Kierros talvisessa Porvoossa 

Lifestyle blogi

Borga Jul Aktia LKV 1

Porvoo on kaupunki, joka on kuin tehty joulun tunnelmaan uppoutumiseen. Erityisesti Porvoon vanhan kaupungin alue on täynnä ainutlaatuista joulun henkeä: kauppojen ikkunat ovat koristeltu tunnelmavaloin, joulusävelet soivat pienillä kujilla ja glögin sekä paahdettujen manteleiden tuoksu leijuu ilmassa kutsuvasti. Kaikki tämä vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.
Porvoo on kaunis toki muutenkin kuin joulusesongin aikaan: kaupungin kuvankaunis arkkitehtuuri, rauhallinen luonto sekä pittoreskit pienet kadut luovat upean kokonaisuuden. Lisäksi kaupunki on varsinainen ruokaparatiisi monine kahviloineen ja ravintoloineen.

Rauhallinen viikonloppu tai aktiivinen miniloma - Porvoossa kaikki onnistuu

Porvoo on kaupunki joka soveltuu yhtä hyvin rauhalliseen oleiluun kuin myös aktiivisempaan menoon. Ehkä pidät itse hidastempoisesta tunnelmasta, pitkistä kävelylenkeistä, viipyilevistä lounaista ja ylellisistä spa-elämyksistä? Kaikkea tätä löydät Porvoosta.
Tai ehkä sinua kutsuu reipas vaellus-viikonloppu, hiihtäminen, retkeily tai muu aktiivinen tekeminen? Porvoossa onnistuu mainiosti myös urheilullinen ja menevä viikonloppu taikka miniloma.

Kahviloiden luvattu kaupunki & trendikäs ravintolaparatiisi

Porvoon vahvempiin puoliin kuuluu ehdottomasti sen rikas ruokakulttuuri. Trendikkäitä lounasravintoloita, viihtyisiä kahviloita sekä huipputason illallispaikkoja on ripoteltu ympäri kaupunkia. Kaupungin ruokapaikat tunnetaan omistautuneisuudestaan puhtaaseen ja lähituotettuun ruokaan.

Aloitamme oman foodie-kierroksemme runsaasti mainetta niittäneestä Saltista. Tämä ihastuttava ravintola sijaitsee 1700-luvun hirsirakennuksessa ja sen menu koostuu lähiruoka-tuotteista. Saltissa satokauden ainekset toimivat inspiraationa eri ruokalajeihin. Ravintolan ikkunoista avautuva kuvankaunis näköala kruunaa elämyksen.

Saltin lisäksi löytyy Porvoosta monia muitakin hurmaavia ruokapaikkoja:

Sicapelle, Kirkkotori 3 

Sicapelle on tunnettu tarkasti valikoiduista lähituotannon raaka-aineista, luovista annoksista sekä modernista ilmapiiristä. Ravintolan löydät kirkon tuntumasta, hotelli Onnin yhteydestä.

Bistro Sinne, Läntinen Aleksanterinkatu 1

Puhdasta ja huolellisesti valmistettua skandinaavista ruokaa lähituotetuista raaka-aineista. Monien mielestä tämä on yksi Porvoon parhaimmista ravintoloista, varsinkin kalaruoista puhuttaessa.

Runo Kitchen & Bar Rihkamakatu 4

Ravintolan, kahvilan ja baarin muodostama kokonaisuus keskittyy suomalaisiin ruoka- ja juomatraditioihin modernilla tavalla. Miljöö ja sisustus ovat jo itsessään elämys.


Makeaa herkuttelua kaipaavalle ovat seuraavat paikat varsinaisia löytöjä:

Café Fanny, Välikatu 13

Kotoisa pieni kahvila 1700-luvun tyylillä varustettuna Raatihuoneen torilla. Täällä voi nauttia ihanasta kahvista ja uunituoreista kanelipullista tunnelmallisessa kahvilamiljöössä.

Glassiko - Kirkkotori 7

Livahda sisään Glassikoon pitkälle brunssille, glögiä hörppimään tai sahramijäätelöä nauttimaan. Kahvilan pastellinsävyiset seinät ja ihastuttava sisustus luovat ihanaa tunnelmaa ja saavat unohtamaan talven kylmyyden.

Mikäli makeanhammasta kolottaa kahvilakierroksenkin jälkeen, kannattaa tehdä visiitti Brunbergin myymälään. Tämä paikallinen, perinteikäs karamelli- ja suklaavalmistaja on toiminut alalla jo vuodesta 1871 lähtien. 

Lopuksi on vielä mainittava Porvoon oma herkku, klassikko, jota ei sovi unohtaa: runebergintorttu maistuu myös joulusesongin aikaan ihanalta esimerkiksi vahvan kahvin kera.

Boutique-liikkeiden hurmaa & joululahjalöytöjä

Ostosten tekeminen Porvoon vanhassa kaupungissa on aina yhtä ihastuttava elämys, sillä pieniä boutique-liikkeitä löytyy joka puolelta. Näistä liikkeistä löytyy kaikkea kauniista käsintehdyistä koreista suomalaisiin käsitöihin sekä moderneihin design-tuotteisiin ja kotimaiseen posliiniin.

Ehkä olet parhaillaan etsimässä joululahjoja? Porvoon kauniilta kujilta löydät lahjoja sekä pienille että isommille lahjansaajille, olipa etsinnässä sitten pehmeä tai kova paketti.

Alla listattuna muutamia liike-suosikkeja:

Welmans , Mannerheiminkatu 1

Koti- ja keittiötavaroita myyvä ihastuttava sisustusliike, jossa on panostettu laatuun, toimivuuteen ja esteettisyyteen.

Skafferi , Jokikatu 41

Skafferi myy korkealaatuista kahvia, teetä sekä mausteita ja öljyjä. Skafferin sisältä löytyy myös Lilla chokladfabrikenin herkkuja, jotka ovat täydellisiä joulupöytään.

Riimikko, Välikatu 8

Lasten Porvoo-suosikki ja todellinen elämys jo itsessään. Tästä leikki-ikäisten paratiisista löydät klassisia leluja, askartelutarpeita sekä ihastuttavia Astrid Lindgren -kortteja.

Fin form, Jokikatu 35

Sisustusstailaajan ehdoton suosikki! Täältä löydät skandinaavista sisustustavaraa.

Kaupunki kuin talvisesta sadusta

Moni liittää mielikuvissaan Porvoon kesätunnelmiin: se on paikka, jossa kävellään mukulakivillä ihanan lämpimässä kesäsäässä, ajellaan jokea pitkin veneellä ja syödään jäätelöä kauniissa kaupunkimaisemassa. Porvoo onkin erittäin kaunis kesäisin, mutta kaupunki on idyllinen kohde ihan ympäri vuoden. Talvella Porvoo on tietyllä tavalla jopa tunnelmallisempi kuin kesäkaudella, tunnelmallisten koristelujen ja jouluvalojen ansiosta.

Ota siis varaslähtö sesongin juhlintaan ja uppoudu jouluiseen tunnelmaan shoppailun, konserttien, herkutteluhetkien tai perinteisten joulumarkkinoiden kautta. Markkinoista puheen ollen: Vanhan kaupungin joulumarkkinat ovat jo klassikko jota ei kannata jättää väliin. Toinen ihana markkinakohde löytyy joen toiselta puolelta, Art Factorysta.

Kauden tunnelmaa voi aistia vahvasti myös Porvoon kauniissa Tuomiokirkossa ja sen joulukonserteissa. Porvoossa pääsee seuraamaan myös Lucian kruunaamista joulukuun 13.päivänä ja tämän lisäksi myös jokavuotinen joulurauha julistetaan aattona Raatihuoneetorilla.

Kulttuurin ja taiteen kehto

Vanha Porvoo tarjoaa vierailijoilleen myös paljon taidetta ja kulttuuria. Mikäli siis olet museoista tai taidegallerioista kiinnostunut on sinulle paljon nähtävää Porvoossa.

Kaupungista löytyy paljon historiaa ja vanhaa arkkitehtuuria, sekä lisäksi myös nykytaidetta sekä modernimpia, ajankohtaisia näytöksiä.

Vain kivenheiton päässä joesta, keltaisessa talossa Aleksanterinkadulla 3, sijaitsee Suomen vanhin kotimuseo. 1800-luvulla talossa asui kirjailija J.L. Runeberg perheensä kanssa. Kalusteet, taideteokset ja sisustus kaikkia pieniä yksityiskohtiaan myöten henkivät ainutlaatuisen autenttista tunnelmaa. Joulukautena tämä koti koristellaan 1800-luvun joulukoristeilla, juuri niin kuin Runebergin perheelläkin oli aikanaan tapana.

Toinen paikka, johon kannattaa ehdottomasti tutustua on Porvoon nukke- ja lelumuseo, joka sijaitsee Jokikadulla. Täällä voit ihastella upeita leluja, nukkeja, pehmoleluja, Disney-hahmoja ja leluautoja. Osa leluista on säilynyt aina 1800-luvulta asti. 

Aktiviteettien moninainen kirjo

Porvoo tarjoaa hienoja mahdollisuuksia liikuntaan sekä ulkoilmaelämään, niin mantereella kuin saaristossa.

Mikäli olet etsimässä luonnonkaunista paikkaa, jossa voit nauttia ulkoilmasta kävellen niin tällöin kannattaa tehdä kierros Sikosaareen luonnonsuojelualueelle. Mikäli taas olet suuntaamassa pulkkamäkeen lasten kanssa on Antiikki Linnanmäki oikea kohde tähän aktiviteettiin.

Entä tiesitkö, että aivan kävelyetäisyydellä kaupungin keskustasta löytyy Porvoon oma hiihtokeskus, Kokonniemi. Kaikilla kaupungeilla ei tosiaan ole omaa hyvin hoidettua hiihtokeskusta viiden minuutin matkan päästä keskustasta, mutta Porvoolla on.

Mikäli suosit maastohiihtoa slalomin sijaan on Porvoossa myös mainio valikoima valaistettuja hiihtolatuja. Näitä löydät sekä Kokonilta, Humlalta, Joonaanmäeltä että Haikolta.

Kaupungin joen jäätyessä voi upeaa punaisten mökkien kaunistamaa joenrataa ihailla joko kävellen tai luistellen. Tällaista saaristomaisemaa ja elämystä ei missä vain voi kokea!

On tullut aika päättää kierroksemme. Kiitos tästä elämyksestä Porvoo, olit hurmaava – jälleen kerran! Talvinen Porvoo on todellakin maaginen paikka, joka tarjoaa elämyksiä moneen makuun.

Teksti: Antonia Blechingberg

Kuvat: André Bottenstock

Käännös: Viola Nygren

9.12.2022

Jaa sivu