keittiökuva 1.
Keittiökuvat 2 ja 3.
Keittiökuva 4.
Keittiökuva 5.
Keittiökuvat 6 ja 7.

- Laura

14.8.2014

Jaa sivu