14.02 - Dags att flytta ihop?

Lifestyle blogg

Pexels ketut subiyanto 4246057

Skall du och din partner bli sambos eller har du och din kompis bestämt er för att flytta ihop? Grattis!

Det finns många bra sidor med att flytta under ett och samma tak; lyckan i att få dela sin vardag med någon, sällskap att komma hem till och förstås den ekonomiska delen, att det blir mer förmånligt att bo tillsammans än att betala för skilda bostäder. Att matcha ihop två (eller flera) människors livsstil kan dock ta sin tid att vänja sig vid och kräver en och annan uppoffring och kompromiss. En flytt kommer med både upp- och nedgångar men gynnar även både kärlekslivet, kompisrelationen, miljön och ekonomin.

Här kommer några tips på hur man kan förbereda sig och hur man gör både flytten och boende-livet tillsammans så smidigt som möjligt!

Bli sambo med din partner.

Sambo - två personer som är i parförhållande och bor tillsammans i gemensamt hushåll.

För många par är att flytta ihop ett naturligt nästa steg i en relation, lyckan i att få bygga en gemensam vardag ihop och skapa ett gemensamt hem tillsammans. Att flytta under ett och samma tak är oftast en mestadels positiv förändring, men det är också bra att vara förberedd på eventuella meningsskiljaktigheter. Småtjafs och oenigheter kommer på köpet, situationen är ny för båda och behöver vänjas vid. Det är en stor förändring och kräver ett ännu större engagemang.

Innan flytten går av stapel lönar det sig att gå igenom alla ägodelar på varsitt håll men även tillsammans.

Vilka saker är man beredd att offra? Och vilka grejer vill man ha med sig till sitt nya hem? Ljusstaken som du fick av din farmor till 18 års present är ett självklart val att ta med men vad tycker du egentligen om din partners slitna gaming-stol? En del grejer som är mindre viktiga för dig kan vara prio-1 för den andra. En hel del måste kompromissas om och ert tålamod kommer helt säkert på prov.

Tips: Rensa noggrant! När två hushåll kombineras är det vanligt att man plötsligt har dubbel uppsättning av både det ena och det andra, så rensa ut och skänk bort det ni inte behöver.

För den som bott själv ett längre tag kan det kännas som en stor omställning att flytta ihop med någon.

Nu skall ni helt plötsligt få gemensamma rutiner och vanor, bestämma vems saker som skall stå var, uppgöra vilka sysslor ni delar upp och vilka ni delar ansvar för. Det lönar sig att komma överens om vardagliga saker ganska snabbt. Ifall du ogillar att hänga tvätt kanske du kan föreslå att byta ut den sysslan mot någon annat istället? Kanske blir det du som ansvarar för soporna istället? Här är kompromiss oftast nyckeln till ett smidigt liv tillsammans.

Kommunicera mer, inte mindre. Öppna diskussioner är A och O när det kommer till att bo och leva ihop. Ett fungerande hemliv blir lättare ifall man vet sina egna och den andras gränser och behov.

Och sist men inte minst, ha roligt ihop! Att bo under ett och samma tak gör livet enklare och roligare. Skapa minnen, hitta er gemensamma inredningssmak, göra middagar ihop, fixa och dona i ert hem och bygg upp ert gemensamma hem på det sättet just NI önskar.

Flytta ihop med en kompis

Rumskompis/ Roomie; En person som du delar lägenhet eller rum med. (inte familjemedlem eller kärlekspartner)

Att bo ihop med ett gäng kompisar ser ut som en dans på rosor ifall man jämför med sitcoms som Friends och How I met your mother, men hur ser det ut i verkligheten? Lika smärtfritt och underbart? Kanske inte helt …

Att bo ihop med en rumskamrat kan vara jätte givande, roligt och lärorikt och något som passar perfekt för en del. Men att dela boende med en kompis är inte för alla. Rumskompis-livet passar för den som gillar att vistas kring människor, som får energi av sociala sammanhang, känner trygghet och behov av sällskap och som ogillar att vara ensam.

För att rumskamratlivet skall fungera så smidigt som möjligt är grunden för allt, gemensamma spelregler. Vilka är förväntningarna? Finns det några specifika önskemål? (kanske till och med krav?) hur mycket egentid och utrymme behövs? Och hur gör man med allt det praktiska som t.ex kostnader och hemsysslor?

Människor har väldigt olika uppfattningar om vad ’hemma’ betyder. För någon kan det betyda lugn, men för en annan kan det betyda ett hus fullt med vänner, ljud och action. Det krävs stor respekt för den andras livsstil, dygnsrytmer och privata egendom.

Innan man tar ett beslutet att flytta ihop med en vän är det smart att diskutera igenom spelreglerna och allt det praktiska, så att man slipper onödiga missförstånd och tjafs.

Och för den som flyttar ihop med någon som den inte känner från förut, bygg snabbt upp en hälsosam grund mellan er, där ni har ömsesidig tillit, respekt och förståelse mot varandra. Kemi är inget måste men resten är det för att få det att fungera och kommer garanterat hjälpa när det gäller att leva med en annan person.

5 tips för ett fungerande roomie-liv.

Spelregler; Gör tydliga regler kring fördelningen av hushållssysslor, kostander och diskutera ansvar.

Det kan vara så att någondera inte känner sig bekväm med att dela vissa föremål och då är det viktigt att nämna dessa önskemål så det inte blir onödiga missförstånd på vägen. Tydliga regler minskar sannolikheten till att argument uppstår.

Ekonomiskt ansvar:

Ekonomiskt ansvar, kanske inte det roligaste ämnet att diskutera med rumskamrater, men super viktigt!

Hur gör ni med hyran? delar ni jämt på hyran? Eller betalar den med större rum en större andel? Hur gör ni med abonnemang och prenumerationer? Istället för 2 st. Netflix-konton blir det naturligtvis mer förmånligt och lönsamt med ett gemensamt.

Och hur gör ni med elräkningen? En elräkning står vanligtvis i en persons namn, vilket gör att den ena betalar räkningen och den andra överför sin andel. Ps. Glöm inte att teckna hemförsäkring och göra flyttanmälan.

Respekt. Respektera den andras utrymme och sätt att leva hemma, vissa behöver sitt egna utrymme medans den andra kanske vill omge sig av människor. Ta hänsyn till den andras egendom och ta aldrig föregivet att det är okej att använda och låna den andras saker.

Gör saker ihop; Visa intresse för varandras liv och spendera tid tillsammans, dela inte bara tak och kostnader.

Ta reda på era gemensamma intressen, schemalägg en filmkväll eller bestäm er för att göra middag ihop en gång i veckan. Gör umgänge med rumskamrater till en vanlig del av din veckorutin, det gör garanterat att det blir mycket roligare att bo ihop.

Summa summarum, det går inte att förneka att det är en utmaning att leva med en eller flera rumskompisar, men det kommer också vara givande och roligt. Vid motgångar, försök att att fokusera på rumskamraternas positiva egenskaper så blir vardagen i en delad lägenhet mycket roligare och smidigare.

Checklista innan flytt;


•Anlita flyttfirma, eller hyr släp och fråga hjälp av vänner och familj.

•Planera packningen, fixa flyttkartonger och börja packa i god tid. Som vi alla vet, en flytt är tidskrävande och inget som går att fixa undan på ett dygn.

Gör en flyttanmälan, teckna ett el-avtal och se till att ha försäkring (och se till att hemförsäkringen täcker båda) ifall oväntade olyckor skulle ske.

13 feb. 2023

Dela sidan