Uusi talo vanhaa parempi?

Omakotitaloja on joka lähtöön myynnissä. On edullisempaa ja kalliimpaa, on kauempana ja on lähempänä, on uudenkarheaa ja vanhaa. Vaikka aina sanon, että haluan lautalattiat ja sata vuotta vanhaa tunnelmaa, silti uudet, yksinkertaisen modernit talot houkuttelevat myös.

Ulkonäön lisäksi itseäni mietityttää tietysti myös talojen kunto. Nykyaikaisten ja vanhojen talojen rakennustavoista ollaan montaa mieltä. Toisille juuri vanhanaikainen rakentaminen on se ainoa oikea ja kestävä tapa, kun kun taas toiset haluavat ehdottomasti uutta ja ajanmukaista tyyliä. Vaikka jatkuvasti parjataan uutta rakentamista, se ei silti tarkoita, että kaikki uudiskohteet olisivat huonoa laatua. Itsekin romatisoin vanhaa, mutta vaikka se vanha olisi aikoinaan rakennettu hyvin ja tunnollisesti, mutta sitä ei ole pidetty yhtä tunnollisesti, voi vanhakin olla täysi pommi.

Toiset taas pelkäävät vanhaa vain koska se on vanhaa. Usein vanhat talot ovat nimenomaan tehty niin, että yhden ongelman, esim. hirsilahon tullessa riittää, että vain sen yhden asian korjaa, eikä se silti vaikuta muuhun taloon. Siis että koko talo ei ole pilalla, vaikka yksi hirsi olisikin. Itse asiassa, vanhat talot on tehty juuri niin, että yksittäisiä asioita voi ja kuuluukin uusia joidenkin vuosien ja vuosikymmenten välein. Niiden hyvä puoli on juuri se, että ne on rakennettu tätä asiaa silmällä pitäen.

Mutta kuten sanottu, niin uudessa kuin vanhassakin talossa kaikki on kovin yksilöllistä, eikä kumpaakaan voi tuomita tutkimatta. Onneksi ammattilaiset auttavat kaltaisiani rakentamisen ja kunnostamisen epäammattilaisia. Jos siis olisin ostamassa omakotitaloa, varmaa olisi, että hommaisin siihen oikean ammattilaisen tekemän kuntotarkastuksen – olipa se sitten uusi tai vanha talo. Tällöin sekä myyjällä, että ostajalla olisi selkeä kuva talon kunnosta, eikä jälkiselvittelyjä tulisi, ainakaan niin herkästi. Täällä Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeistuksia kuntotarkastuksista ja niiden plussista ja miinuksista.

***

Koska tykkään haaveilla uudesta kodista, keräsin taas muutaman kivan omakotitalon tämänkin postauksen loppuun. Talot ovat hyvin erilaisia ja hyvin erilaisista hintaluokista. Ja koska teemana oli uudet ja vanhat talot, otin muutaman molempia. Otsikoita klikkaamalla pääset katsomaan talojen tietoja ja lisäkuvia!

Omakotitalo 1948, Kuusisto, Kaarina, 60 m² (142 000 €)

Tämä talo on suloisen sympaattinen. Sisällä on parissa huoneessa minun arvostamani lautalattiat ja muutenkin talossa on ihana tunnelma. Talo sopisi kokonsa puolesta pienelle perheelle tai vaikka vapaa-ajan asunnoksi!

Omakotitalo 1920, Karuna, Sauvo, 180 m² (185 000 €)

Tässäkin talossa on ihanaa maalaistunnelmaa. Lisäksi siinä on ihan oikea maalaisasumisen mahdollisuus, sillä tontilla on tilat myös eläintenpitoon! Huoneita talossa on suuremmallekin porukalle, ja mikä taas parasta: talon 200-luvulla tehdystä remontista huolimatta vanhaa on kunnioitettu ja esimerkiksi lautalattiat on säilytetty hienosti. Keittiöstä löytyy myös vanha puuhella.

Omakotitalo 2011, Kappeliranta, Parainen, 176 m² (348 000 €)

Tässä modernissa, selkeälinjaisessa ja avarassa talossa riittää valoa. Suuret ikkunat tuovat vehreän ympäristön osaksi sisustusta, jolloin kodin muu ilme voi olla simppeli ja pelkistettykin. 

Omakotitalo 2006, Immainen, Naantali 231 m² (595 000 €)

Tähän suuren kivitaloon mahtuu isompikin porukka! Ihana, kodikas talo hyvällä sijainnilla ja upealla kalliotontilla. Täällä kelpaisi kestittää koko sukua.

***

Ja sitten vielä jo aikaisemmassa postauksessa mainitsemani talo:

Omakotitalo 2007, Lillandet, Nauvo, Parainen 150 m² (295 000 €)


Tässä älyttömän kauniissa puutalossa pääsisi asumaan vanhassa tunnelmassa, silti 2000-luvulla tehdysti! Talo on rakennettu 2007, mutta iso osa siitä on tehty vanhasta. Esimerkiksi sen hirsirunko on 1800-luvulta. Tässäkin hurmaavassa talossa on lautalattiat ja monta upeaa tulisijaa. Pihalla on niin saunat kuin viihtyisät patiotkin. Koko talo on kuin sisustuslehdestä! 

– Laura

18.12.2014

Jaa sivu