Sisustustrendit 2018

00 thumbnail vuoden 2018 sisustustrendit aktia asumista 2

En ole pitkään aikaan ollut yhtä innoissani sisustuksen suuntauksista kuin vuoteen 2018 siirryttäessä.

On ihana seurata miten olemme viime vuosina keskittyneet aitoihin materiaaleihin ja ajan patinaan sekä massatuotannon sijasta käsityön kunnioittamiseen. Olemme myös avartaneet sisustuksen mahdollisuuksia eri tyylejä rohkeasti sekoittamalla.

Uusi vuosi tuo mukanaan uudet tuulet, jotka tukevat näitä aatteita ja samalla haastavat meitä ajattelemaan miltä haluamme kotimme tuntuvan ja näyttävän, ja miksi. Tänä vuonna sisustus on enemmän kuin kauniita esineitä, ja kuten muillakin elämän saroilla, on entistä trendikkäämpää olla oma itsensä.

***

70-luku ja pehmeät muodot

Jo viime vuoden loppupuolella sisustuksessa alkoi näkyä kauan kadoksissa olleita siluetteja. Olemme pitkään keskittyneet geometrisiin muotoihin, jotka nyt osin väistyvät pehmeiden muotojen tieltä. Uusissa kalustemallistoissa inspiroidutaan 70-luvun kaarevista linjoista ja pyöreistä muodoista. Tämä trendi näkyy vahvasti varsinkin sohvissa ja nojatuoleissa — kaartuvat sohvat näyttävät kauniilta joka näkökulmasta ja sopivat kohokohdiksi keskelle huoneita. Nämä pehmeät ja uskaliaat muodot rikkovat neliömäisten huoneiden kulmikasta maailmaa täydellisesti.


Tänä vuonna sisustuksessa nähdään pehmeitä muotoja ja kaartuvia linjoja. Kuvat: tinekhome.com & H&M Home


Pyöreät muodot korostavat Tikkurilan vuoden 2018 väriä N405 Ruukku. Kuva: Tikkurila

Beige ja monokroninen värimaailma

Nuden ja persikan sävyt olivat yksi viime vuoden suurimmista sisustustrendeistä. Vaikka hempeän vaaleanpunaiset sävyt ovat vieläkin ajankohtaiset, sisustuksen tuulet puhaltavat nyt vahvasti beigeen päin. Beigen sävyjä laidasta laitaan nähdäänkin jo useiden sisustusmerkkien kevään mallistoissa. Kaikkein vahvimmin beige-trendi tulee esiin monokromisessa ympäristössä, joka perustuu yhden värin käyttöön koko tilassa. Saman värin eri sävyillä sisustaminen saattaa olla jopa helpompaa kuin useiden värien yhdistely, mutta vaatii kuitenkin määrätietoisuutta ja järjestelmällisyyttä. Tänä vuonna tulemme varmasti näkemään enemmän tällaisia värileikkejä!


H&M Home:n kevään mallistossa sekoitellaan beigeä ja roosaa. Kuva: H&M Home


Monokrominen beige sisustus esiintyy vahvasti Linumin kevään mallistossa. Kuva: Linum Design


Beige sisustus on toteutettu luonnollisia materiaaleja käyttäen. Kuva: tinekhome.com

Syvät ja räikeät värit

Beigen sävyt eivät missään nimessä ole ainoa värisuuntaus tämän vuoden sisustuksessa. Pantone valitsi vuoden 2018 väriksi Ultra Violet-nimisen kirkkaan kylläisen violetin, jonka kaltaista räikeää ja vahvaa pigmenttiä on näkynyt niin sisustusmaailman tekstiileissä kuin kevään muotinäytöksissä. Jos näin vahva väri tuntuu vieraalta, voit harkita hieman rauhallisempaa jalokivisävyä. Varsinkin sametti luo syvempää vivahdetta jokaiseen väriin, ja jatkaakin suosikkitekstiilinä tänäkin vuonna.


Pantonen vuoden 2018 väri “Ultra Violet” ja muita vuoden hittivärejä. Kuva: Pantone


Sametti tuo syvyyttä väriin kuin väriin. Kuva: Ellos

Wabi-sabi

Japanilainen wabi-sabi on esteettinen suuntaus, jonka juuret juontavat zen-buddhismin filosofiaan. Keskeisintä wabi-sabissa on epätäydellisyyden kauneus ja kunnioitus sekä yksinkertaisuuden ja vaatimattomien asioiden arvostaminen. Sisustuksessa wabi-sabi näkyy tänä vuonna vahvasti, varsinkin käsintehtyinä esineinä keramiikasta pellavakankaisiin. Halkeamat, epätasaisuudet ja kulumat kuuluvat asiaan, nyt korostetaan pitkäaikaisuutta, aitoutta, luonnollisuutta ja rennon minimalista tunnelmaa.


Rauhallinen tunnelma ja epätäydellisyyden kauneus kuuluvat wabi-sabin ajatusmaailmaan. Kuvat: tinekhome.com

Taidetta kotiin

Pieniä tauluja täynnä olevat seinät ovat olleet pinnalla pitkään. Nyt käännämmekin katseen pelkistetympään asetteluun, jossa harkitusti valitut taideteokset ja esineet tuodaan esille, jokaista erikseen korostaen. Rauhallisen ja huolitellun lopputuloksen saat valitsemalla yhden suuremman taulun koristamaan seinääsi usean teoksen sijaan. Vastakohdilla leikkimällä voit myös lisätä särmää — moderni ja abstrakti teos on täydellinen lisäys vanhaan kotiin, ja päinvastoin.

Klassinen jalusta on palannut suosituksi tavaksi korostaa lempiesineitä, kuten keramiikkaa tai veistosta. Esimerkiksi oven vieressä seisova jalusta ja veistos luo kauniin ja hillityn, melkein taidegalleriahenkisen ilmeen kotiin. Näitä molempia tulemme näkemään uutuuksina sisustusliikkeiden valikoimissa tämän vuoden aikana.


Jalustat ja veistokset tekevät paluun vuoden 2018 sisustuksessa. Kuva: Tikkurila


Klassinen patsas modernissa ympäristössä luo täydellisen kontrastin. Kuva: Jotex

Terveisin,
Sofia Tuovinen
www.sofiatuovinen.com

11.1.2018

Jaa sivu