Tutustu muutoksiin asuntokaupassa

Martti4 2_AktiaLKV

Kiinteistöala elää jatkuvassa muutoksessa. Se on pelkästään positiivista, sillä yleensä uudistukset tarkoittavat lisää tietoa ostopäätöksen tueksi tai muita asumismukavuutta ja -turvallisuutta edistäviä asioita. Kokosin alle muutamia viimeaikaisia ja tulevia muutoksia ostajan ja myyjän avuksi.

Entistä ammattitaitoisempaa kiinteistönvälitystä

Välitysliikelaki muuttui vuoden 2016 alussa: nyt kiinteistönvälitysliikkeiden jokaisessa toimipisteessä välitystehtäviä hoitavista henkilöistä vähintään puolella tulee olla LKV-kokeessa osoitettu ammattipätevyys. Aktia Kiinteistönvälityksessä muutos otettiin vastaan tervetulleena parannuksena.

Kiinteistönvälittäjän työ on mitä suurimmassa määrin asiantuntijatyötä ja LKV-kokeen suorittaminen hyväksytysti on osaltaan tae ammattitaidosta. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä tuntee kiinteistönvälitykseen liittyvän lainsäädännön ja noudattaa Hyvän välitystavan ohjetta sekä kiinteistönvälittäjän eettisiä ohjeita.

Isännöitsijäntodistus vain tarjousta harkitseville

Alaa on viime aikoina keskusteluttanut asia, joka on oikeastaan ollut jo pitkään samanlainen: isännöitsijäntodistuksen saa Hyvän välitystavan ohjeen mukaan antaa vain ostotarjousta harkitsevalle, ei siis automaattisesti kaikille asunnon katsojille.

Tämä johtuu siitä, että isännöitsijäntodistus sisältää omistajasta yksityisluonteista tietoa, mm. omistajuuteen ja mahdollisiin vastikevelkoihin liittyen. Isännöitsijäntodistuksen tiedot huoneistosta ja yhtiöstä ovat toki olennaisia sekä asunnon ostajalle että välittäjälle. Kiinteistönvälittäjän tehtävänä onkin nostaa yhtiön asiakirjoista kaikki kaupan kannalta tarpeelliset tiedot myyntiesitteeseen. Ostaja saa isännöitsijäntodistuksen kuitenkin aina käyttöönsä tarjousta harkitessaan, ja tavallisesti sen tarvitsee myös ostajan pankki asuntolainapäätöstä varten.

Asiakirjat kuntoon: energiatodistus ja asbestikartoitus

Tänä vuonna tiukentuvat vaatimukset omakotitalojen energiatodistusten osalta: 1.7.2017 kaikenikäisillä omakotitaloilla tulee olla energiatodistus myyntitilanteessa. Asetus ei kuitenkaan koske loma-asuntoja. Energiatodistuksen tilaaminen myyntiä varten on myyjän tehtävä. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ylläpitää rekisteriä pätevöityneistä energiatodistusten laatijoista.

Toinen uudistus on viime vuonna voimaan tullut laki, joka edellyttää, että kaikkiin remonttikohteisiin tehdään asbestikartoitus, jos talo tai remontti on valmistunut ennen vuotta 1994. Aluksi muutos herätti alalla kysymyksiä, mutta käytännössä sen toteuttaminen on ollut varsin sujuvaa. Asbestikartoituksia tekevien tahojen määrä on kasvanut ja kartoituksen saa kohtuullisessa ajassa. Asbestikartoituksen tilaa se, joka remontista vastaa – taloyhtiössä osakas tilaa kartoituksen esimerkiksi itse teettämäänsä kylpyhuoneremonttiin, ja taloyhtiö vastaavasti yhtiössä päätettyihin taloyhtiön kunnostustöihin.

Sähköinen rekisteri asunto-osakkeiden hallintaan

Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt hankkeen, joka mahdollistaa osakehuoneistojen tietojen ja omistajien rekisteröinnin sähköisesti. Hankkeen myötä asunto-osakkeet voidaan muuntaa sähköiseen muotoon ja nykyisestä vanhanaikaisesta ja kalliista paperijärjestelmästä voidaan luopua.

Kun kaikki asunto-osakeyhtiöihin liittyvä tieto kerätään samaan tietopankkiin, tiedon käsittely helpottuu ja luotettavuus paranee entisestään. Tavoitteena on, että rekisteri olisi käytössä vuonna 2019. Uusi rekisterijärjestelmä mahdollistaisi myös sähköisen kaupankäynnin.

Kaipaatko lisätietoja ajankohtaisista asioista? Ota meihin yhteyttä ja kerromme mielellämme lisää.

www.aktialkv.fi

Terveisin,
Saara Murtovaara
Aluejohtaja, Kiinteistönvälittäjä LKV

3.3.2017

Jaa sivu