Pienistä asunnoista kova kysyntä

Kallio6

Syksyisin opiskelijat palaavat sankoin joukoin kaupunkeihin ja etsivät itselleen asuntoja. Asuntosijoittajille tämä on hyvä uutinen.

– Opiskelijoiden asunnonetsintä näkyy asuntomarkkinoilla, mutta enemmänkin vuokra-asuntopuolella, sanoo kiinteistönvälittäjä Harri Eklund.

Sijoitusasunto tai koti oman perheen opiskelijalle

Jos harkitsee pienen asunnon ostamista, kannattaa varautua siihen, että yksiöt ovat kiven alla.

– Yksiöt menevät 80–90-prosenttisesti sijoittajille. Tämä johtuu alhaisesta korkotasosta, sillä asuntosijoittaminen koetaan turvalliseksi, Eklund sanoo.

Sijoitusasuntoa etsivän kannattaa pitää mielessä samat asiat kuin kenen tahansa asunnonostajan: millainen asunto on sopiva ja miltä alueelta, mikä on käypä hinta, joka sopii myös omaan budjettiin, mitkä ovat asunnon kuukausittaiset ja vuotuiset kustannukset, millainen taloyhtiö on ja missä kunnossa se sekä asunto ovat. Hyväkuntoinen asunto hyvässä taloyhtiössä, jossa on isot remontit jo tehty, on turvallinen valinta.

– Isoista remonteista on haittaa, varsinkin julkisivu- ja putkiremonteista. Julkisivuremontin aikana on hankala asua hupun sisällä, ja putkiremontti rajoittaa pienessä asunnossa asumista. Yksiössä se on usein jopa mahdotonta, varoittaa Eklund.

Opiskelijat hakevat asuntoja kaupunkien kaikilta alueilta. Helsingissä esimerkiksi Kallio on hyvin suosittu. Metrolla ja raitiovaunulla tavoitettavissa olevat kaupunginosat ovat kysytympiä silloin, kun harkitaan asunnon ostoa muualta kuin keskustasta. Sijainti opiskelupaikan lähellä on aina plussaa.

Yksiötä isommat vaihtoehdot

Kun yksiöitä ei markkinoilta löydy, sijoittajat kääntävät katseensa kaksioihin.

– Tämä on tietysti hintakysymys. Helsingin reuna-alueilta kuten Itäkeskuksesta voi löytää kaksion jopa 150 000 eurolla. Tulevan asukkaan pitää silloin olla valmis kulkemaan julkisilla tai omalla kyydillä.

Isommissa asunnoissa vastike on luonnollisesti aina korkeampi. Sijoittajan näkökulmasta se ei saisi nousta liian suureksi.

Kaksiota isompia asuntoja ei juuri sijoitusmielessä osteta.

– Opiskelijat hakevat kyllä vuokrattavaksi myös isompia asuntoja soluasumiseen. Tämä kannattaa asuntosijoittajankin pitää mielessä, Eklund vinkkaa.

Terveisin,
Harri Eklund

harri.eklund@aktialkv.fi
Kiinteistönvälittäjä, LKV
Aktia Kiinteistönvälitys, Helsinki Kolme Seppää

20.8.2018

Jaa sivu