SAARISTON TAIKAA

Lifestyle blogi

Stavovagen Aktia LKV

SAARISTON TAIKAA

Joissakin paikoissa on yksinkertaisesti jotakin selittämätöntä; tiettyä vetovoimaa, jota on vaikea pukea sanoiksi.

Saaristoalueissa on juurikin tätä taianomaista tunnelmaa. Onko syy raikkaassa meri-ilmassa, saaristoalueiden luonnosta ja rakennuksista huokuvassa tunnelmassa vaiko jossain muussa? Vaikea sanoa, mutta yksi on varmaa: kun saaristolle antaa pikkusormen, vie se hyvin varmasti pian koko käden… Saariston hurmausvoima kun on tunnetusti melkoinen.

Saaristo Aktia LKVn kanssa


SAARISTOALUEET & ASUNTOKAUPPA

Saaristoalueilla on tällä hetkellä laajalti kysyntää asunnoille, erityisesti kesäkodeille sekä mökeille. Asuntokaupat käyvätkin alueilla vilkkaina ja esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla menivät monet myyntiennätyksetkin viime vuonna rikki.

Seuraavaksi lähdemme yhdessä tutustumaan saaristomme eri alueisiin. Luvassa on roppakaupalla raikasta meri-ilmaa, upeaa luontoa, monipuolista kulttuuria sekä luonnollisesti myös hurmaavia asuntoja.

ENSIMMÄINEN SAARISTOKOHDE: HANKO

Ensimmäisenä lähdemme tutustumaan Hankoon, jossa tällä hetkellä on asuntomarkkinoiden saralla yksi alue selkeästi suosituin; Hangonkylä on vetovoimainen ja kasvava osa Hankoa. Hyvänä kakkosena Hangonkylän jälkeen tulee Gunnarstrandin alue.

Hangon alueella näkyy samaa trendiä kuin yleisestikin tällä hetkellä asuntomarkkinoilla; monet etsivät kakkosasuntoa vakituisen kotinsa ohelle. Koronan myötä kotona olemisen merkitys on entisestään syventynyt, mutta samalla kaivataan kuitenkin myös vaihtelua. Tähän tarpeeseen on toisessa kaupungissa sijaitseva kakkoskoti oiva ratkaisu.

Aktia LKV:ltä löytyy Hangon alueelta koteja sekä vapaa-aikaan että kiinteään asumiseen - kurkistetaanpa yhteen näistä kohteista.

Gunnarsinrannalla sijaitsevan talon pihamaalta, terassilta ja talon sisältä on vapaa näkymä merelle sekä satamaan ja lisäksi pienelle uimarannalle on omalta tontilta vain muutama metri. Omalta pihalta löytyy vanha piharakennus sekä hyvin toimiva ja tilava autotalli.

Luonnonläheisyys ja upeat merinäkymät tekevätkin tästä kohteesta erityisen hurmaavan.

Hanko
Gunnarsinranta | Myyty

HURMAAVA TAMMISAARI

Hangosta kurvaamme seuraavaksi Raaseporin suuntaan ja siellä Tammisaareen. Tammisaaressa on upeasti läsnä niin meri kuin historiakin: vanha puukaupunki levittäytyy aivan merenrantaan. Useat Tammisaaren rakennukset ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta.

Historia siis humisee ilmassa hurmaavasti, mutta kaupunki ei kuitenkaan ole jämähtänyt menneisiin aikoihin vaan on ihastuttavan eläväinen. Idyllisessä Tammisaaren keskustassa on niin putiikkeja, kahviloita kuin laadukkaita ravintoloitakin. Kesäkauden alkaessa on kaupunki erityisen vilkas; tuolloin Stallörenin puiston ja vierassataman terassit kuhisevat saaristotunnelmasta nauttivia lomalaisia.

Entä miltäpä kuulostaisi oma merenrantatila, rantasaunan ja venevajan kera? Alla olevissa kuvissa näkyy Tammisaaren Espingskärissä sijaitseva myyntikohteemme, jonka rantaviivalta avautuvat upeat merimaisemat. Jos sielu lepää jossain niin täällä.

tammisaari
Espingskär, Raasepori

Tutustu Espingskäriin täältä


PITTORESKI PORVOO

Tammisaaresta jatkamme matkaa Porvooseen, joka onkin varmasti monelle jo entuudestaan tuttu kaupunki. Varsinkin kesällä Porvoo ja erityisesti sen Vanha kaupunki kun viehättävät ihmisiä luokseen, hurmaavien puutalojen ja pienten putiikkien täyttämille kauniille pikkukaduille.

Porvoossa on kuitenkin Vanhan kaupungin lisäksi monia muitakin kiinnostavia alueita; näistä mainittakoon Länsiranta, joka on tällä hetkellä nousemassa yhdeksi kaupungin vetovoimaisimmista asuinalueista. Alueella ovat kaikki palvelut lähellä ja samalla tunnelma on kuitenkin pittoreski; jokirantaa pitkin kiertävät kävelyreitit sekä kaunis ympäristö pitävät tästä huolen.

Porvoon suosio asuinalueena on noussut koronavuosien aikana entisestään kun pandemian aiheuttama elämäntapamuutos on muuttanut ihmisten työnteon sekä asumisen malleja. Isojen kaupunkien häly ja nopeatempoinen elämisen tahti eivät houkuttele enää entiseen tapaan – nyt hakeudutaan luonnon ääreen sekä rauhallisille asuinalueille.

Niinpä Porvoon kaltaisilla alueilla onkin nyt jatkuvaa kysyntää erilaisille kiinteän asumisen- sekä vapaa-ajan asunnoille. Porvoossa erityisesti suuria villoja kaivataan markkinoille: niitä ostetaan kakkoskodeiksi, mökeiksi tai vapaa-ajan asunnoiksi.

Tällä hetkellä Porvoon alueista etenkin ydinkeskustan ja Vanhan kaupungin alueiden asuntokohteiden myyntiaika on tällä huomattavasti normaalia lyhyempi, alueiden suosion vuoksi. Näiden kaupunginosien lisäksi mm. empire-kaupunkialueet, Aunela, Joonaksenmäki sekä Myllynmäki ovat suosittuja kohteita.

herrskär
Herrskär | Aktia LKV

Kaupunkielämän lisäksi Porvoon alueelta löytyy alueita myös rauhaa ja saaristoelämää haluaville, olipa haussa sitten mökki tai asunto; esimerkiksi Emäsalon sekä Pellingin alueet kiinnostavat luonnon rauhaan haluavia. Onpahan yksi Aktiankin tämän hetken myyntikohteista todellinen saariston helmi; alla näkyvien kuvien kautta pääset kurkistamaan tähän aitoon kalastajatilaan, joka sijaitsee suojaisen Herrskärin luonnonsatamassa.

Tutustu Herrskäriin täältä

Hurmaavasta Porvoosta löytyy siis yllättävänkin monipuolinen kattaus erilaisia asuinalueita, mökkikohteita sekä asuntoja.

IDYLLINEN LOVIISA

Porvoon läheltä löytyykin sitten kätevästi seuraava kohteemme: nyt on aika suunnata idylliseen Loviisaan. Vajaan 15 000 asukkaan Loviisa on vain tunnin matkan päästä Helsingistä ja kaupunki kiinnostaa tällä hetkellä erityisen paljon myös pääkaupunkiseudun asunnon ostajia, erityisesti tulevien 2023 vuoden asuntomessujen myötä.

2023 asuntomessujen alue on Kuningattarenranta, joka on Loviisanlahden ja Saaristotien väliin rakentuva uusi asuinalue. Alue on lähellä kaupungin keskustaa, joten Loviisan kaikki palvelut löytyvät kävelyetäisyydeltä.

Garnisoni
Lovisa | Garnisoni


Rakenteilla olevan Kuningattarenrannan lisäksi Loviisasta löytyy muitakin hurmaavia alueita. Erityisen hienoa Loviisassa ovat kaupungin vanhat puutalot; näistä alla esimerkkinä Aktialla myynnissä oleva hurmaava kohde. Tämä vuonna 1898 rakennettu idyllinen puutalo sijaitsee Garnisonin arvostetussa kaupunginosassa ja asunnolta on vain 500 metriä Loviisan keskustaan ja sen palveluihin.

Tutustu kohteeseen täältä

Loviisa on muihin saaristoalueisiin kuten Porvooseen verrattuna asuinalueena edullisempaa seutua. Hurmaava ja rauhallinen kaupunki on siis huokeampi valinta asunnon tai mökin ostajalle, mutta tarjoaa silti yhtä lailla upeat puitteet asumiselle.

VEHREÄ & KAUNIS AHVENANMAA

Lopuksi on vielä yksi alue, jonka sielunmaisemaa saaristokulttuuri värittää vahvasti: tutustutaanpa siis vielä Ahvenanmaahan.

Ahvenanmaalle on parhaillaan rakentumassa aivan uudenlainen asuntoalue nimeltään AB Fyren, jossa asumiseen ei vaadita kotiseutuoikeutta. Alueen ensi vuonna valmistuvat asunnot sijaitsevat 20 metrin päässä rannalta; näin läheltä rantaa ei ilman kotiseutuoikeutta löydy asuntoa mistään muualta päin Ahvenanmaata.

Lotsgatan -kohteesta löydät lisätietoa tästä

Ja mitä siis oikeastaan tarkoittaa kotiseutuoikeus? Kotiseutuoikeus tarkoittaa, että ainoastaan kotiseutuoikeuden omaava henkilö saa omistaa tai hallinnoida kiinteää omaisuutta Ahvenanmaalla. Oikeus kuuluu ahvenanmaalaisille, eli sen saa myös henkilö, jonka toisella vanhemmalla on kotiseutuoikeus. Oikeutta voi myös hakea, jos on muuttanut tai on aikomusta muuttaa Ahvenanmaalle ja asunut maakunnassa yhtäjaksoisesti viisi vuotta. Lisäksi ruotsin kielen taito on tärkeää oikeuden saamiselle. On hyvä muistaa, että myös kesäasunnon ja maa-alueen ostamiseen tarvitaan aina maakuntahallituksen lupa.

Ahvenanmaalta löytyy myös alla näkyvä kaunis, Maarianhaminasta löytyvä kerrostaloasunto.

lotsgatan
Lotsgatan, Ahvenanmaa | Aktia LKVEntä mikä Ahvenanmaassa on erityistä? Ahvenanmaa on alueena ainutlaatuinen ja sen historia, ilmasto ja saaristokulttuuri luovat aivan omanlaisen tunnelmansa alueelle.

Jos jossain, niin täällä todella voi aistia sitä kuuluisaa saariston taikaa.

Kaikki tämän postauksen asuntokohteet ovat ammattitaitoisten ja mukavien välittäjiemme parhaillaan myynnissä olevia kohteita (lukuunottamatta yhtä jo myytyä asuntoa). Voit olla välittäjiimme yhteydessä täältä. 

Itä-Uudenmaan välittäjät
Itä-Uudenmaan välittäjät


Länsi-Uudenmaan välittäjät
Länsi-Uudenmaan välittäjät


Ahvenanmaan välittäjämme
Ahvenanmaan välittäjät
Teksti : Viola Nygrén 

Kuvat: André Bottenstock

14.4.2022

Jaa sivu