Remontti taloyhtiössä – uhka vai mahdollisuus?

Kuva1 1

Asunnon ostajan on tärkeää saada taloyhtiön remonteista kattava kokonaiskuva. Remonttitietojen selvittämisessä auttaa ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä.

Tuleva remontti voi olla asunnon ostajan kannalta sekä uhka että mahdollisuus. Aktia Kiinteistönvälityksen Magnus Nyströmin mukaan tuleva remontti koetaan usein negatiivisena, mutta siinä on hyviäkin puolia.

‒ On huono juttu myynnin kannalta, jos näkyvät osat, kuten talon julkisivu, ovat huonossa kunnossa, Nyström toteaa.

On aina tapauskohtaista, mitä remontti maksaa asunnon ostajalle ja paljonko se mahdollisesti nostaa asunnon arvoa. Asunnon arvoon vaikuttaa myös paikkakuntakohtainen markkinatilanne.

‒ Mitä näkyvämpi remontti, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saa satsaamansa rahan myös takaisin, jos asunnon jossain vaiheessa myy.

Esimerkiksi putkiremontin vaikutus asunnon arvoon ei ole niin suuri kuin näkyvien remonttien. Ostaja olettaa, että putket ovat kunnossa.

Suuri remontti, kuten ikkunaremontti, hyödyttää ostajaa myös oman asumisen kannalta, kun asumismukavuus parantuu ja lämmityskustannukset pienenevät.

Kaikki tieto ei aina löydy asiakirjoista

Tehdyt tai tulevat remontit saattavat mietityttää asunnon ostajaa. Remontteja koskeva kirjanpito ei kaikissa taloyhtiöissä ole samalla tasolla.

‒ Ei ole kahta samanlaista taloyhtiötä tai isännöitsijää. Ostajan pitää muodostaa asunnosta ja sen remonttitiedoista kokonaiskuva, Nyström toteaa.

Yleensä taloyhtiöistä löytyy sekä isännöitsijäntodistus että viiden vuoden korjaustarvesuunnitelma. Nyströmin mukaan taloyhtiöitä ja asuntoja ei kuitenkaan voi vertailla pelkkien papereiden perusteella.

‒ Sama henkilö ei kuitenkaan ole laatinut papereita. Joissakin taloyhtiöissä korjaustarvesuunnitelmaa voi kirjoittaa hallitus, joissakin isännöitsijä ja joissakin erikseen palkattu konsultti.

Kiinteistönvälittäjän tehtävä on auttaa asunnon ostajaa selvittämään asuntoa koskevat tarkat tiedot. Hyvällä välittäjällä on ammattikokemusta ja taloyhtiön tuntemusta, jonka avulla hän osaa esittää asunnon hyvät ja huonot puolet. Nyströmin mukaan tehdyt remontit kertovat taloyhtiöstä enemmän kuin suunnitteilla olevat.

‒ Välittäjää kannattaa haastatella ja myös haastaa.

Ammattilainen tekee hinta-arvion

Remontin voi toteuttaa monella tavalla, ja siksi remontin hinta voi vaihdella paljon. Kokenut ja ammattimainen välittäjä osaa tehdä hinta-arvion remontista.

‒ Aina voi myös tulla akuutteja tilanteita, jotka pakottavat taloyhtiön tekemään remontin, vaikkei se ole ollut suunnitelmissa.

Asunnon ikä ei kerro remonteista tai remontintarpeesta. Toiset rakennetyypit kestävät paremmin kuin toiset. Nyströmin mukaan ihmiset saattavat usein luulla, että vanha ei ole hyvä.

‒ Vanhat julkisivut voivat olla hyvinkin kestäviä ja hyväkuntoisia.

Etsitkö asuntoa? Katso täältä myytävät kohteemme

Terveisin,
Magnus Nyström

Kiinteistönvälittäjä, LKV, rak.ins.
magnus.nystrom@aktialkv.fi
Aktia Kiinteistönvälitys Tammisaari, Karjaa

30.5.2018

Jaa sivu