Stailaajan vinkki - Uuteen vuoteen siistin kodin kera

Lifestyle blogi, Stailaajan vinkki

Image 6487327

Oletko saanut jo tarpeeksesi jouluruoista, -koristeista ja pyhäpäivien juhlaputkesta? Tuntuuko, että olet valmis ottamaan uuden vuoden vastaan uusin ottein, puhtaan kodin kera?

Tässä postauksessa stailaajamme Antonia Blechingberg jakaa parhaat vinkkinsä kodin järjestelyyn ja ekologiseen siivoukseen liittyen.

Mutta miten voisi päästä helposti alkuun uuden vuoden siivousprojektin kanssa? Entä minkälainen on kodin ilmeen raikastava 30 minuutin pikasiivous? Mitkä kodin kaapeista löytyvät aineet toimivat myös siivouksessa?

Tässä postauksessa on luvassa laaja kirjo erilaisia siivous- ja kodin järjestysvinkkejä, joista toivomme sinun saavan inspiraatiota oman kotisi järjestelyyn. On aika karsia, järjestää & siivota.

Kodin siivouksen ABC

Voiko puhdas koti tehdä onnellisemmaksi? Kyllä vain! 

Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden siivotun kodin ja positiivisten tunteiden välillä. Näitä tunteita ovat esimerkiksi rauhan, hyvinvoinnin ja turvan tuntemukset. Sotkuinen koti sen sijaan nostaa esiin negatiivisempia tunteita kuten esimerkiksi stressiä. Kotiympäristön sotkuisuus yhdistetään lisäksi myös keskittymisvaikeuksiin, lisääntyneeseen ahdistukseen sekä huonolaatuiseen uneen.

Moni yhdistää siivoamisen mielessään kuitenkin haasteellisuuteen; se on usein asia, jonka ajatellaan vievän aikaa ja jonka tekemistä halutaan lykätä eteenpäin.

Onnistuneeseen kodin siivoukseen ei ole olemassa niin sanottua valmista reseptiä, mutta on kuitenkin olemassa monenlaisia keinoja joiden avulla kodin järjestely- ja siivousasiat helpottuvat.

Kolme tehovinkkiä siistimpään kotiin

On normaalia, että siivoukseen keskittyminen voi tuottaa hankaluuksia. Voi olla, että jokainen pienikin asia saa fokuksen harhailemaan ja tuntuu, ettei koko kodin siivousta saa ikinä valmiiksi.

Seuraavilla vinkeillä pääset kotisi siivouksessa helposti liikkeelle!

- Yksi huone kerrallaan. Siivoa yksi huone kerrallaan ja varmista, että teet työn alusta loppuun huolella ennen siirtymistäsi seuraavaan tilaan. Yhden huoneen ollessa kunnolla siivottu tulee siitä siivouksesta ”vapaa vyöhyke”, jonka voit hyvin mielin jättää taaksesi.

Mikäli teet kotonasi suursiivouksen ja toteutat sen siivoamalla vähän joka puolelta samalla kertaa, on lopputulos luultavasti vain aiempaa suurempi sotku. Tällöin myös siivouksen kesto pitkittyy eikä motivaatio kodin järjestämiseen pysy yllä.

- To do -lista. Paras tapa tarkistaa kaiken tarpeellisen tulevan tehdyksi on vanha kunnon to do-lista. Lisäksi: onko mitään ihanampaa kuin saada vetää viivan tehdyn tehtävän yli listaltaan?

→ Esimerkki keittiösiivouksen muistilistasta: Puhdista uuni & liesi, puhdista jääkaappi, sulata jäät pakastimesta, puhdista mikro, pyyhi keittiökaapistot, puhdista tiskiallas, järjestä kaapit ja hyllyt.

  Muista myös, että siivousprojektin ei tarvitse tarkoittaa sitä, että huhkit useiden tuntien ajan nurkkia ja kaappeja luututen. Usein koko kodin pikasiivous hoitaa homman paremmin kuin hyvin!

  - Pikasiivous - valmista 30 minuutissa!

  Haluatko päästä nopeasti mukavaan viikonlopputunnelmaan tai onko ovellasi pian yllätysvieraita? Tällöin pikasiivous pelastaa. Pikasiivouksella saat nopeita lopputuloksia, ilman suurta vaivaa.

  → Pikasiivouksen to-do lista: 

  Imuroi lattiat, tuuleta läpivetoa hyväksi käyttäen, kerää nurkissa ja tasoilla lojuvat tavarat pois, siivoa keittiö, petaa sänky, järjestä eteinen (ensimmäinen tila, jonka näet kun tulet sisälle), sytytä tuoksukynttilät, tarkista ettei kylpyhuoneessa ole pölyä tai likaa, pyyhi kaikki pinnat, laita leikkokukkia kauniisti esille (viimeistelevät kokonaisuuden)

  Vanhat ulos ja uutta sisään!

  Järjestys ja siisteys ovat harmonisen kodin tukipilareita. Yleisesti ottaen kodeissa on nykypäivänä liikaa tavaraa esillä ja tämän takia tila voi helposti näyttää sotkuiselta. Liiallinen tavaramäärä luo kotiin negatiivista tunnelatausta ja nostaa stressitasoja.

  Karsimisen alkeet

  Muista nämä neljä asiaa kun karsimisen aika koittaa: säästä, myy, lahjoita & heitä pois.

  Aloita karsimisprojekti siirtämällä yhteen pinoon ne asiat, jotka lähtevät kierrätykseen. Muista myös, että on hyvä yrittää aina ensisijaisesti myydä tai lahjoittaa tavaroita - pois heittäminen on vasta viimeinen vaihtoehto. Toisen roska on toisen aarre -sanonta nimittäin pitää totuuden sisällään: voi olla monia tavaroita, joita et ehkä itse käytä mutta joille olisi käyttöä jossakin toisessa kotitaloudessa.

  Tavaroiden kierrätykseen vieminen ja yleensäkin niistä irrottautuminen voi tuntua haastavalta. Pohdi silloin tätä: “Jos löytäisin tämän tavaran kaupan hyllyltä tänään, niin ostaisinko sen?” Mikäli vastaus on myönteinen niin voit pitää tavaran, mikäli taas ei – tällöin tiedät, että on aika luopua kyseisestä asiasta.

  Vinkki: Nykyään on monia nettisivuja, yrityksiä sekä paikkoja, joiden kautta voit kierrättää tavaroitasi.

  Karsimisen toteuttamisessa auttaa oman ajattelun muokkaaminen niin minimalistiseksi kuin mahdollista. Sillä mitä vähemmän turhia asioita kotona on, sitä pienempi määrä myös sotkua syntyy.

  Mikäli oman kodin karsimisprojektiin liittyy myös huonekalujen myymistä, kannattaa tutustua Mjukiin. Etenkin jos ajatus kalusteiden myymisestä tuntuu aikaavievältä ja hankalalta, on Mjukin palvelu ehdottoman kätevä. Tämä ympäristöystävällinen second hand -sivusto omaa todella toimivan konseptin: Mjukin tiimi noutaa myytävät kalusteet asiakkaan luota ja tämän jälkeen hoitaa kaiken aina kuljetuksesta sekä kalusteiden puhdistuksesta valokuvaukseen, varastointiin sekä myymiseen. 

  Kuva, Mjuk. Aktia LKV:n asiakkaana saat alennusta myydessäsi Mjukin kautta

  Tehokasta siivousta & ekologisia valintoja

  Itselleni ekologisuuden elementti siivoukseen liittyen on nykyään itsestään selvä, sillä kodin siistimisestä voi tehdä hyvin helpoilla tavoilla sekä tehokasta että ympäristöystävällistä. Tästä syystä olenkin kerännyt sinulle alle parhaimpia ja ekologisimpia siivousvinkkejäni – toivottavasti saat näistä inspiraatiota!

  Siivouskomero, jossa on hyvä järjestys ja joka sisältää hyviä siivoustuotteita sekä -välineitä on kaiken A ja O. On myös tärkeää muistaa pitää huolta itse siivousvälineistä; niitäkin pitää puhdistaa sekä ylläpitää tarpeen mukaan – aivan kuten monia muitakin kodin tavaroita. Huollon avulla siivousvälineet säilyvät parempina ja kestävät pidempään.

  Nykypäivän ympäristöystävällisten kodin siivoustuotteiden laajasta valikoimasta löydät varmasti ne omat suosikkituotteet, joilla voit puhdistaa kotisi ilman haitallisia kemikaaleja ja muoveja. Ekotuotteet ovat hellävaraisempia sekä luonnolle että kodillesi.

  Vinkki: Puhdista kotisi hyvällä omatunnolla!

  Dear Waste -merkiltä löytyy omat suosikki puhdistus- ja käsitiskiaineeni. Tämän brändin tuotteista on vaikeaa olla pitämättä: aineet ovat pakattu esteettisesti kauniisiin pakkauksiin ja ovat vielä lisäksi lempeitä ympäristölle. Dear Waste on kotimainen merkki, joka valmistaa biohajoavia, luonnonmukaisia ja vegaanisia kodin puhdistusaineita. Yritys hyödyntää tuotteissaan hävikkihedelmien kuoria. Suosittelen testaamaan!


  Kodin puhdistusaineet DIY-tyyliin - näillä ainesosilla teet siivoustaikoja

  Seuraavien vinkkien ja raaka-aineiden avulla taiot kotiisi nopeasti ihanaa raikkautta ja puhtautta!

  Lisäksi nämä vinkit ovat helppoja, käteviä ja huokeita toteuttaa.

  • Sitruuna

  Onko jääkaappiin unohtunut ylimääräisiä sitruunoita? Sitruuna ei ole pelkästään hyvä ainesosa ruoissa ja juomissa, vaan myöskin mainio siivousaine. Hapan hedelmä sopii erinomaisesti kodin puhdistukseen sillä se neutralisoi hajuja, puhdistaa ja vaalentaa.

  Sitruunan avulla pystyt toteuttamaan kaiken tämän:

  Puhdista pintoja:

  Puhdista sitruunan puolikkaalla helposti esim. lavuaarit, tiskiallas, kaakelit sekä suihkuseinät. Tämä kikka poistaa tehokkaasti mm. kalkkijälkiä.

  Puhdista tiskikone:

  Sen sijaan että heittäisit pois käytettyjä sitruunan puolikkaita voit laittaa ne tiskikoneeseen, joko tiskien kera tai ilman. Saat upean tuoksun tiskikoneeseesi ja mikä parasta: vanha kalkki liuottuu pois.

  Puhdista mikro:

  Sekoita kupillinen vettä, yhden sitruunan mehu sekä tilkka etikkaa keskenään. Laita seos kupissa mikroon täydelle teholle minuutin ajaksi. Kuuma vesi höyryttää sitruunan ja etikan kanssa mikron seinät, irroittaen liat. Nosta kuppi pois ja pyyhi mikron pinnat. Helpompaa siivoamista ei voi olla!

  Hajujen neutralisoija.

  Mikäli jääkaappisi haisee tunkkaiselle, auttaa sitruuna tässäkin pulmassa. Aseta siivu sitruunaa astian päälle ja jääkaappiin. Parin päivän päästä sinulla on ihanan raikas ja hajuton jääkaappi.

  • Sokeripalat

  Sokeripalojen avulla saat näppärästi poistettua tahroja kodin eri kohteista kuten uunista, paistipannuista ja liedestä. Tämän siivouskikan toteutat kostuttamalla sokeripalaa ja hinkkaamalla liat pois. Tämän jälkeen voit huuhdella siivottavan alueen ja toistaa hinkkauksen. Tämän jälkeen vain kuivaat astiat ja sitten voitkin nauttia upouusilta näyttävistä astioista.

  • Bikarbonaatti (ruokasooda)

  Käytä ruokasoodaa silloin, kun haluat puhdistaa viemärin, siivota kylpyhuoneen tai päästä epämiellyttävistä hajuista eroon. Ruokasooda toimii jopa paremmin kuin jotkut vahvat kemikaalit. Kannattaa aloittaa aluksi ihan pienellä määrällä ja lisätä soodan määrää tarvittaessa. Soodalla voit:

  Puhdistaa tiskialtaan:

  Kostuta koko allas lämpimällä vedellä, puuteroi koko allas ruokasoodalla ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Hankaa sitten allas tiskisienellä ja huuhtele. Toista hankaus uudestaan, kunnes allas alkaa kiiltää.

  Valkoinen pyykki:

  Onko sinullekin tuttua valkoiset vaatteet, joihin on ajan kuluessa tarttunut harmaansävyinen ja eloton olemus? Ruokasoodalla voit taikoa pyykeistäsi kirkkaanvalkoisia sekä raikkaita. Tarvitset vain 1 dl ruokasoodaa yhteen koneelliseen ja voilá, valmista ja puhdasta!

  Puhdista kylpyhuoneen pinnat:

  Kylpyhuonetta siivottaessa on hyvä vältellä kovia kemikaaleja – käytä mieluummin ruokasoodaa pestessäsi kylpyhuoneen ja wc:n. Kaada 1 dl soodaa sankoon, jossa on lämmintä vettä. Tämän jälkeen voit hangata sekä putsata pintoja seoksella.

  • Etikka:

  Etikka, kodin siivouksen supertuote, on todellakin tuote jota kannattaa pitää siivouskomerossa. Etikka nimittäin poistaa ja puhdistaa kaiken, kalkkijäämistä homeeseen sekä hajuihin!

  Ikkunanpesu:

  Ikkunanpesu etikkaa käyttäen on tuttu vanhan kansan vinkki – ja tämä kikka todellakin toimii. Kaada tilkka etikkaa sankoon ja voit aloittaa! Etikka varmistaa, että ikkunapintoihin jäänyt lika saadaan näppärästi liuotettua pois ja näin ikkunat tulevat kirkkaan puhtaiksi. Välttääksesi raitoja ja jälkiä, pyyhi pinnat lopuksi vielä mikrokuituliinalla.

  Ympäristöystävällinen huuhteluaine:

  Sekoita oma huuhteluaineesi, helposti! Etikka poistaa hajuja sekä vaatteista että pesukoneesta, tekee vaatteista pehmeitä ja poistaa sähköisyyttä. Lisäksi se poistaa mahdollisia pesuainejäämiä. Verrattuna suurimpaan osaan normaaleja huuhteluaineita, se ei myöskään vahingoita luontoa tai pesukonettasi. Omaan huuhteluaineeseen tarvitset vain 2 dl etikkaa ja 3 dl vettä.

  Säilytä fiksusti

  Juoksetko usein ympäri kotiasi paniikissa, erilaisia tavaroita etsien? Tai ehkä hyllysi pursuilevat tavaraa? Ehkä tuskailet asioiden säilytyspaikkojen, tai paremminkin niiden puuttumisen kanssa? Hyvillä järjestystavoilla ja säilytysratkaisuilla saat helposti kaikki asiat omille paikoilleen ja löydät ne myös jatkossa helposti.

  Näppärä säilytysjärjestelmä on todella hyvä investointi, sekä omalle hyvinvoinnillesi että kodillesi.

  Styling Living 24

  Näppärät ratkaisut kodin säilytykseen

  Varmista, että käytät kotisi säilytystiloja niiden täydeltä mitalta eli käytä siis asuntosi koko säilytysaluetta; lattiasta kattoon ja seinästä seinään.

  • Investoi hyviin säilytyskoreihin jotta kodissasi on mahdollisimman helppoa järjestää ja siivota

  • Järjestä asiat käyttömäärän mukaan. Suosikkivaatteet, -kengät, -keittiöastiat jne. kannattaa olla aina kaappien parhailla hyllypaikoilla

  • Järjestä vaatteet sesongin mukaisesti: talvivaatteet, kesävaatteet, juhlakauden asut jne. kannattaa olla omissa paikoissaan. Kesällä on turha täyttää kaappejaan talvivaatteilla ja toisin päin

  • Hyödynnä kotisi eri tilat kuten kellari, vintti ja autotalli säilytykseen.

  • Muista merkata tarkasti jokaiseen laatikkoon sen sisältö – näin et enää joudu etsimään tavaroita ja niiden säilytyspaikkoja

  • Lajittele & säilytä aina käyttöalueen mukaisesti. Siivousvälineet yhdessä paikassa, kasvo- ja meikkituotteet omissa laatikoissaan ja kattilat sekä paistinpannut omassa kaapissaan jne. Tämä helpottaa sinua huomattavasti, kun tiedät tarkalleen missä tavarasi ovat.

  Kuinka onnistua avonaisessa säilytyksessä

  Avoimet hyllyt keittiössä ovat nyt trendikkäitä ja moderneja – mutta kuinka käytännöllinen tämä säilytystapa on todellisuudessa?

  Avoin säilytystyyli keittiössä voi olla todella kaunis sisustuksellinen elementti, joka antaa omanlaisensa luonteen tilaan.

  Merkittävin etu avoimissa hyllyissä on se, että näet heti missä jokin asia on. Avoimien säilytysratkaisujen kohdalla pitää kuitenkin aina tarkasti valikoida, mitä asioita tai värejä on esillä – värien osalta suosittelen itse neutraaleja sävyjä. Vesilasit tai pienet kulhot, joita käytetään päivittäin ovat hyviä valintoja avoimen keittiön hyllyille. Mikäli suosit avointa säilytystapaa muista yhdistää sekä avoimia hyllyjä että myöskin suljettuja kaappeja. Tällöin voit jemmata kaappeihin ne vähemmän kauniit asiat ja samalla vähennät myös pölyjen pyyhinnän määrää.

  Ja pölystä puheen ollen, tässä vielä viimeinen siivousneuvoni, tiesitkö, että huuhteluainetta voi käyttää ehkäisemään pölyjen kertymistä tasoille? Ensi kerralla kun pyyhit pölyä listoista, ikkunalaudoista, hyllyistä ja pöydistä – kaada pieni määrä huuhteluainetta pinnoille ja näin pölyt pysyvät poissa kauemmin!

  Näiden kodin järjestely- ja siivousideoiden myötä jätän sinut nyt suunnittelemaan oman kotisi uuden vuoden siivousta – toivottavasti sait jutusta inspiraatiota tähän hommaan.


  Onnea uuteen vuoteen & raikkaita tuulia kotiisi!

  Teksti: Antonia Blechingberg

  Kuvat: Andre Bottenstock, Mjuk

  Stailaus: Antonia Blechingberg & Annika Huurrekorpi

  Käännös: Viola Nygren

  Partners: Mjuk & Dear Waste

  Antonia Blechingberg

  Antonia Blechingberg

  8.1.2023

  Jaa sivu