Pienen asunnon säilytysratkaisut sujuviksi

Cls aktia pienikoti 1

Pienen asunnon säilytysratkaisut vaativat sisustajalta nokkeluutta ja kykyä nähdä mahdollisuuksia mahdottomassakin. Kokosimme muutamia perusvinkkejä, joiden avulla pääset selättämään pienen kodin tavarakaaoksen ja saamaan kaiken tilan hyötykäyttöön.

1. Mieti mitä tavaroita omistat ja miten usein niitä tarvitset. 

Säilytysratkaisujen suunnittelu lähtee omien tarpeiden tunnistamisesta. Kerää tavarat lajeittain yhteen. Jokaiselle tavaralajille on helpompaa miettiä sopiva tapa säilyttää niitä, kun tiedät, paljonko sinulla on mitäkin lajiketta. Samalla tulee karsittua turhia tavaroita.

2. Ajattele asuntoasi myös kuutioina. 

Kun neliöitä on niukasti, ei pidä jäädä tuijottamaan niiden määrää, vaan tähystää korkeuksiin. Asunnon huonekorkeus kannattaa valjastaa käyttöön. Kaappeja ja hyllyjä voi asentaa vaikkapa ovien ja ikkunoiden yläpuolelle.


Portaikon alla oleva korkea hukkatila kannattaa käyttää hyödyksi. Kuva: IKEA

3. Taita piiloon, kun et käytä. 

Pöytätasosta ja istuimesta voi helposti tehdä seinälle taitettavan mallin. Kun tilaa on vähän, on kätevää, jos vaikkapa eteisen tuolin saa nostettua seinälle, kun siinä ei istuta.

4. Hyödynnä monikäyttöisyys kalusteissa. 

Kalusteissa on tarjolla eri tilanteisiin muokkautuvia vaihtoehtoja. Sohva taipuu vierasvuoteeksi, penkki säilytyslaatikoksi. Samalla huonekalulla voi olla monta tehtävää.

5. Nosta seinälle. 

Seinäpinta-alaa voi hyödyntää moniin tarkoituksiin. Seinälle nostaminen vähentää lipastojen ja pöytätasojen tarvetta. Esimerkiksi taulu-tv:n sijoittaminen seinälle avartaa tilaa kummasti. Eikä television tarvitse olla kodin keskipisteessä, jos ohjelmia katsot vain sinä itse.

6. Mittaa tarkasti ja käytä kaikki sentit. 

Etenkin vaatehuoneen ratkaisuihin kannattaa käyttää paljon aikaa ja suunnitella asioita sentti kerrallaan. Vaatehuoneen suunnittelu on tarkkaa palapeliä, ja jos työ tuntuu vaikealta, on järkevää käyttää asiantuntijoiden apua.

Myös ahtaissa wc-tiloissa on mietittävä senttimetrit tarkkaan, jotta tarvikkeet saadaan sopivasti käden ulottuville. Kuva: IKEA

7. Upota seinään. 

Seinärakenteita muokattaessa kannattaa toteuttaa syvennyksiä ja hyllyjä suoraan seinään. Upotuksissa on hyvä miettiä täsmälliset mitat, jotta sinne suunnitellut tarvikkeet mahtuvat hyllylle.

8. Verhoa näkymättömiin. 

Peitä seinällä olevat tarvikkeet kauniilla verholla tai käytä verhoja hyödyksesi niissä kaapeissa, joissa aukeavat ovet eivät ole mahdollinen ratkaisu ja liukuovetkin tuntuvat liian raskailta. Verhon avulla voi rauhoittaa levotonta eteisen seinää, jossa on ripustettuna erilaisia vaatteita naulakkoon.

Seinälle nostetut säilytysratkaisut voidaan peittää tyylikkäästi vaikkapa verholla. Kuva: IKEA

2.5.2017

Jaa sivu