Asunnon stailaus myyntikuntoon

Shutterstock 1038166888

Asunnon stailaus myyntikuntoon ei varsinaisesti nosta asunnon arvoa, mutta voi merkittävästi lyhentää myyntiaikaa. Tästä syystä yhä useammin palkataan ulkopuolinen stailaaja tarkistamaan kohde ja lisäämään viihtyisyyttä, jotta saadaan potentiaalisia ostajia paikan päälle. Mutta millä keinoilla voi itse stailata kotinsa ilman ammattilaisen apua?

Mistä aloittaa?

Aloita asunnon myyntiin laittaminen suursiivouksella ja tavaroiden karsimisella. Tämä on oikeastaan se ensimmäinen ja tärkein osuus. Likaiset ikkunat, tahmaiset kaapinovet ja pursuavat kaapit luovat negatiivisia tuntemuksia potentiaalisessa ostajassa. Käy joka tila, kaappi ja laatikko yksitellen läpi. Muista, että asuntonäytössä ostaja ei katsele vain tiloja, vaan tarkistaa myös paljonko säilytystilaa asunnosta todellisuudessa löytyy, jolloin hän availee keittiönkaappeja sekä kiinteitä komeroita.

Tärkeätä on muistaa, että kaikki pinnat tulisi pestä lattiasta kattoon, unohtamatta listoja ja saumavälejä. Pese kaappien hyllylevyt samalla, kun karsit turhat krääsät pois. Keittiön, kylpyhuoneen ja wc:n tasojen tulisi olla tyhjät ja siistit. Korjaa rikkinäiset listat ja reiän jäljet seinissä. Tilojen tulisi olla mahdollisimman raikkaat ja avarat tunnelmaltaan. Ylimääräiset laitteet, henkilökohtaiset vempaimet ja liian persoonalliset sisustusratkaisut vievät ostajalta huomion olennaisesta - itse tilasta ja siitä, miten oma elämä ja tavarat sopisivat sinne.

Eteinen ja olohuone

Eteinen on asunnon valttikortti ja se, johon ensimmäisenä kiinnittää huomiota. Siivoa pois kaikki ylimääräiset ulkovaatteet, kengät, laukut ja urheiluvälineet. Pese seinät ja listat, jotka usein ovat hyvinkin likaiset kyseisessä tilassa. Mikäli tilasta löytyy vaatesäilytystä, karsi myös sen sisältö. Tarkista valon määrä ja valolähteet. Jos tila on hyvin pimeä, lisää valoa esimerkiksi pöytävalaisimella. Tarkista viimeisenä millainen on näkymä sisälle astuessa. Voisiko tämä olla jonkun toisen unelmien koti?

Keittiö

Pese tila unohtamatta ovia, kaappeja, listoja, kodinkoneita ja altaita. Tyhjennä tasot kaikista ylimääräisistä pienkodinkoneista ja purnukoista. Kahvinkeittimen voit jättää esille, mikäli se on puhdas ja siisti. Puutasojen kunto kannattaa samalla tarkistaa ja huoltaa tarpeen mukaan, kun taas terästasot ja altaat tulisi pestä ja huoltaa niille tarkoitetuilla aineilla. Tyhjennä ja pese jääkaappi ja poista kaapin ovesta magneetit ja lippulaput. Tuo vehreyttä tilaan leikkokukilla, tuoreilla hedelmillä kulhossa ja vaaleilla tekstiileillä. Mikäli ruokapöydän kansi ei ole hyvässä kunnossa, voit peittää sen puhtaalla ja raikkaan vaalealla pöytäliinalla. Muista viimeisenä tyhjentää roskikset.

Kylpyhuone, sauna, wc ja kodinhoitohuone

Siivoa pois kaikki henkilökohtaiset hygienia- ja kauneustuotetavarat siististi kaappeihin. Pese kylpyhuoneen kaakelit, saumat, tasot sekä saunan lauteet niille kuuluvilla tuotteilla. Tarkista myös mahdolliset kalkkitahrat suihkutilassa sekä suihkuletkun kunto. Vaihda kuluneet ja likaiset kylpyhuoneen matot ja suihkuverhot uusiin ja raikkaisiin. Karsi turhat pyyhkeet koukuista ja sijoita esille kauniit ja puhtaat tekstiilit. Muista myös tarkistaa valonlähteet ja lisätä niitä, jos tarve vaatii.

Kodinhoitohuoneesta tulee siivota pois pyykkitelineet, pyykit ja ylimääräiset purnukat tasoilta. Pese pyykkikasat pois ja siivoa kaappitilat siisteiksi.

Olohuone

Olohuone on perheen yhteinen oleskelutila ja myös se tila, jossa vietetään paljon aikaa. Tämän takia tila onkin ostajalle tärkeä, jolloin sen tulisi olla mahdollisimman selkeä, avara ja viihtyisä. Perussiivoa kaikki pinnat sekä pese ikkunat ja tarkista verhojen kunto. Mikäli tila on hyvin pimeä, vaihda verhot vaaleampiin. Siirrä kulkuväylillä olevat turhan isot huonekalut säilöön. Siivoa pois henkilökohtaiset pienesineet, pelikonsolit ja kaukosäätimet. Siisti kirjahyllyt ja aseta kirjat siisteihin riveihin ja pinoihin. Heitä pois lehtikasat ja siivoa piiloon lasten ja lemmikkien leikkikalut.

Tarkista tekstiilien kunto – matot, päiväpeitteet, koristetyynyt – ja karsi pois ylimääräiset tyyny- ja torkkupeittopinot. Pidä tasot ja pöydät mahdollisimman tyhjinä, mutta voit hyvin sijoittaa esimerkiksi muutaman kynttilän tai leikkokukan tuomaan tunnelmaa tilaan. Myös viherkasvit tuovat vehreyttä.

Makuuhuoneet (lastenhuoneet)

Siivoa perusteellisesti kaikki pinnat. Makuuhuone on pyhä tila, jossa tulee olla seesteinen ja rauhallinen tunnelma. Tarkista valonlähteet ja lisää mahdollisesti tunnelmavalaistusta. Petaa sängyt siisteiksi ja vältä kirkkaita värejä. Karsi lastenhuoneista turhat leikkikalut ja piirustukset pois seiniltä. Siivoa käytössä olevat leikkikalut siisteihin koreihin tai laatikoihin. Tarkista myös kiinteät säilytysratkaisut ja siivoa niiden sisältö, sillä nämä kiinnostavat tulevia ostajia.

Parveke, terassi ja puutarha

Älä unohda parveketta, terassia ja puutarhaa. Leikkaa nurmikko ja haravoi lehdet pois. Vie kaatopaikalle risu- ja lautapinot. Siisti oleskelualueet ja tuo viihtyisyyttä esimerkiksi kasveilla, lyhdyillä ja tekstiileillä.


Katri Virkkala
Sisustussuunnittelija ja stailaaja

25.9.2018

Jaa sivu