Lue eläkeläisen asumisvinkit

Arolah7_AktiaLKV

Lähestyvä eläkeikä voi herättää kysymyksiä asumisen suhteen. Eläkkeellä tulot yleensä laskevat, mutta asumismenot pysyvät samana tai jopa nousevat, jos asuntoon on tulossa remontteja. Asunnon vaihto pienempään tai muuten sopivampaan voi tulla ajankohtaiseksi.

Asumistoiveet vaihtelevat

Monesti ikääntyvät suuntaavat omakotialueilta keskustaan ja kerrostaloihin. Piha- ja kotityöt koetaan raskaiksi ja toiveena on päästä lähemmäs palveluita. Joskus asuntoja vaihdetaan kätevästi oman lapsen perheen kanssa, jolloin lapsiperhe saa enemmän tilaa ja oman pihan, ja seniorit itselleen paremmin sopivan asunnon. Toisilla taas voi olla kesämökki, jossa vietetään niin paljon aikaa, että kaupungissa seisoo iso talo tyhjillään.

Kaikki eivät halua muuttaa pienempään. Toiveissa voi olla vaikka tarpeeksi tilaa isolle ruokapöydälle, jonka ympärille mahtuvat lapset perheineen jouluaterialle.

– Optimaalista olisi tietysti aina saada vanha koti ensin myytyä. Paljon toki riippuu siitä, missä ja millainen asunto on, mutta oikealla hinnoittelulla myynti kyllä onnistuu. Väliaikaista rahoitusta yleensä järjestyy tilanteisiin, jossa uusi asunto on jo löytynyt, mutta vanha ei ole vielä mennyt kaupaksi, kertoo aluejohtaja Oscar Taimitarha Aktia Pankista.

Hyödynnä asuntovarallisuus

Jos vanhaan asuntoon haluaa jäädä, mutta edessä on kallis taloyhtiön remontti tai asunnon muuttaminen esteettömäksi, voi harkita olemassa olevan asuntovarallisuuden hyödyntämistä eli käänteistä asuntolainaa. Tällöin asunto toimii lainan vakuutena eikä lainaa tarvitse 10 vuoden laina-aikana lyhentää. Lainamäärä voi olla jopa 50 % asunnon arvosta.

– Käänteisen asuntolainan suosio kasvaa koko ajan. Asumisen lisäksi sitä käytetään myös terveydenhoidon kustannusten kattamiseen. Joskus lainan avulla autetaan omia lapsia tai lapsenlapsia ensiasunnon ostossa, tai rahoitetaan omaa asuntoa arvokkaamman senioriasunnon hankintaa. Käänteisen asuntolainan avulla voi myös nauttia elämästä ja vaikka matkustella, sanoo Taimitarha.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa asunnot ovat kalliita, varallisuutta on paljon seinissä kiinni. Nykyisin varallisuutta halutaan myös käyttää. Pikkuhiljaa on päästy perinteisen "asuntolainat on maksettava pois työuran aikana" -ajattelun yli.

– Jos on hoitanut talousasiansa hyvin ja takana on pitkä työura, on ansainnut luvan nauttia varallisuudestaan, Taimitarha summaa.

Lue lisää käänteisestä asuntolainasta

Oscar Taimitarha
johtaja, Helsinki-Vantaa
Aktia Pankki Oyj

Toiveena uusi koti? Ota yhteyttä Aktia Kiinteistönvälitykseen

11.12.2017

Jaa sivu