Laattatrendejä

Kph 5x5betoni_Aktia LKV

Kylpyhuone on kodin kalleimpia remonttikohteita, ja moni tuskaileekin sen yhteydessä laattavalintojen kanssa. Laatat ovat pitkäkestoinen hankinta, joita ei niin vain vaihdeta, siksi niiden valinnassa tulisi mennä kerralla nappiin. Laattaliikkeet pursuavat erilaisia vaihtoehtoja, joiden keskellä pää voi mennä helposti pyörälle. Mitä kaikkea voikaan yhdistää keskenään, ja milloin kokonaisuus on toimiva?

Tämän hetken kylpyhuoneissa korostuu ajattomuus ja klassisuus. Voimakkaat efektit, kuten tehosteraidat wc:n tai suihkun kohdalla, ovat jäämässä taakse. Kokonaisia tehosteseiniä käytetään edelleen esimerkiksi suihkujen takana, usein tällä tehostelaatalla laatoitetaan kuitenkin myös lattia, jolloin tila pysyy yhtenäisempänä. Tilassa käytettävien erilaisten laattojen määrä on vähentynyt, ja sävymaailma on yleisesti neutraali ja luonnonläheinen. Kylpyhuone mielletään yhä tärkeämmäksi osaksi taloa, ja se toimiikin luonnollisena jatkeena muille talossa käytetyille materiaaleille. Tyyliä ammennetaan usein talon rakennusaikakaudesta ja sisustustyylistä.

Tämän hetken laattatrendeistä puhuttaessa esille nousee vahvasti ns. peruslaatat, jotka ovat palanneet jälleen suuren yleisön suosioon. Perinteinen 10x10 cm, 15x15 cm tai mosaiikkimainen 5x5 cm laatta on etenkin vähän pelkistetympää ilmettä hakevien suosiossa. Peruslaatta on väriltään usein neutraali, mutta ilmettä voi muuttaa saumaa korostamalla. Valkoinen sauma on huomaamaton ja siisti, kun taas harmaalla tai tummalla saumalla kokonaisuus muuttuu huomattavasti graafisemmaksi ja teollisuushenkiseksi. Peruslaatta on varma ja klassinen valinta, joka on ajankohtainen vuodesta toiseen.

Peruslaattoja käytettäessä voi leikitellä myös erilaisilla ladontatyyleillä. Kuvan tiililadonta on samaan aikaan klassinen ja moderni valinta, joka taipuu yllättävänkin moneen tyyliin. Perinteinen tiililadonta sopii vanhoihin taloihin ja maalaisromanttiseen tyyliin, mutta yhtä hyvin se käy myös industrial-henkiseen tai modernin pelkistettyyn sisustukseen. Tiililadonta on usein kauneimmillaan kaikille seinille laatoitettuna, näin kuvio pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Lattiana toimii parhaiten selkeä, kontrastia tuova laatta.

Myös suuret kivimäiset laatat ovat edelleen suosiossa. Laatat voivat olla aitoa luonnonkiveä tai kivijäljitelmää, ja usein ne ovat väriltään ja pintastruktuuriltaan kivimäisen vaihtelevia. Moniväriset laatat toimivatkin usein parhaiten suurina pintoina: käytettäessä tehosteena tai yksittäisinä pintoina voi ilmeestä helposti tulla hieman levoton. Kuvan kylpyhuoneessa samaa isoa laattaa on käytetty kylpyhuoneen kaikissa pinnoissa, se tekee yleisilmeestä rauhallisen ja ylellisen.

Mosaiikkilaattojakin käytetään edelleen paljon. Mosaiikkia on perinteisesti käytetty tehosteseinissä, mutta sitä kannattaa kokeilla myös kauttaaltaan laatoitettuna pienissä tiloissa. Esimerkiksi pienet wc:t ovat oivia kohteita mosaiikille; kun sama mosaiikki on sekä seinissä että lattiassa, näyttää kompakti tila yhtenäiseltä ja tehokkaalta. Pienissä wc-tiloissa uskaltaa myös hieman leikitellä ja valita aavistuksen rohkeampia laattoja; tila on suljettu eikä jatkuvasti käytössä, näin rohkeampaankaan valintaan ei kyllästy niin helposti.

Marmori on yksi tämän hetken trendeistä, mutta se on samalla myös hyvin klassinen ja ajaton materiaali. Marmoria käytetään kylpyhuoneissa sekä laatoissa että tasoissa, ja se tuo pienissäkin määrin käytettynä tilaan oman elegantin ilmeensä. Kivestä löytyy useita sävyvaihtoehtoja, myös erilaisia marmorijäljitelmiä on saatavilla. Marmori on laadultaan huokoista, ja käytön jäljet saattavat näkyä siinä tavanomaista enemmän. Hyvällä hoidolla se on kuitenkin kestävä ja arvokas materiaali.

Suosioon on noussut myös erilaisten seinälaastien käyttö. Laasteja voi yhdistää laattapintoihin, toki ne toimivat hyvin myös vaikkapa betonilattian parina. Laasti toimii rauhallisena ja eleettömänä taustana ja korostaa tilan arkkitehtuuria. Myös kalusteet nousevat hyvin esiin laastiseinästä, tässäkin kuvassa puinen allaskaluste pääsee kunnolla oikeuksiinsa yksinkertaista taustaa vasten.

Yhteen summattuna tämän hetken laattavalintojen avainsanoiksi mainitsisin siis selkeyden, yhtenäisyyden ja ajattomuuden, toki persoonallisuus ja omat mieltymykset saavat aina näkyä. Olettekos samoilla linjoilla?

kuvat: Elisabet Heier, Sköna Hem, Daniella Witte, Workshop for architecture, Kannustalo

13.3.2013

Jaa sivu