Parvekkeesta asunnon myyntivaltti

Hervanta 22 uusi

Moni haaveilee mukavasta aamuhetkestä omalla kauniilla parvekkeella kahvikupposen kanssa. Parveke tuo asuntoon lisäneliöitä ja antaa mahdollisuuden sisustaa siitä viihtyisä kesähuone, joten ei ole ihme, että asunnon arvoa ja myyntiä silmällä pitäen parveke on hyvä olla olemassa.

Kaupungin keskustojen ulkopuolella parvekkeella on suurempi vaikutus asunnon hintaan kuin ydinkeskustassa. Ostajat arvostavat parvekkeen tuomia lisäneliöitä varsinkin pienissä kaupunkiasunnoissa, joissa isokokoinen parveke on erityistä plussaa.

Jos parveketta ei ole, se koetaan ongelmaksi sellaisilla alueilla, joiden asunnoista suurimmassa osassa parveke on. Parvekkeeton asunto häviää silloin helposti vertailussa.

Parvekelasit jatkavat parvekkeen käyttöaikaa varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, ja suojelevat parvekkeen kalusteita ympäri vuoden. Parvekelaseja arvostetaan, mutta niillä ei ole suurta merkitystä asunnon hintaan. Joillekin yksittäisille ostajille voi toki olla ongelma, jos laseja ei voi asentaa lainkaan.

Mielikuvat ovat asunnon myynnissä tärkeitä, joten parveke kannattaa huomioida myyntiesittelyssä. Kauniit, tunnelmalliset ja valoisat kuvat kivasti sisustetusta parvekkeesta houkuttelevat haaveilemaan. Ennen näyttöä parvekekin kannattaa siivota, varsinkin, jos sitä on käytetty lähinnä säilytystilana.

Mitä omalla parvekkeella saa tehdä?

Parveke on oman asunnon jatke, joten sen saa sisustaa mieleisekseen, kunhan ei riko taloyhtiön järjestyssääntöjä, julkisivun yhtenäisyysvaatimuksia tai talon rakenteita. Esimerkiksi reikien poraaminen seiniin tai lattiaan vaatii luvan taloyhtiöltä, ja laatoituksesta on tehtävä muutostyöilmoitus isännöitsijälle. Kannattaa pitää mielessään myös rakenteiden kantavuus, ennen kuin suunnittelee omalle parvekkeelleen raskaita rakennelmia. Istutukset kannattaa esimerkiksi laittaa ruukkuihin, jotka jaksaa itse siirtää talveksi suojaan.

Omalla parvekkeellaan saa tupakoida ja grillata, jos sitä ei ole taloyhtiössä erikseen kielletty. Avotulta ei paloturvallisuussyistä saa käyttää, joten vaihtoehtoina ovat kaasu- tai sähkögrillit. Naapurit täytyy tietenkin ottaa huomioon: kun asutaan samassa talossa, tulee miettiä myös muiden viihtyvyyttä.

Terveisin
Kim Lindbäck

Kiinteistönvälittäjä, LKV
Aktia Kiinteistönvälitys, Hakaniemi
kim.lindback@aktialkv.fi

PS. Lue vinkkejä parvekkeen sisustamisesta toiseksi olohuoneeksi

14.6.2018

Jaa sivu