Yhteenmuutto mielessä? Koska yhdessä on hauskempaa!

Lifestyle blogi

Pexels ketut subiyanto 4246057

Edessä muutto yhteen oman kumppanin kanssa?

Monille pariskunnille yhteenmuutto on luonnollinen askel parisuhteen edetessä. Yhteisen arjen luominen sekä kodin rakentaminen onkin erityistä ja onnellista aikaa. Saman katon alle muuttaminen onkin yleensä ennen kaikkea positiivinen elämänmuutos, mutta aina on myös hyvä varautua matkan varrella mahdollisesti ilmeneviin haasteisiin. Täysin uudenlaiseen tilanteeseen sopeutuminen aiheuttaa yleisesti ottaen aina enemmän tai vähemmän erimielisyyksiä, ja näihin on hyvä olla valmistautunut.

Ennen muuttoa

Yhteen muuttamisen prosessi alkaa jo ennen varsinaista muuttopäivää: tällöin kannattaa käydä läpi omaisuuttaan itsekseen, mutta myöskin yhdessä kumppanin kanssa. Mitä asioita on itse valmis laittamaan kierrätykseen, mistä voisi luopua? Entä mitkä ovat niitä tavaroita, jotka itse ehdottomasti haluaa mukaan uuteen kotiin? Jotkin itselle tärkeät asiat voivat olla täysin merkityksettömiä toiselle, ja toisinpäin. Tästä syystä tavaroiden läpikäyminen jo ennen muuttopäivää on ehdottoman hyvä idea sekä tärkeä pohja toimivalle kommunikaatiolle yhteen muuttamisen aikana.

Vinkki: On hyvä muistaa, että kun kaksi kotitaloutta yhdistetään, on karsimista tehtävä etukäteen. Näin vältytään tilanteelta, jossa uuteen kotiin tuleekin yllättäen kärrättyä tuplamäärät ruokailuvälineitä, huonekaluja, siivoustarvikkeita jne.

Sujuvaa yhteiseloa

Pitkään yksin asuneelle on yhteenmuuttaminen suuri muutos, jonka äärellä vaaditaan paljon sopeutumista. Omat, tutuksi tulleet rutiinit vaihtuvat kumppanin kanssa jaettuihin vastuualueisiin ja töihin. Arjen asioista kannattaa sopia melko nopeasti muuton jälkeen, jotta yhteiselon vene ei ala keikkumaan arjen askareisiin liittyvien pienten kinojen vuoksi.

Kommunikaatio sekä kompromissien tekeminen ovat avainasioita uuden, yhteisen elämän alkutaipaleella – sekä myös myöhemmin. Toimiva kotielämä on mahdollista, kun tuntee niin omat kuin myös kumppanin rajat ja tarpeet.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: on tärkeää muistaa pitää hauskaa yhdessä! Saman katon alla asuminen tekee elämästä helpompaa ja hauskempaa. On ihanaa luoda yhteisiä muistoja, etsiä yhteistä sisustusmakua, kokkailla illallisia ja rakentaa elämää sekä kotia - yhdessä.

Muutto yhteen ystävän kanssa

Ystävän kanssa asuminen näyttää helpolta ja huolettomalta, ainakin kämppiselämää kuvaavien sarjojen esittelemänä. Minkälaista onkaan todellisuuden kämppiselo ystävän kanssa? Jatkuvaa, ihanaa hulluttelua Frendien tyyliin? Vaiko jotain aivan muuta?

Asuminen kämppäkaverin kanssa voi olla erittäin hauska ja opettavainen kokemus. Kämppiselämä on asumisen muoto, joka sopii joillekin ihmisille täydellisesti – kun taas toisille se voi osoittautua ajan kuluessa vääräksi valinnaksi. Ihmiset, jotka haluavat olla jatkuvasti muiden seurassa ja jotka saavat energiaa sosiaalisista tapahtumista nauttivat usein täysin siemauksin elämästä kämppäkavereiden kanssa.

Jotta kämppäkavereina eläminen sujuisi mahdollisimman hyvin on kaiken perustana oltava selkeät, yhteiset pelisäännöt. Mitkä ovat odotukset yhteisasumiselle? Onko joitain erityisiä toiveita? Kuinka paljon henkilökohtaista aikaa ja tilaa kukin tarvitsee? Miten käytännön asiat hoidetaan (kustannukset, kotityöt jne.)?

Ihmisillä on hyvin erilaisia ​​käsityksiä siitä, mitä "koti" tarkoittaa. Joillekin se saattaa tarkoittaa rauhaa ja omaa tilaa, kun taas toisille koti merkitsee elämää täynnä ystäviä, ääntä ja toimintaa.

Yhdessä asumisessa vaaditaankin kunnioitusta toisen elämäntapaa, vuorokausirytmejä ja yksityistä omaisuutta kohtaan. Ennen kuin tekee päätöksen kaverin kanssa yhteen muuttamisesta, on viisasta keskustella pelisäännöistä ja kaikista käytännön asioista, jotta vältytään turhilta väärinkäsityksiltä.

Mikäli edessä on yhteenmuutto itselle entuudestaan tuntemattoman henkilön kanssa, on tärkeää rakentaa suhde, jossa vallitsee molemminpuolinen luottamus, kunnioitus sekä ymmärrys.

5 vinkkiä toimivaan kämppiselämään

Pelisäännöt

Tee selkeät säännöt kotitöiden jakamisesta, kuluista ja keskustele vastuista.

Saattaa esimerkiksi käydä niin, että jommasta kummasta ei tunnu mukavalta jakaa tiettyjä tavaroita – tämän vuoksi onkin tärkeää puhua näistä asioista heti alussa, jottei turhia väärinkäsityksiä synny. Selkeät säännöt vähentävät energiaa syövien väittelyiden syntymistä.

Taloudellinen vastuu

Taloudelliset käytännön seikat eivät ehkä ole se ratkiriemukkain aihe kämppäkavereiden kanssa keskusteltavaksi, mutta teema on sitäkin tärkeämpi.

Pohdittavia kysymyksiä ovat muun muassa seuraavat: Miten maksatte vuokran? Jaatteko vuokrakulut tasan? Maksaako isommassa huoneessa asuva isompaa osuutta vuokrasta? Entä miten suhtaudutte tilauksiin; otatteko esimerkiksi käyttöön yhteisen Netflix-tilin? Kuka ottaa sähkölaskun nimiinsä ja miten sen maksaminen hoidetaan?

Vinkki: Kotivakuutus on aina tärkeää olla. Myös muuttoilmoituksen tekeminen on tärkeä osa uuteen kotiin muuttamisen prosessia.

Kunnioitus

Kunnioita toisen tilaa ja tapaa asua kotona: toiset tarvitsevat paljon omaa tilaa, kun taas joku toinen saattaa haluta olla tauotta ihmisten ympäröimänä. Muista kunnioittaa myös toisen ihmisen omaisuutta ja muista, että toisen henkilön tavaroiden käyttö ja lainaaminen ilman lupaa ei ole koskaan sallittua.

Tee asioita yhdessä

Osoita kiinnostusta asuinkumppanisi elämää kohtaan ja vietä aikaa hänen kanssaan; asuminen yhdessä ei tarkoita pelkästään yhteistä kattoa ja jaettuja kuluja. Suunnitelkaa vaikkapa elokuvailta tai päättäkää, että teette kerran viikossa yhteisen illallisen. Aktiivinen kommunikaatio ja yhteyden luominen kämppäkavereihin tekee yhdessä asumisesta helpompaa ja nautinnollisempaa.

Asenne ratkaisee

Lopuksi: ei voida kiistää, etteikö yhden tai useamman kämppäkaverin kanssa asuminen olisi välillä myös haastavaa, mutta ennen kaikkea se on palkitsevaa ja hauskaa. Takaiskujen sattuessa on hyvä yrittää keskittyä kämppäkavereiden positiivisiin ominaisuuksiin: näin arki yhteisessä asunnossa on paljon hauskempaa ja sujuvampaa.


Muistilista muuton yhteydessä!

  1. Vuokraa muuttofirma tai vuokraa peräkärry ja pyydä muuttoapua ystäviltä ja sukulaisilta.

  2. Suunnittele tavaroiden pakkaus, hanki muuttolaatikoita ja aloita pakkaaminen hyvissä ajoin. Kuten me kaikki tiedämme, muutto ei tapahdu yhdessä yössä.

  3. Tee muuttoilmoitus, allekirjoita sähkösopimus ja varmista, että sinulla on vakuutus (ja, että kotivakuutus kattaa molemmat) odottamattomien onnettomuuksien varalta.

Antonia Blechingberg

Antonia Blechingberg

13.2.2023

Jaa sivu